Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Rosman
  • 29.08.2015. 07:10

Na OPG Rosman i snaja i svekrva mogu zajedno!

Obitelj Rosman se bavi poljoprivrednom proizvodnjom koju su započeli 2011. godine sa nasadom oraha i lijeske na 2 ha. Između je bilo dosta prazne zemlje jer su veliki razmaci pa su to iskoristili za probni uzgoj voća i povrća: batat, kiwano, stevija.

  • 2.589
  • 264
  • 0

Pokraj Pakraca, u mjestu Prekopakra, živi i radi obitelj Rosman. Danijela Rosman kaže kako je važno imati podršku u poljoprivrednoj djelatnosti, a njoj su to obitelj i prijatelji. Nikada prije se nije ozbiljno bavila proizvodnjom hrane, sve do 2011. kada je zajedno s obitelji, intenzivno krenula u uzgoj. Dotad su uzgajali orahe i lijesku, a to nisu toliko radno zahtjevne kulture.

"Suprug ima drugi posao pa pomaže kada mu to vrijeme dopušta, a djeca kad stignu" opisuje nam Danijela situaciju na gospodarstvu od pet članova, od kojih su troje njihova djeca. Danijela je potpuno posvećena zemlji, zbog čega je i napustila svoj stalni posao.

Danijela je posao poslovođe zamijenila uredom u prirodi

Danijelin ured u prirodi

Tako je radno mjesto poslovođe u trgovini zamijenila uredom u prirodi i ne žali ni sekunde. Imaju, kako ga ona zove, mali priručni plastenik koji joj služi za eksperimentiranje sa stevijom, rajčicom, tikvama, a na proljeće stiže i onaj za sadnice. Za većinu tehnoloških unapređenja koja su u tijeku izrade ili u planu, kao što je na primjer solarno navodnjavanje o kojem su učili preko interneta, zaslužne su njihove vlastite ruke. Vode se principom Uradi sam.

Nisu kreditno opterećeni te su sve svoje zamisli uspjeli provesti samostalno, uz pomoć prijatelja. Recimo, Svojih 2 ha koji su u početku imali pod orahom i lijeskom, uspjeli su proširiti uzevši u najam obližnju zemlju. Jednu njivu iznajmljuje im susjed, a drugu bratić.

Jedan kilogram batata po grmu

Sa uzgojem i prodajom slatkog krumpira, batata, obitelj Rosman je jako zadovoljna. Danijela je za Agroklub, koji ističe kao dobar izvor informacija prilikom učenja o proizvodnji, opisala svoj rad. "Prošlo je četiri godine otkada smo posadili orah i lješnjak, a paralelno smo započeli s proizvodnjom egzotičnog voća i povrća. Lani je dobro prošla prodaja batata pa smo se odlučili proširiti na još 2 ha i tako uz batat uzgajamo i tikve, butternut i hokkaido. Do 12. mjeseca prodali smo sav batat.

Potražnja je velika. U početku sam svima dijelila da se upoznaju s tom kulturom. Druge godine je započela potražnja. Na tržnicu ne stignemo pa prodajemo na kućnom pragu, šaljemo poštom i Tiskom. Sadnice i sadni materijal proizvodimo sami. Htjeli smo proizvoditi domaće, za sebe, no eto - pretvorilo se u pravi mali biznis. Radi cijela obitelj, suprug i pomaže troje djece. Batat ručno sadimo na foliju, posađeno je oko 30.000 sadnica, grmovi donose različite količine ploda, jedan grm pola kile, drugi kilu, u prosjeku ide 1kg po grmu. Problem predstavljaju voluharice i žičnjaci, a protiv toga nam pomaže naš pas i susjedove mačke". Budući da ne upotrebljavaju nikakve kemijske preparate, razmišljaju i o uključenju u ekološku proizvodnju, zbog eko markice.

Uspjeli i bez mehanizacije i kredita

Ljubičasti batat

Počeli su bez mehanizacije i mnogo toga su posuđivali od prijatelja. Sljedeće godine se planiraju proširiti i za pomoć uposliti još dvije žene. Bili su amateri, nisu znali ništa, učili su preko interneta (sadnja batata i uzgoj egzotičnog voća) i na vlastitim greškama. Rade većinom ručno, a po potrebi posude traktor ili plug.

Uradi sam solarno navodnjavanje

Sada je na redu berba lješnjaka. Skladište imaju u vlastitoj kući, u podrumu. Imaju i grijanje i dobvre uvjete za čuvanje, sve što je potrebno za batat. U planu im je prijava na neki od EU fondova za skladišni prostor. Navodnjavanje je bilo na batatu, kap po kap, a sljedeće godine planiraju upotpuniti projekt solarnog navodnjavanja. "Sve što kod nas postoji, napravili smo sami. Kupili smo dijelove, solarne ploče, cijevi, pumpe, a polako ćemo sve sklepati. Naš sustav navodnjavanja trebao bi biti spreman u proljeće. Mnogo je planova. Imamo i potok koji protječe blizu nas, pa bi i njega iskoristili", kaže Danijela.

Poticaji im pomažu, ove godine su kupili polagač. Danijela je optimistična, kada se pojavi problem, traži rješenje. Sve zainteresirane nagovara, usmeno prenosi svoja iskustva u poljoprivredi i sigurna je da se može zaraditi. Treba volje, truda i rada. Sama se dobro reklamira, šalje pakete, prodaje u Splitu, Rijeci, Zagrebu. Batat se prodaje po cijeni 10 kn po kilogramu. Naručiti ga možete na 098 197 7326.


Povezane biljne vrste

Batat

Batat

Sinonim: Batato, slatki krumpir | Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je... Više [+]

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Rosman Batat Voćne vrste Prodaja Sadnice Kućni prag Butternut Hokkaido Orah Lješnjak Egzotično voće Korijen Voluharice Žičnjaci Sadnice Poticaji


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.