Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrtni štetnici
  • 09.06.2016. 12:00

Kako riješiti najčešće probleme u povrtnjaku?

Dipl. ing. agr. Sanja Gregurić savjetuje kako prepoznati i ukloniti probleme poput štetnika ili bolesti u povrtnjacima.

  • 3.389
  • 259
  • 0

Nakon dugotrajnijeg kišnog vremena, u povrtnjacima u kojima je posađena rajčica vidljivo je da su požutjeli neki listovi. U povrtnjacima i "nestaju" neke presadnice poput paprika, a puževi su nešto s čime se svi borimo.

Jesu li te pojave rezultat hladnijeg i kišovitijeg vremena i je li i čime je potrebno tretirati biljke ili tlo u ovoj fazi rasta, pitali smo Sanju Gregurić, dipl. ing. agr. i višu stručnu savjetnicu za zaštitu bilja iz Savjetodavne službe.

Puževe treba suzbijati kontinuirano

Ona kaže da suzbijanje puževa treba provoditi kontinuirano, odnosno, dok god pričinjavaju štete na poljoprivrednim kulturama. Postoji više načina za njihovo suzbijanje, ali svaki ima poneku manu:

Primjena abrazivnih barijera poput vapna, piljevine, osušenog taloga od kave i slično, koje oštećuju tijelo puža - funkcionira dok navedene prepreke ne navuku vlagu ili dok ne padne kiša jer se razmoče i više ne oštećuju tijelo puževima. Postavljanje ogradica oko gredica - nije moguće na većim površinama, a osim toga, jaja su često odložena na samim gredicama.

Zatrovani mamci su preskupi

Je li primjena zatrovanih mamaka (Pužocid, Pužomor, Gardene, Ferramol) i pripravka na bazi nematode koja uništava puževe najbolje rješenje? Kiša razmače sve pripravke osim Ferramola, a osim toga, za veće površine, ako ima puno puževa to je preskupo, govori Sanja Gregurić. "Tu je i metoda privuci i ubij - kada se na rubove vrta ili parcele stave biljni ostaci - mamci: npr. glavica salate, krumpir, lubenica, dinja, mlijeko i slično, što, posebno kad počne truliti, privlači velik broj puževa. Isto tako, mogu se rubno zasijati biljke koje privlače puževe, kao što su npr. kadifice. Potrebno je svakog jutra provjeravati ulov i mehanički uništiti puževe", kaže dipl. ing. Sanja Gregurić.

Problemi s lišćem rajčice?

"Teško je odgovoriti na pitanje bez da se vidi kad je riječ o rajčici, no budući da su do sada prevladavale relativno niske temperature, praćene sa dosta vlage, često se u vrtovima vide takve rajčice. Radi se jednostavno o tome, da su za rajčicu koja je toploljubiva kultura, bile preniske temperature za optimalan rast i razvoj. Rajčicu na otvorenom najčešće napadaju plamenjača rajčice (Phytophthora infestans) i koncentrična pjegavost (Alternaria solani).

Kao orijentir za prvu preventivnu zaštitu rajčice može poslužiti pojava prvih simptoma na krumpiru.

Potrebna je preventivna zaštita od ovih bolesti (prije pojave simptoma ili po pojavi prvih simptoma). Budući da je glavni izvor za zarazu rajčice plamenjačom krumpir zaražen istom bolešću, kao orijentir za prvu preventivnu zaštitu rajčice može poslužiti pojava prvih simptoma na krumpiru. Kada srednje dnevne temperature prelaze 25° C ili ako je sušno, nema opasnosti od plamenjače rajčice, ali tada nastaju povoljni uvjeti za širenje koncentrične pjegavosti.

Velik je izbor pripravaka koji suzbijaju ove bolesti i njihov najtočniji popis može se naći u bazi podataka Ministarstva poljoprivrede - Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Neki od pripravaka koji suzbijaju obje bolesti preventivno, su npr. Champion, Antracol WG 70, Ortiva, Ortiva Top", odgovorila je Sanja Gregurić.

Nestanak posađene presadnice paprike

Kad je riječ o štetnicima koji "pojedu" primjerice papriku, to mogu biti rovci i gusjenice sovica pozemljuša. Rovci su veliki kukci, dugački 4 - 5 cm. Ruju pod zemljom, blizu površine tla i pri svom prolasku podgrizaju korijenov vrat mladih biljčica, koje se potom vrlo brzo osuše. Najčešće unište više biljčica u istom redu. Njihova prisutnost može se uočiti po hodnicima ispod biljčica. Suzbijati se mogu primjenom insekticida prije ili u vrijeme sadnje prijesadnica (npr. Dursban E).

Budući da tijekom lipnja i srpnja rovci izlaze na površinu radi parenja, u to vrijeme se mogu suzbijati rasipavanjem zatrovanih mamaka (Mesurol granulat). Ako ne želite koristiti kemijske pripravke za njihovo suzbijanje, treba iskoristiti činjenicu da rovci za prezimljenje traže hrpice gnoja u tlu pa stoga na jesen treba na više mjesta u vrtu zakopati hrpice stajnjaka, označiti ta mjesta. U proljeće treba uništiti ta gnijezda s rovcima prije nego zatopli.

Zamotajte korijen u novinski papir

Gusjenice sovica pozemljuša (podgrizajuće sovice) su zemljaste boje, tijela presvučenog voskom, zbog čega su sjajne i glatke. Mogu narasti do 45 mm. Danju se skrivaju ispod grudica tla pa se teško mogu vidjeti, a noću su aktivne. Mogu pregristi korijenov vrat ili stabljiku u razini zemlje. Za njihovo suzbijanje mogu se koristiti granulirani insekticidi koji se rasipavaju oko biljčica (Dursban E) ili se biljčice mogu zaštititi prskanjem (Fastac 10 EC ili Decis 2,5 EC i dr.).

U manjim vrtovima, gdje se ne sadi velik broj paprika, stabljičica svake prijesadnice se prije sadnje zamota u komadić novinskog papira. To će spriječiti gusjenice da pregrizu biljčice, a s vremenom će se papir razgraditi u tlu.


Povezane biljne vrste

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Povrtnjak Problemi Rajčica Paprika Puževi Sanja Gregurić


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]