Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 19.06.2016. 13:30

Leptiri kupusari - štetnici kupusnjača!

Gusjenice leptira kupusara čine štetu na kupusnjačama koristeći listove za ishranu. Kako ih spriječiti?

Foto: Taken/pixabay.com
  • 7.019
  • 230
  • 0

Leptiri bijelci su najčešće štetnici biljaka iz porodice kupusnjača Brassicaceae. Štetu čine gusjenice koje kupusnjače koriste za ishranu.

Razlikuju se tri leptira iz porodice bijelaca Pieridae koji čine štete:

  1. Veliki kupusar - Pieris brassicae,
  2. Mali kupusar - Pieris rapae,
  3. Dalmatinski ili žiličasti kupusar - Pieris napi.

Pojavljuju se u proljeće

Veliki kupusar

Ovaj leptir je široko rasprostranjen i povremeno se javlja masovno. Do većeg broja dolazi u godinama sa malo padalina. Raspon krila velikog kupusara je 4,5 do 6cm. Krila su bijele boje s karakterističnim crnim šarama. Vrh prednjih krila je crn, a kod ženki se na prednjim krilima nalaze i dvije crne točke. Gusjenica je maslinastozelena ili žutozelena s crnim pjegama na svakom segmentu i rijetkim dlakama. Gusjenice su dugačke 3 do 4cm i hrane se na površini listova.

Leptiri se pojavljuju krajem travnja i početkom svibnja. Tijekom godine mogu imati dvije generacije u kontinentalnom području, a u godinama s povoljnim uvjetima i veći broj. U južnim područjima se može neprekidno razvijati. Prezimi u stadiju lutke. Leptiri koji se pojave iz tih lutki izbacuju crijevnu tekućinu crvene boje. Ova pojava se u narodu zove "krvava kiša". Leptiri druge generacije pojavljuju se krajem lipnja i početkom srpnja.

Ženke polažu narančasta jaja na naličje vanjskih listova u gomilicama od 30 do 40. Jedna ženka može položiti do 250 jaja.

Mali kupusar

Mali kupusar je vrlo sličan velikom kupusaru, manjih je dimenzija. Raspon krila kod malog kupusara je oko 4cm. Na prednjim krilima mužjaka nalazi se jedna crna točka, a kod ženki su prisutne dvije. Na drugom paru krila oba spola imaju po jednu crnu točku. Gusjenica je zelena. Pojavljuje se kada i veliki kupusar.

Ženka malog kupusara odlaže jaja pojedinačno na unutrašnje listove kupusa. Gusjenica se nakon početne ishrane na listovima ubušuje u glavicu.

Oštećenja od larvi malog kupusara su slična oštećenjima od kupusne sovice i mogu se razlikovati po boji izmeta. Kod malog kupusara izmet je zelenkast i mekan, a kod kupusne sovice smeđezelen, čvršći i krupniji.

Dalmatinski ili žiličasti kupusar

Po svom izgledu je veoma sličan velikom i malom kupusaru. Može se prepoznati po jasno oivičenim konturama živaca sivom bojom s donje strane krila. Izraženost tih šara je različita kod različitih generacija. Ljetne generacije imaju slabije izražene ove sive konture i mogu biti jedva vidljive.

Mjere borbe protiv kupusara

Da bi se smanjio broj kupusara i štete mogu se primijeniti preventivne mjere:

  • Uklanjanje ostataka kupusa nakon berbe,
  • Plodored, kupus saditi na istom mjestu tek nakon 4 do 5 godina,
  • Suzbijanje korova,
  • Sadnja na zemljištu koje je neutralno ili blago alkalno,
  • Sadnja združenih usjeva i biljaka zaštitnica.

Pored kupusa saditi biljke koje štite kupusnjače i odbijaju leptire: neven, kopar, rajčica, mrkva, borač, celer, valerijana, pelin, menta, žalfija, češnjak, crveni luk, kadifica, ružmarin.

Jaja se mogu uništavati ručno. Gusjenice se u manjim zasadima mogu prikupljati i ručno.

Rajčica

Preparat djeluje protiv leptira i gusjenica. Uzeti dvije šake listova i grančica rajčica, usitniti i preliti sa 2l vode. Ostaviti 3h i nakon toga procijediti i primijeniti. Dobro je dodati malo tekućeg sapuna zbog boljeg prijanjanja za list kupusa.

Mogu se koristiti listovi krumpira.

Pasta za zube

Ostatke paste za zube rastvoriti u vodi tijekom 2h i posuti po listovima.

Pepeo

Uzeti 2 šalice pepela i rastopiti u 10l. U taj procijeđen rastvor dodati 1 žlicu tekućeg sapuna i tretirati biljke.

Pepelom se mogu posuti biljke. Biljke se mogu posuti i smjesom pepela i duhana u omjeru 1:1.

Čičak

Od čička se može koristiti korijen, lišće i stabljike. Napune se 2/3 posude i prelije vodom te pusti da odstoji jedan tjedan. Nakon toga procijediti i razrijediti s vodom u odnosu 1:10. Tretirati u razmacima od jednog do tri tjedna.

Agroplatno

Gredica s kupusom može se prekriti agroplatnom ili nekom mrežom kako bi se spriječile ženke da polože jaja.

Ljuske od jaja

Male štapiće zabosti pored biljaka kupusa i odozgo staviti ljuske jaja. Ženke kupusara neće polagati jaja na biljku kupusa ako je druga ženka već sletjela na biljku. Ženkama se od ljuski jaja čini da je druga ženka leptira.

U zaštiti kupusnjača mogu se koristiti i preparati od češnjaka, crvenog luka - lukovine, duhana.

Foto: Taken/pixabay.com


Tagovi

Leptiri Gusjenice Kupusari Štetočine kupusa Zaštita kupusa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]