Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena salata
  • 15.05.2016. 12:00

Mutant zelene salate - salata stablašica!

Postoji puno naziva za celtuce, kao što je stabljika salate, šparogasta salata, celerasta salata, ili kineski naziv wosun.

Foto: Vmenkov/Wikimedia Commons
  • 1.660
  • 148
  • 0

Jeste li ikada vidjeli neobično povrće grube površine s nekoliko slabih listova salate na vrhu? To je "celtuce", i trebali biste se sprijateljiti s njom, piše Modern farmer.

Postoji puno naziva za celtuce, kao što je "stabljika salate", "šparogasta salata", "celerasta salata", ili kineski naziv "wosun".

Kupovina u kineskim trgovinama na prvu zna biti zastrašujuća, postoji mnogo voća i povrća koja nisu popularna u drugim kuhinjama. Celtuce je jedno od najjednostavnijih i najukusnijih povrća za kuhanje koja ćete naći. Kuhari su ga počeli koristiti sve više zadnjih godina, a kuhar Bloomfield za tu biljku rekao je da je jedno od najpodcjenjenijeg povrća.

Može se pripremati na razne načine

Ima oblik salate a uzgaja se prvenstveno zbog debele stabljike, koja se ne razlikuje puno od brokule, osim što je veća i deblja. Listovi se nekada pojavljuju a nekada ne, no kada ih ima, oni su malo gorči. Daju se iskoristiti, no nisu najbolji dio povrća.

Stabljika celtucea trebala bi se oguliti izvana pomoću noža, a unutrašnjost je iznenađujuće svježa, nježna i blaga. Unutrašnjost se može jesti sirova ili skuhana, a pripremati se može na razne načine.

Okus je blag ali pun, kao da je dimljen, što iznenađuje s obzirom na zelenu boju. Odlična je kao salata, narezana tanko da se može jesti uz drugo hrskavo povrće, kao rotkvica, krastavac ili mrkva. Može biti narezana spiralno pa se koristiti kao tjestenina ili kratko prepržiti kako bi se zadržali svi okusi. I zanimljiva je stvar da se ne slaže samo s okusima kineske kuhinje, već i s mediteranskim okusima, kao što su orasi, limun ili maslinovo ulje.

Foto: Vmenkov/Wikimedia Commons


Tagovi

Celtuce Povrće Kineska kuhinja Kuhanje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.