Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezultati pokusa
  • 08.09.2015. 09:30

Nove sorte krumpira na OPG-u Cafuk

Sve toplija i sušnija ljeta, razlog su što i proizvođači i stručnjaci tragaju za novim sortama krumpira, koje će i u ovakvim uvjetima davati dobre prinose.

Foto: OPG Cafuk
  • 4.567
  • 111
  • 0

Članovi OPG-a Cafuk iz mjesta Domitrovca u općini Vidovec u Varaždinskoj županiji, godinama se bave proizvodnjom povrća, uglavnom kupusnjača, ali i krumpira. Upravo je krumpir bio povod okupljanju brojnih poljoprivrednika, agronoma i predstavnika tvrtki koje se bavi proizvodnjom i prodajom poljoprivrednog repromaterijala, na jednom od njihovih polja krumpira.

Naime, u organizaciji Savjetodavne službe i Varaždinske županije, javnosti su predstavljeni rezultati pokusa vezanih uz sorte krumpira te agrotehniku koja bi trebala doprinijeti boljem urodu.

Nove sorte za solidne prinose unatoč suši

"Pokus je napravljen u suradnji s tvrtkom Cipro d.o.o. iz mjesta Lepajci nedaleko Krapine, kao zastupnikom njemačke tvrtke Norika, koja je među vodećim proizvođačima sjemenskog krumpira. U pokus je bilo uključeno šest novih sorti krumpira i to Solist, Birgit, Gala, Merlot, Soraja i Alegria, koje su bile posađene na tri lokacije, uz tri različite kombinacije Yara gnojiva", ističu Mara Bogović i Jelena Stipetić iz Savjetodavne službe.

Iako krumpir nije bio navodnjavan i unatoč visokim temperaturama i dužem sušnom razdoblju, rezultati prinosa su zadovoljavajući. Poljoprivredni proizvođači usput su upoznati i s razlikama u prinosima, kao i prednostima odnosno nedostacima pojedinih sorti, a koje su vezane uz različite kombinacije gnojidbe.

Marljivi na polju, aktivni u društvu

Osim ovih pokusa, OPG Cafuk je uključen i u niz drugih aktivnosti kao što su Dani polja zelja te pokusi s kemijskim kućama na krumpiru. Također surađuju s Dječjim vrtićem Zeko iz Trnovca, na županijskom projektu dječje edukacije koji se odvija pod nazivom Od sadnje do kiseljenja varaždinskog zelja, dok je u sklopu međunarodnog projekta Sjeme za budućnost, ovaj OPG bio domaćin gostima iz Portugala, Engleske i Poljske.

Kao najveći proizvođač Varaždinskog zelja, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Cafuk, uključeno je i u organizaciju poznate Zeljarijade, koja će se održati trećega vikenda u rujnu i na koju ovom prigodom pozivaju sve zainteresirane.

Foto: OPG Cafuk


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

OPG Cafuk Vidovec Domitrovec Varaždinska županija Kupusnjače Krumpir Savjetodavna služba Rezultati pokusa Sorte krumpira Agrotehnika Bolji urod Cipro d.o.o. Lepajci Krapina Norika Solist Birgit Gala Merlot Soraja Alegria Mara Bogović


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024