Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Vera Lučić
  • 28.07.2016. 13:30

Jabučarka najpopularnija sorta rajčice!

Oko rajčica ima dosta posla - počevši od sijanja sjemena, sadnje, do plijevljenja i polijevanja te dolaska plodova, stoga je uzgoj ovog povrća vrlo zahtjevan. Ali ne smije se zaboraviti da su rajčice mnogima omiljeno zdravo povrće, stoga se mogu nazvati hit povrćem ljeta.

  • 4.202
  • 136
  • 0

Vera Lučić iz Župe dubrovačke u okolici Dubrovnika na tržnici u Lapadu u Dubrovniku prodaje povrće preko 30 godina. Tome ide u prilog da već ima svoje vjerne kupce koji redovito dolaze po novu dozu vitamina. Proizvodnjom povrća se počela baviti po uzoru na svekrvu.

Uzgoj rajčica zahtjevan

Vera proizvodi povrće za svoje potrebe, a viškove prodaje na tržnici u Lapadu. "Oko rajčica ima dosta posla - počevši od sijanja sjemena, sadnje, do plijevljenja i polijevanja te dolaska plodova, stoga je uzgoj ovog povrća vrlo zahtjevan", priča Vera. Ali ne smije se zaboraviti da su rajčice mnogima omiljeno povrće, zdravo povrće i slobodno se može reći hit povrće ljeta.

Plodovi mijenjaju boje od crvene, ružičaste, žute, narančaste, Ali, zasigurno su najukusnije one koje su sazrele u sezoni, a time je i boja najbolja. Za velike ljubitelje rajčica, a zasigurno ih je mnogo, vrijedi istaknuti kako se zrele rajčice čuvaju u hladnjaku nekoliko dana. Nezrele rajčice se se ponekad znaju čuvati i na suncu kako bi se pospješilo njihovo dozrijevanje.

Zeleno domaće organsko povrće

Najtraženije domaće jabučarke

Na pitanje koje su vrste rajčica najtraženije i koje se najviše konzumiraju Vera Lučić naglašava kako su to domaće jabučarke. Ona najviše i uzgaja tu vrstu rajčica, ali unatoč tome ponekad posadi sortu rajčice "cherry" koja je također popularna na tržnici, ali i u njenom jelovniku.

Domaće sjeme rajčice

"Moj vrt je moj hobi i moja zabava. Nemam veliku plantažu s velikim izborom povrća, ali ovo što imam u vrtu je sasvim dovoljan izbor povrća", priča Vera. Rajčice uspijevaju nekad bolje, nekad lošije. Trenutno su prevelike i visoke temperature pa je prijeko potrebno posebno voditi brigu o rajčicama. "Sjeme ostavljam doma i čuvam ga za sljedeću sezonu jer se pokazalo kao najotpornije".

Rajčice - ma tko ih ne voli?

Domaće jabučarke i "cherry" rajčice se redovito mogu pronaći kod Vere Lučić na štandu. Također uzgaja domaći matovilac, grah, tikvice, patlidžane, luk, krumpir i još mnoge vrste povrća i to sve u domaćoj proizvodnji.

"Povrće je zdravo za organizam, pogotovo ako nije prskano. Vidite kakva je blitva, da je prskana ne bi ovako izgledala dobro", naglašava Vera Lučić.

Rajčica se uzgaja u cijeloj Hrvatskoj, a zanimljiv je podatak da je najbogatija bakrom. Naime, radi se o povrću koje je veoma prilagodljivo. Kad se spominje riječ prilagodljivost misli se na zastupljenost ovog povrća kao osnovnog sastojka ili dodatka mnogim jelima. Specifičan slatkasto-kiselkasti okus daje gastronomsku čar mnogim jelima, napominje Vera.

Što se tiče cijena rajčica prema riječiima Vere Lučić Dubrovkinje i Dubrovčani su prihvatili cijenu ovog povrća. Štoviše, radije će kako kaže Vera platiti i skuplje, te dati i kunu više za rajčice samo da su domaće, da nisu hibridne.

Luk- osnovni sastojak mnogih jela

Osim povrća imaju i voće

Vera je počela svoju poljoprivrednu proizvodnju upravo s jabučarkama. "Ovo je zahtjevan posao. Ako želite imati zdravo povrće morate se ujutro rano dići i politi povrće jer po suncu ne možete. Stoga se budite u 5 sati ujutro da bi mogli odnijeti u grad povrće i sve pripremiti. Važno je brati povrće predvečer jer po danu ne možeš, a ako ne polijevaš povrće i nemaš ga", istaknula je Vera Lučić.

Bura u Dalmaciji zna uništiti povrće stoga na to treba obratiti posebnu pozornost. Od povrća nema vrste koje nemaju, a imaju i neke vrste voća kao što su kajiši, kruškice, šljive, ali prvenstveno su orijentirani na povrće.

Ovo je obiteljski biznis, odnosno svi se u obitelji bave brigom o povrću, iako je Vera najviše tome posvećena. Također imaju i svinje i kokoši o kojma brigu također vodi Vera. Nije im teško raditi jer rade ono što vole i vole raditi, odnosno rad je ono što ih ispunja. Stoga nije čudno da usprkos velikom opsegu poslu sve stignu.

Spoj tri grane - povrćarstva, voćarstva i stočarstva dokaz su neizmjernog truda i velikog rada iz dana u dan. I to najčešće, odnosno gotovo uvijek rezultira uspjehom! To najbolje pokazuje ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Vera Lucic Lupe dubrovacke Dubrovnika Lapadu Voce Povrce Rajcica Omiljeno povrce Zdravo povrce Hit povrcem ljeta Domace jabucarke Cherry rajcice Zdravo povrce Bura Unistiti povrce Kajisi Kruskice Sljive Svinje Kokosi Povrcarstvo Vocar


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!