Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Marinko Šarolić
  • 30.09.2016. 18:00

Mladenka je ljutiki slučajno pronašla tržište

Nakon što je Mladenka odnijela na probu par teglica ljutike u tvrtku u kojoj je tada vodila tehnološki dio proizvodnje, Austrijanac koji je tamo bio poslovno probao ju je i svidjela mu se. Mladenka je iste godine posadila luk i već godinu poslije su imali gotove proizvode koje su poslali u Austriju.

  • 4.904
  • 443
  • 0

Ljutika je biljka koja potječe iz današnje Palestine i raširena je po većem dijelu Orijenta i srednje Azije. Na području Dalmacije kultura uzgoja luka traje već skoro dva tisućljeća, a vjerojatno su je donijeli Rimljani.

Tijekom dugog vremena uzgoja stvorene su vrste i kultivari luka prilagođeni klimi i zemljišnim uvjetima Dalmacije. Tako nastaje i ljutika poznata i pod nazivom luk kozjak kako stoji na Sortnoj listi Republike Hrvatske. Ljutika (Allium ascalonicum L.) je kultivar vrste Allium cepa L.

Hrvatsko ime joj je prvi puta zabilježeno u knjizi Herbario nuovo di Castore Durante iz 1717. godine, a ta knjiga se danas čuva u Franjevačkom samostanu na Visovcu. Od davnina je na ovoj obiteljskoj oranici u Kostanju bila posađena ljutika. Mladenka Šarolić ipak o tome najviše zna. Mladenkin brat i suprugov rođak koji su članovi OPG-a su imali na manjim parcelama prvo vinograde i maslinu, a tek nakon toga su zasadili i ljutiku na toj istoj parceli.

Ljutiku su najprije prepoznali vani

Nakon što je Mladenka odnijela na probu par teglica ljutike u tvrtku Jurin dvor u kojoj je tada krenula voditi tehnološki dio proizvodnje, Austrijanac koji je tamo bio poslovno probao je njezin proizvod i svidio mu se. Mladenka je iste godine posadila luk i već godinu poslije su imali gotove proizvode koje su poslali u Austriju. Nakon toga predložila je rođaku svoga supruga da se pozabave ljutikom te su posadili 3.700 lukovica. Na tržištu u to vrijeme nije bilo sadnica, a Marinko se sjetio da je u starom djedovom vinogradu vidio par busenova.

Ljutika

Ljutiku su najprije prepoznali vani na tržištu, a kod nas polako svoje mjesto nalazi za sada u restoranima kao sastavni dio gastronomske ponude.

Razmnožavanje i sadnja ljutike

Ljutiku sade već treću godinu zaredom. Raste na skeletnom tlu te je navikla na škrte uvjete. Razmnožava se isključivo vegetativno vlastitim materijalom uzgojenim prethodne godine. Za sadnju se koriste sitnije lukovice promjera od 20 do 25 mm. Sadi se na gredice po 4 do 5 redova s razmakom redova od 30 cm i razmakom u redu od 15 do 20 cm. Ona je vrlo zahvalna kultura te se nisu susreli ni sa bolestima ni sa štetnicima. Prinosi mogu biti i do 20 do 30 t/ha. Ljutika se bere krajem srpnja. Kada dođe vrijeme vađenja cijelo polje miriše na ljutiku, a nakon što su izvađene, lukovice se vrlo dobro čuvaju tijekom cijele godine.

Sadnja ljutike

Pravi potencijal krije se u samom kraju gdje bi trebalo razvijati autohtone proizvode

Smatra da bi se trebala okrenuti politika države na način da se mladi više okrenu prema selu. Plaže koje su prepune turista žele doživjeti više od sjedenja na ručnicima, dok se pravi potencijal krije u samom kraju gdje bi trebalo razvijati autohtone proizvode i povezivati te ujedinjavati gospodarstva i povezivati se u zadruge. Ljutika je pravi delikatesni proizvode koji ima svoju vrijednost i cijenu, ali i klijentelu koja ga kupuje za posebne prigode. Ona se može koristiti kao prilog raznim pečenim jelima, ali i kao konzervirana, s time da joj se pri konzerviranju ne skida ljuska.

U budućnosti ideja za primjenu ljutike u pekarskoj industriji

Ima još mnoge brojne ideje, a jedna od njih je primjena ljutike u pekarskoj industriji. Ona zajedno s firmom Jurin dvor nastupa na tržištu i proizvodi se još uvijek šalju u Austriju. Pomalo su počeli ulaziti u naše dućane poput Bio&Bio, a planiraju se proširiti i u ostale tregovine. U ponudi imaju mariniranu ljutiku, namaze u kojima je kombinacija ljutike i maslina, ljutike i rajčica, masline punjene ljutikom.

Mladenka smatra da bi se popularizacijom uzgoja te promicanjem prehrambenih i gastronomskih vrijednosti te stvaranjem i razvijanjem novih proizvoda koji u svom sastavu sadrže ljutiku moglo uvelike utjecati na povećanje gospodarske vrijednosti ove skoro zaboravljene kulture i tako je spasiti od zaborava i propadanja.


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Ljutika Luk Dalmacija


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!