Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj cikle
  • 15.08.2016. 18:00

Kako prihraniti ciklu za najbolji urod?

Kako uzgojiti ciklu i zadovoljiti njezine potrebe?

  • 4.721
  • 309
  • 0

Cikla, mrkva i repa su vrste koje se lako skladište i glavna su okosnica povrtnjaka. Prije sjetve ili sadnje povrća tlo mora biti dobro pripremljeno i u njega dodana dobro razgrađena organska tvar. Pripremu tla najbolje je obaviti u jesen, tako da se do proljeća organska tvar stigne posve razgraditi u tlu i da se otpuste hraniva.

Korjenasti usjevi nemaju jednake hranidbene potrebe kao salate ili rajčice. Dušik im treba da dobro rode i da vi dobijete ranu berbu, a previše dušika proizvest će vodenaste korijene koji se teško skladište. Trebaju im fosfor i kalij za poticanje stvaranja zaliha u korijenu, odnosno da stvore kvalitetan urod, kao i magnezij i elemente u tragovima vrlo važne za ljudsko zdravlje. Gnojivo za korjenasto povrće trebalo bi sadržavati manje fosfora nego dušika uz mnogo više kalija.

Sjeme cikle je zapravo "multigerma" - kuglasta nakupina sjemenki koje klijaju na istom mjestu pa proklije više biljaka nego što je bilo sjemena.

Dvije glavne sorte cikle su cikla okruglog korijena i cikla duguljastog korijena. Okrugla cikla manje je sklona preranom sazrijevanju od drugih sorti i može se posijati nekoliko tjedana prije njih da bi od lipnja oblikovala korijenje. Duguljasta cikla često se koristi kao kasna kultura koja sazrijeva u tlu prije nego što se početkom zime ubere i pohrani.

Tradicionalni uzgoj

Cikle uspijevaju na laganim tlima, ali dobro će rasti na većini plodnih, dobro obrađenih povrtnih zemljišta. Sjeme rijetko posijte u redove razmaknute 30 cm. Zagrnite ih zemljom i dobro zalijte. Kad se biljčice razviju, prorijedite ih na razmake od 15 cm među biljkama.

Berba koju možete ostaviti u tlu

Cikla je spremna za berbu u svako doba od lipnja do rane zime, ovisno o sorti. Čim su dovoljno veliki za kuhanje, rane okrugle korijene isčupajte iz zemlje kad god zatrebaju.

Kasni usjevi za zimsku uporabu mogu se ostaviti u tlu dok vam ne zatrebaju, ali moraju biti prekriveni slamom ili listovima paprati koji će ih štititi od mraza. Druga mogućnost je da ih u studenome izvadite iz zemlje i u kutije s pijeskom pohranite u spremištu zaštićenom od mraza ili na otvorenom u trapovima. Vrhove korijenja odrežite za pohranu i pazite da ih ne režete preblizu kruni jer će korijenje "prokrvariti".

Vizualna poslastica

Ukoliko volite dekorativna jela i dozu originalnosti, uzgojite žutu ciklu ili čak dvobojnu s koncentričnim krugovima crvene i bijele boje.

Koliki urod očekivati od korjenastih kultura?

Loša berba izaziva veliko razočaranje, ali jednako loš može biti i prevelik urod koji se ne stigne iskoristiti. Najbolje je znati što očekivati. Popis prosječnih uroda po četvornom metru nekih vrsta korjenastog povrća:

  • Mrkva 1-3,5 kilograma
  • Korjenasti celer otprilike 7 korijena
  • Rotkvica 500 rotkvica
  • Bijeli korijen i crni korijen 2-3 kilograma
  • Repa (proljetna) 50-100 malih repa
  • Repa (jesenska) otprilike 3 kilograma

Povezana biljna vrsta

Cikla

Cikla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cikla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Tagovi

Cikla Dekorativna Sadnja Berba Poslastica Hraniva


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]