Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja češnjaka
  • 13.10.2014. 15:00

Mlade nade poljoprivrede - baranjski eko češnjak!

Ovo je priča o mladoj nadi eko proizvodnje koja se usudi planirati budućnost u hrvatskoj poljoprivredi.

  • 2.316
  • 114
  • 0

Da hrvatska poljoprivreda ima i onu ljepšu i pozitivniju stranu, a što je najvažnije svijetlu budućnost uz mlade koji su u prepoznali potencijale koje poljoprivreda nudi, dokazuje sve veći broj mladih eko proizvođača. Jedan od njih je i Ivor Nađ, mladi eko proizvođač iz Zmajevca u Baranji, koji se odlučio baviti proizvodnjom češnjaka.

Tek 10% nositelja OPG-a u Hrvatskoj ubraja se u mlade, što je porazno za Slavoniju, u kojoj bi poljoprivreda trebala biti jedan od generatora razvoja. No nade ima, dokazuje to i ovaj mladi ekonomist, a sada i poljoprivrednik, koji je, umjesto da ode u inozemstvo, odlučio pokušati u Hrvatskoj stvoriti proizvod za domaće, no i inozemno tržište.

Sve je počelo prije dvije godine kada je Ivor za temu svog diplomskog rada izabrao upravo ekološki uzgoj češnjaka, te krenuo u realizaciju proizvodnje. Priznaje, imao je veliku podršku svojih prijatelja i obitelji koja mu je osim financijske pomoći pružila i korisne savjete te pomogla u pripremi tla, a kasnije i u sadnji te berbi češnjaka.

Baranjski češnjak koji je Ivor odlučio proizvoditi izveden je od jedne od tri izvorne hrvatske sorte češnjaka – slavonski ozimi, jesenski tip češnjaka, čime njeguje autohtonost hrvatskih proizvoda. Ivor je na zanimljiv način odlučio i prezentirati svoj proizvod koji pakira u mrežice od kulena kako bi naglasio prepoznatljiv baranjski štih, a svako pakiranje prati etiketa sa zanimljivostima i korisnim informacijama o češnjaku.

Ove je godine proizveo 100-tinjak kilograma i već je gotovo sve prodao, a za svaku iduću godinu planira širiti proizvodnju. Osim toga u planu su i novi eko proizvodi, a time i nove priče. Kakvi su Ivorovi daljni planovi, što misli o mladim eko-proizvođačima te brojne druge zanimljive teme doznajte u prilogu koji slijedi.


Tagovi

Baranjski eko češnjak Mladi proizvođači Ivor Nađ Izvorna hrvatska sorta Mrežice od kulena Baranjski štih Zmajevac Slavonski ozimi češnjak


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]