Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leća
  • 12.02.2017. 16:30

Leća - mahunarka koja voli krumpir i čisto tlo

Leća je jednogodišnja mahunarka, porijeklom iz Azije. Smatra se da je jedna od najstarijih uzgajanih usjeva. Najčešće se uzgaja za ljudsku prehranu, hranidbu stoke i za poboljšanje kvalitete tla.

Foto: bigstockphoto.com, Pixart
  • 3.706
  • 273
  • 0

Leća (Lens culinaris) pripada u porodicu mahunarki. Krupnosjemena leća potječe iz jugoistočne Azije, a sitnosjemena iz Afrike, vjerojatno Egipta. L

eću su poznavali Egipćani i Grci, a prema arheološkim nalazima, uzgajana je u mlađe kameno doba. Cilj uzgoja leće je zrno koje se koristi u prehrani ljudi. Stabljika pokošena u vrijeme cvatnje je kvalitetno sijeno za hranidbu stoke.

Jednogodišnja je samooplodna biljka koja naraste do visine od 0.5 m. Leća ima slične morfološke i biološke osobine kao i ostale mahunarke. Vretenastog je korijena, zeljaste stabljike s parno perastim listovima koji na vrhu sadrže viticu. Cvjetovi se nalaze u skupinama, smješteni u pazušcu listova. Plod leće je mahuna oblika romba s 1 do 3 sjemenke. Sjemenke mogu biti različitih boja, od žute do narančaste, zelene do crne. Vegetacijski period leće je od 70 do 120 dana.

Leća podnosi niske temperature

Nezahtjevna je biljka za toplinu pa se može uzgajati i u hladnim i toplim područjima. Klije na 4 do 5°C. Mlade biljke mogu podnijeti temperature do -5°C, a starije i do -9°C. Optimalna temperatura za rast i razvoj je oko 24°C. Preferira južni ili istočni položaj i ne podnosi sjenu. Najviše vode leći je potrebno u vrijeme klijanja, cvatnje i nalijevanja zrna. Tlo ne smije biti preteško i prezasićeno vodom. Može rasti na različitim tipovima tla, ali teška tla mogu dovesti do smanjenog prinosa. Pjeskovito-ilovasta tla su najbolja tla za uzgoj leće.

Leća se slaže s krumpirom, krstavcima, čubrom

U uzgoju leće, mora se poštivati plodored. Najbolji predusjevi za leću su oni koji ostavljaju tlo čistim od korova. Za uspješan rast leće, tlo mora biti čisto i uz pH oko 7. Zbog sposobnosti fiksacije dušika iz zraka, izvrstan je predusjev za jare žitarice. Leću je dobro uzgajati u suradnji s krumpirom, krastavcima i čubrom. Valjalo bi izbjegavati sadnju luka i češnjaka s lećom. Kod uzgoja leće, trebalo bi joj postaviti potporu kako bi zrak mogao što bolje cirkulirati.

Obrada tla je ista kao i za ostale mahunarke. U osnovnoj gnojidbi, leći treba dodati 500 do 600 kg NPK 7-14-21. Leća se sije nakon što prođe opasnost od mrazeva. Sije se na dubinu od 3 do 5 cm, uz razmak redova na 17.5 do 30 cm. Žetva leće je kad su mahune u donjem dijelu zrele i sjemenke se osipaju ili kad u donjem dijelu budu čvrste, a gornje mahune požute.

Bogata ugljikohidratima

Po kemijskom sastavu, leća je bogata ugljikohidratima (53%), proteinima (26%),vodom (12%), celulozom (3.28%), mineralnim tvarima (2.72%) i mastima (1.3%). U leći se nalazi vitamin A, vitamini B kompleksa. Od minerala zastupljeni su kalij, željezo, fosfor, mangan, cink, magnezij.

Leća ima veliku nutritivnu vrijednost i povoljnog je utjecaja po zdravlje. Dobar su izvor vlakana koji snižavaju kolesterol u krvi, te reguliraju razinu šećera u krvi. Također, vlakna ubrzavaju rad crijeva kod pojave zatvora. Leća je lakša su za probavu od ostalih mahunarki. Zbog velikog sadržaja vitamina B9 i magnezija, leća poboljšava rad i zdravlje srca.

Konzumacijom leće, organizam se snabdijeva antioksidansima koji djeluju u prevenciji ateroskleroze. Osim toga, antioksidansi imaju važnu ulogu u neutraliziranju rada slobodnih radikala čime sprječavaju oštećenje stanica i gena, tj. njihovo starenje. Prema istraživanjima, redovna ishrana leće pomaže pri regulaciji težine jer povećava osjećaj sitosti. Leća je idealna za dijabetičare, trudnice, anemičare.

Sjemenke leće nije potrebno namakati prije kuhanja. Dovoljno ih je samo oprati u vodi od nečistoća. Leća se priprema kao glavno jelo, prilog ili u salatama. Sjemenke same ili se pripremaju kao varivo i juhe. Mljevene sjemenke mogu se miješati sa žitaricama za pripremu kruha i kolača.


Povezana biljna vrsta

Leća

Leća

Sinonim: - | Engleski naziv: Lentil | Latinski naziv: Lens culinaris Medik. (sin. Lens esculenta Moench Erwum lens L.)

Leća se najviše uzgaja u Indiji. Lakše je probavljiva od graha, a vrijedna je namirnica s oko 25 % bjelančevina i do 60 % ugljikohidrata. Najbrže procvate pri dužini dana od 15 –... Više [+]

Tagovi

Leća Antioksidansi Proteini Vitamin B Mahunarka Fiksacija dušika Plodored


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]