Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grah
  • 20.11.2016. 13:30

Kako čuvati i zaštititi grah od žiška?

Grah je vrijedna prehrambena namirnica koju je potrebno pripremiti za razdoblje skladištenja. Izlaganjem graha niskim ili visokim temperaturama suzbija se žižak graha koji u potpunosti može uništiti uskladišteni grah.

Foto: pixabay.com, phaseoulus
  • 21.433
  • 358
  • 0

Grah (Phaseolus vulgaris) je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki koja vuče porijeklo iz Južne Amerike. To je vrlo korisna prehrambena namirnica, a koristi se i u narodnoj medicini za liječenje velikog broja oboljenja.

Zrno graha je velike hranjive vrijednosti koju zadržava i nakon kuhanja, a sadrži proteine, vlakna, ugljikohidrate, većinu bitnih aminokiselina, vitamine (vitamin B6, B1, B2, folnu kiselinu), minerale (željezo, selen, kalij, fosfor). Sadrži oko 300 kalorija u 100g suhog zrna. Sušenjem zadržava svoje sastojke, ali tijekom skladištenja gubi na okusu i produžava se vrijeme kuhanja.

Čuvanje tijekom zime

Da bi se sačuvao tokom zime, grah treba očistiti i prosušiti. Oštećenih zrna treba biti ispod 5%. Sadržaj vlage u zrnu treba biti ispod 14%. Zrno koje nije dobro osušeno teže se čuva, podložno je truljenju, napadu grahovog žiška i gubi na kvaliteti. Prilikom skladištenja treba obratiti pažnju na temperaturu i vlažnost. Optimalna temperatura za skladištenje graha je 5 do 10ºC, a vlažnost ne treba biti veća od 50%. Grah treba čuvati na čistom, suhom i prozračnom mjestu.

Vjerni pratitelj graha je i štetni žižak koji u skladišta dospijeva sa zrnima graha u koja se ubuši. Za vrijeme sazrijevanja graha, ženka žiška polaže jaja i larve se ubušuju u zrno. Za vrlo kratko vrijeme žižak graha može u potpunosti uništiti uskladišteni grah i potpuno ga učiniti neupotrebljivim i za sjetvu. U jednom zrnu može biti veći broj larvi, a napadnuti grah je pun izmeta.

Treba znati da ovaj štetnik u toplim skladištima može razviti više generacija i da se larve sele iz zrna u zrno, što otežava zaštitu. Cjelokupan razvoj u skladištu s povoljnom temperaturom i vlagom za razvoj štetnika može trajati oko mjesec dana.

Kako bi se spriječilo propadanje zrna graha zbog napada žiška, grah se može izlagati niskim ili visokim temperaturama.

Izlaganje niskim i visokim temperaturama

Osnovna mjera u borbi protiv grahovog žiška je niska temperatura. Što je temperatura niža, potreban je kraći vremenski razmak kako bi došlo do uginuća žiška:

  • pri temperaturi od 0ºC do uginuća dolazi nakon 30 dana
  • na temperaturi od -4ºC do uginuća dolazi nakon 15 dana
  • na temperaturi od -15ºC do uginuća dolazi za jedan dan

Najbolje je grah tijekom zime skladištiti na temperaturi od 0ºC ili vrijednostima temperature što bliže 0ºC.

Zrno graha koje će se kasnije koristiti za prehranu možemo podvrgnuti i visokim temperaturama kako bi zaštitili grah od žiška. Potrebno je grah izložiti temperaturi od 80 do 90ºC u trajanju od 4 do 5 minuta. Nakon izloženosti visokoj temperaturi grah ostaviti da se prohladi. Grah tretiran na ovaj način nije za sjetvu.

Grah koji je tretiran djelovanjem niske ili visoke temperature najbolje je uskladištiti u staklenim teglama s navojem. Kako bi se osigurala bolja očuvanost graha, dobro je u teglu s grahom dodati i bijeli luk.

Foto: pixabay.com, phaseoulus


Tagovi

Grah Žižak Zaštita Temperatura Sjetva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!