Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salata
  • 08.04.2014. 15:48

Kako zaštititi salatu od plamenjače?

Zaraza se u povoljnim uvjetima brzo širi sa zaraženih listova na zdrave, odnosno s oboljelih biljaka na zdrave

  • 653
  • 67
  • 0

Plamenjači pogoduje visoka vlažnost zraka ili duže zadržavanje vode na listovima. Zaraza počinje u proizvodnji presadnica na najmlađe djelove (kotiledone), a nakon presađivanja bolest napada vanjsko lišće (naročito uz površinu tla). Zaražena mjesta su najprije svjetlo-zelene ili žućkaste boje, zatim potamne, a zaraženo tkivo lista postaje suho, prozirno i propada. Tipičan simptom na mjestu zaraze je razvoj bjeličaste "prevlake" ili konidija sa donje strane lista.

Plamenjača salate

Zaraza se u povoljnim uvjetima brzo širi sa zaraženih listova na zdrave, odnosno s oboljelih biljaka na zdrave. Temperaturne potrebne za nesmetano klijanje konidija su +2°C do 28-31°C, a optimalna je 10°C. Od trenutka infekcije do prvih znakova plamenjače prođe 5-14 dana.

Uzročnik bolesti se iz sezone u sezonu održava u zaraženim zaostalim biljnim ostacima.

Kako zaštititi salatu od plamenjače?

Selekcijom su dobivene tolerantne sorte na plamenjače, a Syngenta Vam nudi nekoliko hibrida. Ipak zbog specijalizacije patogena i formiranja većeg broja fizioloških rasa, nemoguće je dobiti sortu salate apsolutno otpornu na sve sojeve plamenjače kroz duže razdoblje.

Plamenjača salate

Zbog toga proizvođači provode kemijske mjere zaštite salate fungicidima. Zaštita se može obavljati u proizvodnji rasada i nakon presađivanja zavisno od uvjeta za razvoj bolesti i osjetljivosti sorte.

Za suzbijanje plamenjače salate najviše se koristi fungicid Ridomil Gold MZ, a od novijih preparata svakako treba spomenuti Pergado MZ ili Revus koji su kraće karence.

Povremeno fungicidima za plamenjaču treba dodati preparat Switch kako bi salatu zaštitili od druge najvažnije bolesti salate, a to je trulež ili Botrytisa.


Tagovi

Bremia lactucae Plamenjača salate List Fungicid


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]