Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupusna muha
  • 15.04.2014. 15:14

Kako učinkovito suzbiti kupusnu muhu?

Od kemijskih mjera zaštite najučinkovitije je rasipanje granuliranog insekticida FORCE 1,5 G u vrijeme sadnje

  • 2.172
  • 110
  • 0

Kupusna muha (Delia radicum) se smatra jednim od najopasnijih štetnika na kupusu, cvjetači i kelju. Posebno je opasna prva generacija, a najčesće ima tri generacije tijekom jedne vegetacije.

Ličinke kupusne muhe

Muhe prve generacije započinju let u travnju, a kasnije generacije krajem lipnja i u kolovozu. Ove godine prva polaganja jaja bilježimo već početkom travnja, što je značajno ranije od predhodnih godina. Prošla godina također je bila karakteristična te smo zbog tople i suhe jeseni imali štete od kupusne muhe i tijekom listopada.

Štete od kupusne muhe

Ženke polažu jaja na korijenov vrat ili prizemni dio stabljike kupusa. Larve se ubušuju u korijen i stabljiku zbog čega mlade biljke propadaju, a starije zaostaju u razvoju. Kod jakog napada može značajno prorijediti sklop.

Kako suzbiti kupusnu muhu?

Od kemijskih mjera zaštite najučinkovitije je rasipanje granuliranog insekticida Force 1,5 G u vrijeme sadnje.

Djelovanje će biti učinkovito samo ako se Force deponira u redove veoma plitko u zoni korijenova vrata gdje muha polaže jaja.

Za pravilnu primjenu najbolje je koristiti deponatore na sadilicama. Ako deponatori polažu granule duboko u zemlju, izostati će učinak insekticida na ovog štetnika. Kasnija primjena insekticida protiv gusjenica sovica i lisnih uši s insekticidom Karate Zeon može djelomično uništiti muhu ako je aktivna u vrijeme prskanja. Rezultati budu zadovoljavajući pri prskanju u bloku sa kratkim razmacima.


Povezane biljne vrste

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Cvjetača

Cvjetača

Sinonim: Karfiol, Kupus cvitati | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Cvjetača je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potječe s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po cijelom svijetu. Korjenov sistem je slabo... Više [+]

Kelj

Kelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Savoy cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea var. sabauda

Kelj je dvogodišnja biljka iz porodice krstašica (Brassicaceae). Izdržljiviji je od kupusa te bolje podnosi visoke temperature i sušu, baš kao niske temperature i mraz. Zbog toga... Više [+]

Tagovi

Kupusna muha Force 1 5 G Karate Zeon Kupus Cvjetača Kelj Insekticidi Suzbijanje kupusne muhe


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić