Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrochem Maks
  • 23.03.2016. 13:30

Napredno suzbijanje plamenjače krumpira

Svake se godine u proizvodnji krumpira javljaju različiti problemi vezani uz zaštitu od bolesti, a najznačajnija među njima svakako je plamenjača.

Foto: BigStock, Bravissimos
  • 1.467
  • 37
  • 0

Krumpir je vrlo važna poljoprivredna kultura u Hrvatskoj. Optimalan rok za sadnju krumpira u ravničarskim predjelima je od sredine ožujka do početka travnja, u brdsko - planinskim predjelima od početka do kraja travnja, dok u južnim dijelovima sadnja krumpira počinje več od kraja siječnja. Važno je prema tome već sada započeti s pripremama za uspješnu proizvodnju.

Uspješna proizvodnja prije svega podrazumjeva sadnju samo zdravog, probranog sjemena, koje može biti nenaklijano i naklijano. Naklijavanjem gomolja dobivamo brže dospijeće za berbu, ranije zatvaranje sklopa, smanjuje se utjecaj korova, skraćuje vegetacija te povećava prinos. Postupak naklijavanja obavlja se 35 do 45 dana prije sadnje u suhim, čistim i osvijetljenim prostorijama na temperaturi od 12 - 17 °C, uz relativnu vlažnost zraka 90%.

Suzbijanje plamenjače na krumpiru

Svake se godine u proizvodnji ove kulture javljaju različiti problemi vezani uz zaštitu od bolesti, a najznačajnija među njima svakako je plamenjača (Phytophtora infestans). Ova bolest ponekad može smanjiti prinose za više od 50%, što se u nekim dijelovima priobalja dogodilo u prošloj sezoni. Bolest prvenstveno napada listove, a simptomi se javljaju najčešće u cvatnji ili neposredno nakon cvatnje. Javljaju se žućkaste pjege bez jasnih kontura koje se za vlažnog vremena povećavaju. Zaražene biljke tvore određeni broj gomolja, no takvi gomolji mogu postati neupotrebljivi, jer bolest često napada i njih.

Za suzbijanje plamenjače na krumpiru fungicidne pripravke treba primjenjivati već prije pojave prvih simptoma tj. valja osmisliti kvalitetan program zaštite. Također valja voditi računa o mogućoj pojavi rezistentnosi tj. otpornosti na često primjenjivane pripravke za suzbijanje plamenjače. Kako se s plamenjačom često pojavljuje i koncentrična pjegavost, preporuka je za prva tretiranja koristiti pripravak EQUATION® PRO koji ne samo da pokriva obje bolesti, nego se i na njega, zbog sadržaja dviju aktivnih tvari, teže razvija rezistentnost.

EQUATION® PRO je kombinirani lokalno-sistemičnom fungicid koji djeluje preventivno, ali posjeduje i kurativna svojstva. Ovaj pripravak vrlo brzo prodire u biljku, ravnomjerno se raspoređuje po tretiranim biljnim dijelovima pri čemu zaustavlja infekciju i njeno daljnje širenje u biljci. Equation® Pro se prvenstveno primjenjuje preventivno ili u vrlo ranim fazama infekcije, a u svakom slučaju prije nego što su simptomi bolesti vidljivi. Zbog kurativnog djelovanja, Equation® Pro treba primijeniti maksimalno 1 dan poslije infekcije. Koristi se u količini od 0,4 kg/ha u intervalima od 8-12 dana ovisno o vremenskim uvjetima.

Kada obaviti drugo tretiranje?

Ovisno o vremenskim prilikama, drugo tretiranje treba provesti 10 do 12 dana nakon prvog, a prema procjeni o intenzitetu napada bolesti odlučujemo se za kontaktni ili sistemični fungicid. Protiv plamenjače u kasnijim tretiranjima i kod jačeg intenziteta napada možemo koristiti GALBENE. To su kombinirani kontaktno-sistemični fungicidi koji u zaštiti krumpira dolaze u dvije kombinacije djelatnih tvari, tako da razlikujemo GALBEN C sa dodatkom bakra, te GALBEN M sa dodatkom mankozeba. Obično se zaštita ovim preparatima vrši dva puta u toku vegetacije, kod najveće opasnosti od zaraze, a djelotvorni su i ukoliko su se simptomi zaraze plamenjačom počeli javljati na listu. GALBEN C se primjenjuje u količini 0,5-0,6 kg/1000 m², a GALBEN M u količini 200-250 g/1000 m².

Kod intenzivne proizvodnje i jakih infekcija Alternariom, gore navedenim pripravcima može se dodati fungicidni pripravak Difcor. DIFCOR je sistemični fungicid kojeg biljka izrazito brzo upija i raspoređuje po tretiranim biljnim organima. Dugog je i postojanog djelovanja, a već dva sata nakon primjene kiše ga ne mogu isprati. U krumpiru se primjenjuje u količini 0,4-0,5 l/ha (40-50 ml/1000 m²).

Pripravke za suzbijanje plamenjače potražite u poljoapoteci HORTIKULTURA, Pro-Tehna d.o.o., Maksimirska 64 u Zagrebu, a za više informacija o suzbijanju plamenjače i zaštiti krumpira, obratite se Agrochem Maks stručnjacima na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Igor Gomezelj, dipl.ing.agr. MBA

Foto: BigStock, Bravissimos


Tagovi

Plamenjača Uzgoj krumpira Suzbijanje plamenjače Agrochem Maks Sadnja krumpira Naklijavanje gomolja Zaštita krumpira Equation Pro Rezistentnost Fungicid Galben C Galben M Difcor


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]