Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja lubenica u Poneretlju
  • 02.07.2014. 11:15

Neretvanske lubenice sa zakašnjenjem

Berba će kasniti punih dvadesetak dana te se prve ovogodišnje lubenice mogu očekivati tek nakon 10. srpnja, a ne krajem lipnja kako je to bilo do sada

Foto: depositphotos.com
  • 387
  • 56
  • 0

Nepovoljne vremenske prilike u prvom dijelu godine, osobito u svibnju i lipnju, rezultirale su kašnjenjem berbe neretvanskih lubenica. Berba će kasniti punih dvadesetak dana te se prve ovogodišnje lubenice mogu očekivati tek nakon 10. srpnja, a ne krajem lipnja kako je to bilo do sada, javlja Slobodna Dalmacija.

Velika ulaganja u proizvodnju

Mijodrag Kiridžija, predsjednik Udruge voćara "Mandarina" iz Opuzena, istaknuo je da će berba lubenica u Poneretlju kasniti, a o kvaliteti je još uvijek prerano za govoriti. Pojašnjava da su ulaganja u proizvodnju ove kulture velika te čak i do 30 posto veća u usporedbi s proizvodnjom ostalih povrtlarskih kultura. Zbog visokih se ulaganja, koja često prelaze i 40 tisuća kuna po hektaru površine, poljoprivrednici teško upuštaju u proizvodnju, stoga su se neki od poljoprivrednika već ove godine odlučili za uzgoj drugih kultura. Rizik je u poljoprivredi velik te nitko ne jamči da će se povrat investicije ostvariti. Samo za postizanje pozitivne nule u proizvodnji lubenica, u ovome bi trenutku cijena kilograma trebala iznositi 1,50 kuna, a za ostvarivanje bilo kakvog profita, cijena bi trebala biti kud i kamo veća.

Hrvatski brand u Europi

Očekuje se da će ovogodišnji urod lubenica u dolini Neretve iznositi 1.200 vagona kvalitetnih plodova, a zasađeno je oko 250 hektara površina, što je dvadesetak posto manje površina u usporedbi s prethodnom godinom. Sađene su uglavnom sorte lubenica koje daju, kako veće plodove, tako i veći ukupni urod. Pojedini plodovi tako mogu težiti i do 25 kilograma. Veličinu lubenice inače određuje sorta tikve koja se uzima kao podloga, a najzahvalnijom za uzgoj lubenica pokazala se tikva sorte vrg. U idealnim uvjetima urod lubenica može biti i do pet vagona po hektaru, a problem proizvodnji u Neretvi predstavlja zalijevanje nekvalitetnom slanom vodom, što umanjuje prinose.

Zbog slanog tla na kojem se proizvode, neretvanske su lubenice bogate likopenom, koji se u zadnje vrijeme sve više koristi u kozmetičkoj industriji. Lubenice iz doline Neretve već otprije su poznate kao hrvatski brand u zemljama Europske unije, u koje će se i ove godine dio uroda izvesti.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Lubenice Neretva Poneretlje Dolina Neretve Mijodrag Kiridžija Udruga Mandarina Opuzen Berba lubenica Ulaganja u proizvodnju Rizik Urod Brend Europska unija Likopen Kozmetika Cijena


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024