Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad pepelnice
  • 27.06.2014. 12:41

Kako protiv pepelnice na tikvenjačama?

Za razvoj pepelnice tikvenjača dovoljna je niska relativna vlaga zraka i vrlo veliki raspon temperature. Prepoznajemo ju po pepeljastim prevlakama na napadnutim organima koje se najčešće javljaju na licu lista.

Foto: www.agrochem-maks.com
  • 1.453
  • 130
  • 0

Krastavci, dinje i lubenice potječu iz tropskih krajeva pa njihovoj proizvodnji odgovara puno topline, zbog čega su osobito interesantni za uzgoj u obalnom području, iako se nerijetko uzgajaju i uz okućnice kontinentalnog dijela zemlje. Tikvenjače imaju visoke hranjive vrijednosti i sadrže veliku količinu vode pa se smatraju saveznicima zdravog načina života, a interes za njihovim uzgojem postaje sve veći.

Kako ove kulture razvijaju veliku lisnu masu, među kojom se zadržava vlaga, a odgovara im mnogo topline, svake su godine izložene napadu pepelnice. Iako će intenzitet zaraze ovisiti o vremenskim prilikama, sama pojava bolesti u proizvodnji tikvenjača je neizbježna bez provođenja adekvatnih mjera zaštite.

Za razvoj pepelnice tikvenjača (Erysiphe spp.) dovoljna je niska relativna vlaga zraka i vrlo veliki raspon temperature (razvija se i do 32°C). Prepoznajemo ju po pepeljastim prevlakama na napadnutim organima koje se najčešće javljaju na licu lista. Prevlaka može biti sivkasta ili baršunastobijela. Listovi žute, suše se i odumiru. Pepelnicu krastavaca također treba suzbijati preventivno i to fungicidom DOMARK 40 ME u dozi 10 ml u 10 litara vode. Domark 40 ME je sistemični fungicid s preventivnim, kurativnim i eradiktivnim djelovanjem, što znači da sprječava, zaustavlja i otklanja simptome pepelnice. Odlične je pokrovnosti pa se vrlo brzo proširi i ravnomjerno usvaja u biljno tkivo. Ne izaziva deformacije, zastoje u rastu, fitotoksičnost niti ožegotine bez obzira na vremenske uvjete. Domark 40 ME karakterizira odlična učinkovitost i mogućnost miješanja sa svim važnijim pripravcima bez ograničenja.

Navedene pripravke možete po potrebi miješati, s time da nikada ne miješate koncentrirane pripravke, nego ih razrijedite u manjoj količini vode i tako razrijeđene dodajete u prskalicu koja je već do polovice napunjena vodom.

Autor: Veronika Kolak, dipl.ing.agr.

Foto: www.agrochem-maks.com


Povezana biljna vrsta

Lubenica

Lubenica

Sinonim: bostan | Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korijenov sistem koji se najvećim dijelom razvija u zoni do 40 cm tla, a glavni korijen dopire... Više [+]

Tagovi

Tikvenjače Pepelnica Suzbijanje pepelnice Krastavci Dinje Lubenica Domark 40 ME AgroChem Maks Veronika Kolak


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P