Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 21.02.2017. 15:00

Koje povrće dobro uspijeva u sjeni?

Zeleno lisnato povrće, keleraba, borač, lukovi, korjenasto povrće, neke začinske biljke i mahunarke su biljke koje odlično rastu na sjenovitim mjestima.

Foto: Pixabay.com
  • 32.314
  • 589
  • 0

Većina povrtnih vrsta za svoj rast traži osunčana mjesta, ali neke vrste podnose sjenu. Povrtnice kao što su zeleno lisnato povrće, keleraba, borač, lukovi, korjenasto povrće, neke začinske biljke, mahunarke su idealne za balkone, terase, dvorišta i bašte koji su djelomično u sjeni.

Kvaliteta i dužina osvjetljenja utjecat će na izbor vrste. Uobičajeno je mišljenje da povrće neće rasti u sjeni, da će biti podložno bolestima i napadu štetnika, da će biti izduženo i donijeti slab urod. Pažljivim odabirom povrtne vrste koja traži manje osvjetljenja možemo se nadati uspješnoj povrtlarskoj sezoni i dobrom urodu.

Kod odabira povrtnih vrsta treba krenuti od dužine perioda osvjetljenosti i kvaliteta svjetla. Na mjestima koja su potpuno u sjeni, iz objekata, ne treba uzgajati povrće. Većinom se susrećemo sa djelomično osunčanim prostorom raspoloživim za uzgoj povrća. Takva mjesta su mala dvorišta ili vrtovi u sjeni živice i drveća. Da bi uspješno uzgajali povrće u sjeni, mjesto treba biti najmanje 4h osunčano kako bi se biljke neometano mogle razvijati i rasti.

Povrtne vrste koje rastu u sjeni

Lukovičasto povrće

Lukovi su povrtna vrsta koja vrlo dobro podnosi sjenu. Od lukova treba izabrati: luk vlašac, češnjak, višegodišnji luk, srijemuš. Prirodno stanište ovih lukova su šumski proplanci koji su djelomično osvijetljeni. Luk vlašac i višegodišnji luk, srijemuš u tijeku nekoliko godina prekrit će mjesto na koje smo ga posadili i raširiti se. Češnjak će odlično napredovati u sjeni voćnih stabala (jabuka, kruška, šljiva, žbunaste voćne vrste) ukoliko voće uzgajamo bez upotrebe kemijskih preparata. Osim toga, češnjak će štititi navedene vrste od pojave bolesti i napada štetnika.

Korjenasto povrće

Korjenasto povrće odlično raste u sjeni, ali ovisno o dužini i kvaliteti osvjetljenja period razvoja može se malo produžiti u odnosu na osunčana mjesta. Djelomična sjena će usporiti pojavu generativne faze (cvjetanja). Cikla, mrkva, celer, peršin, pastrnak i rotkvice su idealne biljke sjene. Ukoliko ste ljubitelji male i sočne cikle onda je ovo vrsta koju ćete izabrati, jer cikla nikada u sjeni neće dati velike primjerke. Potrebno im je najmanje 4h osvjetljenja, posebno u jutarnjim satima.

Začinsko bilje

Kopar, korijander, menta, hren i origano se bez problema mogu uzgajati u sjeni. Hren se sa pravom može nazvati kraljem među biljkama sjene. Odlično raste na najsjenovitijim mjestima. Menta se može posaditi u voćnjacima gdje će se razmnožiti i zauzeti prostor.

Mahunarke

Mahunarke su još jedna grupa povrtih vrsta koje mogu da rastu i plodonose u sjeni. Izbor iz ove grupe pada na bob i grašak. Sjenovito mjesto koje smo odabrali za sjetvu boba i graška treba da se odlikuje dobrim provjetravanjem. Mahunarke posebno dobro uspijevaju usjeni jabuke, a za uzvrat obogaćuju tlo dušikom koji nakupljaju u procesu fiksacije.

Zeleno lisnato povrće

Povrće koje se odlikuje velikim, zelenim listovima poput zelene salate, blitve, špinata, kupusa, brokule i kelja će uspješno rasti u sjeni. Kupus i kelj će imati manje i nježnije glavice u odnosu na biljke iste vrste koje rastu na osunčanim terenima. Ovom povrću treba osigurati najmanje 5h osvjetljenja, posebno u jutarnjim satima.

Rabarbara i borač

Rabarbara je povrće koje formira mali žbun i odlično raste na sjenovitom mjestu. Borač je biljka koja svojim okusom posjeća na krastavac, a mlado lišće je odličan dodatak salatama.

Povrtne vrste koje ne treba uzgajati u sjeni

Nekim povrtnim vrstama za rast i razvoj neće smetati djelomična sjena, ali će biti podložnije bolestima i napadima štetnika. U sjenovitim mjestima je povećana vlažnost, nakon kiše se lišće biljaka sporije suši i na taj način se stvaraju idealni uvjeti za pojavu bolesti (plamenjača) ili za napad štetnika (puževi).

Povrće koje treba izbjegavati i ne saditi na sjenovitim mjestima su: rajčica, dinja, kukuruz, paprika, patlidžan, lubenica, krumpir.

Navedene povrtne vrste traže 10h i više sati osvjetljenja kako bi dale dobar urod. Posebno su na nedostatak osjetljivi rajčica, dinja i paprika. Krumpir je vrsta koja se može uzgajati u sjeni, ali je problem što se nakon magle i kiše lišće sporo suši i dolazi do pojave plamenjače koju je u takvim uvjetima vrlo teško suzbiti.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Povrće Sjena Mahunarke Povrtne vrste


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]