Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Balkanski simpozij
  • 30.10.2014. 16:45

Kako do vlastite hrane?

Odjeci simpozija o povrću i krumpiru dopiru i do onih kojima je već puna kapa hrvatske birokracije.

  • 734
  • 92
  • 0

Svijet oko nas, pa i nedavni 6. Balkanski (i šire) simpozij o povrću i krumpiru u Zagrebu, usmjerava nas i uči kako to rade ozbiljni borci za tržište. Dok se kod nas traži zaštita od (inače kontraproduktivne) državne birokracije, ozbiljni svjetski, pa i balkanski proizvođači, uz obaveznu kakvoću i korak s novim tehnologijama, najviše brige vode o dostatnim količinama za svjetsku utakmicu. Evo kako je simpozij vidio dr.sc. Božidar Benko s Agronomskog fakulteta u Zagrebu:

Nove tehnologije uzgoja i genetski materijal

Balkanski simpozij o povrću i krumpiru

"U organizaciji Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Međunarodnog društva za hortikulturnu znanost (ISHS) i domaćih institucija (Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i dr.), od 29.9. do 2.10. ove godine održan je šesti Balkanski simpozij o povrću i krumpiru. U organizaciji su sudjelovale i druge hrvatske visokoškolske i znanstvene ustanove iz područja poljoprivrede.

Rezultate istraživanja je sudionicima simpozija predstavilo stotinjak znanstvenika iz 24 države sa 54 usmena izlaganja i 66 postera. Naglasak Simpozija bio je na unapređenju postojećih i primjenu novih tehnologija uzgoja te podizanju kvalitete konačnog proizvoda. Za ostvarenje visokog i kvalitetnog, potreban je kvalitetni genetski materijal dobiven oplemenjivačkim programom specifičnim za pojedinu kulturu. Također, potencirani su uvođenje i primjena dobre poljoprivredne prakse u proizvodnji povrća i krumpira.

Standard proizvodnje vlastite hrane

OPG Milković

Na posebnoj sekciji naziva Uzgoj u zaštićenim prostorima u balkanskim zemljama predstavljeni su trenutna situacija i specifični problemi za svaku zemlju, te očekivani budući trendovi razvoja."

Sreća da imamo Zarja grupu (i još koji rijedak primjer) reprezentativne proizvodnje za pokazati svijetu, pa i snimiti goste, no je li to dovoljno za neke primjerene standarde proizvodnje vlastite hrane i odupiranje konkurenciji iz uvoza. Korijeni paradoksa, da imamo prostore, ekološke uvjete, vojsku nezaposlenih, dva činovnika na grbači jednog zaposlenog, zaista su negdje u mentalnom i fizičkom zdravlju nacije ili jednostavno u prekratkoj koži na leđima.

Sama roba sto jezika govori - ali ne i u Hrvata

Na usporedbu nas navode i nedavni razgovori o Ličkome krumpiru u Lovincu, koji sada kad je marka, zapravo nema upisanih proizvođača, koji su u pravu jer bi gospodarski postali žrtva nelojalne konkurencije.

Istovremeno, svjetske krumpiraške kuće, pa i preko dokazanog stručnjaka mr.sc. Ivana Buturca, koji je nekada domaće sjeme razmnožavao i u čuvenom in vitro laboratoriju u Staroj Šušici s mr.sc. Ivanom Salopekom, u ličkoj zabiti, ali ekološki božjem daru, primjerice nastupaju ovako:

"Sorte Challenger i druge, namijenjene za proizvodnju Ličkog krumpira kulinarski tip BC (brašnjava) za pomfrit, pole, krumpir pod pekom, pire i krumpirna tijesta (lički tip), kao za i za guljenje i vakum parkiranje za prodaju u supermarketima u rashladnim vitrinama (22,5 % suhe tvari koja će Lici biti preko 23% (a kako se dobro čuva može biti i sorta za zimnicu)" i sl.

Pitanje opet isto, je li, govoreći slikovito, današnji Internet poljoprivrednicima sporiji od nekadašnjih teretnih vlakova ili su se ugledali na činovnike, pa trebaju jednog savjetnika za računalo, drugoga za strani jezik itd., dok u drugim mediteranskim zemljama sama roba sto jezika govori.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Balkanski simpozij Božidar Benko ISHS Genetski materijal Tehnologija uzgoja Povrće Krumpir Lički krumpir Standard proizvodnje Ivan Buturac Ivan Salopek Nelojalna konkurencija


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]