Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 26.06.2013.
  • Varaždinska

Mjere u zaštiti povrća

Obavijest povrtlarima Varaždinske županije.

Foto: RGBStock.com
  • 299
  • 12
  • 0

Obavještavaju se proizvođači krumpira da je ostvarena infekcija krumpirove plijesni. Primijeniti se može Equation Pro u količini od 400 g na hektar ili Revus u količini od 400 ml na hektar.

Nasade rajčice na otvorenom potrebno je zaštiti od plamenjače, a primijeniti se može Equation pro u količini od 400 g na hektar.

Usjeve kupusa potrebno je zaštititi od plamenjače i koncentrične pjegavosti, a primijeniti se može Ortiva u količini od 1 L na hektar.

Potrebno je pregledati usjeve kupusnjača na prisutnost lisnih uši, kupusnog moljca i lisne sovice. Ukoliko su prisutni navedeni štetnici primijeniti se može protiv lisnih uši na kupusu i kelju Chess u količini od 400 g na hektar. Protiv kupusnog moljca Vantex u količini od 50 ml na hektar, a protiv kupusne lisne uši u količini od 70 ml na hektar. Lisne sovice tretirati se smije s Roetem u količini od 400 ml na hektar. Insekticidima je potrebno dodati okvašivač.

Zaštitu usjeva luka i češnjaka od plamenjače provesti se može primjenom Ortiva u količini od 800 ml na hektar.

Povrtlari koji će tretirati bio-preparatima mogu protiv krumpirove plijesni na krumpiru, te plamenjače i lisne pjegavosti na kupusu, luku i rajčici primijeniti Mycosin-Vin u količini od 500 g na 100 L vode ili Frutogard u količini od 500 ml na 100 L vode.

Preporuča se na kupusu, cvjetači i kelju protiv gusjenica kupusne sovice, kupusnog moljca i lisnih uši, te na rajčici, patlidžanima, tikvicama i krastavcima protiv lisnih uši primijeniti Neemazal u količini od 300 ml na 100 L vode. Tretman ponoviti za 7-10 dana.

Obavezno je prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitati priložene upute i upozorenja za uporabu. Otpadnu, ispražnjenu ambalažu od kemijskih sredstava za zaštitu bilja odložiti u specijalne kontejnere za opasni otpad. Kontejneri su postavljeni uz poljoapoteke. Korisnici državnih potpora dužni su za ispražnjenu ambalažu posjedovati prateći list od tvrtke Ciak d.o.o. kojim dokazuju da su ispravno zbrinuli ambalažu i također su dužni nakon provedenog tretmana voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Autor: Gordana Lovrec, dipl. ing. agr. Foto: RGBStock.com


Povezane biljne vrste

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Zaštita Povrće Kupus Rajčica Krumpir Plijesan Plamenjača Lisne uši

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!