Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 04.08.2014. 18:00

Koprivina grinja - mali štetnik, a velike štete!

Koprivina grinja (pauk) je štetnik koji u ljetnom periodu godine napravi veliku štetu na brojnim povrtnim kulturama uključujući rajčicu, patlidžan, krastavac, grah, lubenicu i dinju.

Foto: www.depositphotos.com, vladteodor
  • 2.457
  • 56
  • 0

Koprivina grinja (pauk) je štetnik koji u ljetnom periodu godine napravi veliku štetu na brojnim povrtnim kulturama uključujući rajčicu, patlidžan, krastavac, grah, lubenicu i dinju.

Koprivina grinja

Štetnik je vrlo malen, dug svega 1 mm radi čega se teško vidi bez lupe. Prve štete se primjećuju na gornjoj strani najstarijeg lišća u obliku točkica bjelkasto - srebrnkaste boje. Kako se napad pojačava, točkice se spajaju, a list postaje mramoran i na kraju se osuši. Grinja sa lišća prelazi na plodove koje također oštećuje. Štetnik se vrlo brzo razmnožava i ima veliki broj generacija tijekom vegetacije pa ga treba suzbiti na vrijeme.

Vertimec - najbolje riješenje za grinje i tripse

Koprivinu grinju treba redovito pratiti na starijim listovima (s donje strane) uz pomoć lupe.

Šteta na plodu rajčice

U zaštitu se kreće kad se primijete 2-3 pauka po listu, prije nego što list promjeni boju. Za suzbijanje ove grinje najbolji izbor je pripravak Vertimec koji je vodeći akaricid u zaštiti povrća i voća. Osim akaricidnog djelovanja na grinje, posjeduje insekticidna svojstva jer suzbija tripse i minere. Vertimec posjeduje izrazitu osobinu brzog usvajanja u list, nakon čega se translaminarno premješta na drugu stranu lista.

Šteta na listu

Prskanje treba obaviti u ranim večernjim satima, nakon zalaska sunca ili tijekom oblačnog dana zbog fotolabilnosti djelatne tvari. Za uspješno suzbijanje grinja treba dobro "okupati" biljke i obavezno dodati silikonski okvašivač ETALFIX PRO. Karenca za Vertimec u plodovitom povrću je 3-7 dana.

Foto: www.depositphotos.com, vladteodor95


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Syngenta Agro Koprivina grinja Štetnik na povrću Rajčica Šteta na plodu Šteta na listu Lupa Simptomi zaraze Vertimec Suzbijanje Akaricid Mineri Trips Prskanje štetnika Etalfix Pro


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]