Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni grah
  • 20.08.2015. 12:10

Obitelji bi mogle živjeti od uzgoja zelenog graha!

Riječ je o visokoisplativoj kulturi koja zahtijeva dosta ručnog rada koji se tijekom vremena isplati. Uzgoj zelenog graha se sve više širi.

  • 2.545
  • 108
  • 0

Dominko Brandt iz Svinjarevaca, mjesta na pola puta između Vukovara i Vinkovaca, ubrat će ove godine prvi puta oko 700 kilograma zelenog graha po zasijanom jutru zemlje. Zadovoljno zbog toga trlja ruke. Od ove mahunarke neće odustati iako je bila sušna godina, pa se ova povrtlarska kultura nije pokazala u punom sjaju.

"I iduće godine ga sigurno sadim i to na nešto više od ovogodišnjih dva hektara površina. Zadovoljan sam kako je rodio, unatoč suši", kaže Dominko.

Unatoč suši, proizvođači zelenog graha zadovoljni!

Širenje mreže uzgajivača zelenog graha

On je jedan od ukupno 20 poljoprivrednika koji su se ovoga proljeća uključili u projekt širenja mreže uzgajivača zelenog graha na području Vukovarsko-srijemske županija. Svaki od njih dobio je po 125 kilograma besplatnog sjemena, odnosno podijeljeno im je ukupno 2,5 tone, kojim su zasijali oko 40 hektara površina s kojih bi se trebalo ukupno ubrati najmanje 50 tona zelenog graha. Vrijednost projekta penje se na oko 100.000 kuna.

"Svi su dobili sjeme i zajedničku policu osiguranja od ledotuče i požara izazvanog gromom te stručnu pomoć", napominje Mara Čuljak, predsjednica Udruge Češnjak i voditeljica projekta Zeleni grah.

Prinosi do dvije tone po hektaru

U normalnim godinama s pravilno raspoređenom količinom padalina, po hektaru se prosječno može ubrati između 1,5 do dvije tone kvalitetnog zrna ovog autohtonog slavonskog proizvoda koji je posljednjih godina bio zanemaren. "Zeleni grah se sadio na gospodarstvima u količinama dostatnim za jednu obitelj, a eventualni višak se prodavao. Za razliku od trešnjevca, odnosno šarenog graha koji nije naš proizvod, ovaj je kvalitetniji, ali i zahtjevniji kao kultura", ističe ona.

Iduće godine neki čak i šire proizvodnju!

Podbacio broj mahuna

Zbog nedovoljno kiše, ovogodišnja zrna zelenog graha normalne su veličine i kvalitete, nisu štura, ali je zato podbacio broj mahuna odnosno broj zrna u svakoj od njih. Tako su mahune ostale prazne ili s jednim zrnom, a trebalo ih je biti između šest i sedam.

"Riječ je o visokoisplativoj kulturi koja zahtijeva dosta ručnog rada koji se tijekom vremena isplati. Proizvod se plasira u trgovačke lance, a cijena mu se kreće oko 15 kuna po kilogramu. Iako možemo imati manje prinose, kvaliteta zelenog graha ostaje, a upravo ga to izdvaja od ostalih jer je klima ovdje savršena, ako zanemarimo ekstremne godine poput ove", objašnjava Mara.

Uzgoj isplativijih kultura

Kako bi se mreža proizvođača širila, oni koji su ove godine u njoj sudjelovali, na kraju sezone vraćaju početnu količinu sjemena kako bi se iduće podijelio novim uzgajivačima. Formula je to prema kojoj u ovoj najistočnijoj hrvatskoj županiji planiraju povećati količinu po jedinici površine i po proizvođačima.

"Cilj nam je na taj način stvoriti samoodrživa obiteljska poljoprivredna gospodarstva od malih do onih koji raspolažu s 20 do 30 hektara zemlje. Obitelji bi tako mogle živjeti od svojega rada okrećući se uzgoju isplativijih kultura i onih koje nedostaju na tržištu", ukazuje ona. Zeleni grah je pobudio veliki interes među ljudima koji ga žele saditi, već ranije je rekao Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije koja financijski podržava projekt.


Tagovi

Mahune Šareni grah Vukovarsko-srijemska županija Udruga Češnjak Mara Čuljak Proizvodnja Obiteljska poljoprivredna gospodarstva Kilogram Suša Mreža uzgajivača Zeleni grah Projekt Tržište Kiša Dominko Brandt


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]