Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalemljenje
  • 07.02.2017. 12:00

Kalemljenje krastavca na tikvu zbog slabog korijena

Krastavac ima slabo razvijen i osjetljiv korijen. Kalemljenjem krastavca na tikvu dobivamo biljku koja je otpornija, ranije stupa u rod i daje veći prinos.

Foto: Pixabay.com
  • 9.020
  • 799
  • 0

Krastavac je povrtna vrsta koja se uzgaja u svakom vrtu i plasteniku. Ovo povrće vuče porijeklo iz Azije. Zbog velikog sadržaja vode smatra se odličnim diuretikom.

Sadrži malo kalorija, a odlikuje se sadržajem vitamina i mineralnih tvari. Zbog pozitivnog učinka na ljudski organizam koristi se kao prehrambena namirnica, ljekovita biljka i u kozmetičke svrhe. Omiljena je salata tijekom ljetnih mjeseci.

U uzgoju krastavca mnogi uzgajivači su se susreli sa ograničavajućim faktorima koji utječu na prinos. Krastavac ima korijen koji je osjetljiv i slabo razvijen i koji je važan faktor u postizanju visokog prinosa. Ovakav korijen je vrlo često podložan raznim oboljenjima (truljenju), osjetljiv je na niske temperature i visoke vrijednosti zemljišne otopine. Kako bi se izbjegle mane korijena proizvođači kaleme krastavac na tikvu (buču, bundevu) kao podlogu. Najčešće se kao podloga koriste smokvolisna tikva Cucurbita ficifolia i lagenarija (cuk, sudovnjača, vrg).

Bolje usvajanje hranjiva i vode

Na ovaj način se izbjegava negativan utjecaj slabog korijena krastavca, a iskorištava pozitivan utjecaj korijena tikve. Tikva ima korijen koji je snažniji, bolje razvijen, bolje podnosi niske temperature, bolje podnosi visoke vrijednosti zemljišne otopine, prodire dublje u tlo, bolje usvaja vodu i hranjive tvari.

Kalemljenje krastavca će omogućiti biljci krastavca da bolje usvaja hranjiva, da bude otpornija na sušu i višak vode, da se razvija na nižim temperaturama i da počne ranije plodonositi, bolja je otpornost na bolesti i štetnike, veća je produktivnost.

Da bi uspješno uradili kalemljenje potrebno je osigurati adekvatno razvijene mlade biljke krastavca i tikve, tanko sječivo za rezanje, materijal ili štipaljke za vezanje, štapić ili čačkalicu, plastičnu bocu ili adekvatan prostor, sredstvo za dezinfekciju.

Glavni alat za kalemljenje je žilet ili skalpel sa tanjim sječivom. Sječivo treba biti tanko i oštro kako ne bi došlo do gnječenja nježnog tkiva mladih biljaka. Alat je prije upotrebe potrebno dezinficirati. Za dezinfekciju koristiti kalij permanganat, plamen svijeće, alkohol.

Kalemljenje se može izvoditi na tri načina:

  1. kalemljenje na procjep,
  2. kalemljenje spajanjem i
  3. kalemljenje pod kutem od 30 do 45º.

Za kalemljene je potrebno imati dobro razvijene mlade biljke krastavca i tikve. Krastavac se sadi četiri do sedam dana prije tikve na što utječe sorta krastavca. Biljke se mogu uzgajati u pojedinačnim saksijama ili se u jednoj saksiji uzgajaju dvije biljke (ovo je pogodno za kalemljenje spajanjem).

Kod kalemljenja pod kutem podloga (tikva) i plemka (krastavac) trebaju biti iste debljine stabla. Ukoliko se biljčice razlikuju u debljini stabala bolje je kalemljenje izvršiti spajanjem ili kalemljenjem na procjep.

Pravi trenutak za izvođenje kalemljenja je kada se pojavi prvi pravi list.

Kalemljenje na procjep

Kod ovog načina kalemljenja sa tikve se odstranjuje prvi pravi list i tačka rasta dok se ostavljaju kotiledoni listići. Čačkalicom ili dobro zašiljenim štapićem na mjestu uklanjanja lista i točke rasta napravi se rupa dubine do 2cm (u tkivu podloge, između dva kotiledona listića) u koju se ubacuje pripremljena plemka krastavca. Mladoj biljčici krastavca se odreže korijen, a stabalce sa kotiledonim listićima, prvim pravim listom i točkom rasta se zašilji i ubacuje u rupicu koju smo načinili čačkalicom. Spojno mjesto učvrstiti namjenskom štipaljkom ili zavezati folijom.

Kalemljenje spajanjem

Kod ovog tipa kalemljenja na istoj visini stabla krastavca i tikve pravi se kosi rez do 1/3 ili ½ debljine stabla. Dužina jezičaka treba biti ista. Najlakše je tamnim flomasterom označiti početak i kraj reza na obje biljke kako bi jezičci odgovarali dužinom. Rez na tikvi se pravi odozgo prema dolje, a rez na krastavcu odozdo prema gore. Dobijaju se jezičci koji se uklapaju. Postupak je sličan engleskom spoju koji se koristi u kalemljenju voćaka s tim što se nakon srastanja tikva uklanja iznad mjesta spoja (kotiledoni listovi i prvi pravi list tikve), a biljci krastavca se uklanja dio stabla sa korijenom ispod mjesta spajanja.

Kalemljenje pod kutem

Za ovaj postupak kalemljenja potrebno je imati biljke tikve i krastavca iste debljine stabla. Stabla se režu pod kutem od 30 do 45º. Na tikvu, kojoj je kosim rezom odstranjen vrh sa listovima, kalemi se dio stabla krastavca sa listovima koji je kosim rezom odvojen od dijela stabla sa korijenom.

Nakon kalemljenja za dobro srastanje je potrebna veća vlažnost zato se kalemljene biljke drže ispod plastičnih boca (ako se kalemljenje radi u kućnim uvjetima) ili u posebnim prostorima sa optimalnim uvjetima. U takvim uvjetima povišene vlažnosti kalemljena biljka se drži oko 10 dana tijekom kojih dolazi do srastanja podloge i plemke. Nakon toga se plastična boca uklanja.

Foto: Pixabay.com


Povezane biljne vrste

Krastavac

Krastavac

Sinonim: - | Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Uzgaja se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, te kao... Više [+]

Tikva

Tikva

Sinonim: Tikvica | Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni... Više [+]

Tagovi

Kalemljenje Krastavac Tikva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.