Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Institut za jadranske kulture i melioraciju krša
  • 10.06.2015. 17:30

Istraživačka djelatnost u poljoprivredi

Koliko je Institut za jadranske kulture i melioraciju krša bitan za unapređenje dalmatinske poljoprivredne proizvodnje?

  • 293
  • 29
  • 0

Prošlo je više od 150 godina od kako u Splitu i Dalmaciji djeluje Institut za jadranske kulture i melioraciju krša. Kako kaže ravnatelj Slavko Perica, priča o toj znanstvenoj ustanovi počela je zaista davno, u 19. stoljeću, još u doba Austro-Ugarske. Ministarstvo u Beču je dekretom 1894.godine u gradu Splitu utemeljilo C.K. Kemično gospodarstvenu pokušajnu postaju, za to vrijeme modernu znanstveno-istraživačku i obrazovnu ustanovu. Zadatak je bio unaprijediti dalmatinsko poljodjelstvo, posebno one grane koje imaju naročit značaj, kao što su vinogradarstvo i maslinarstvo.

Institut za jadranske kulture i melioraciju krša - nezamjenjiva pomoć poljoprivredi Dalmacije

"Prolazile su godine, desetljeća, mijenjale se adrese ustanove, kadrovi i organizacijska struktura, ali je stalno bila i ostala spona među generacijama u prenošenju iskustva i znanja. U tom duhu odgaja se i danas generacija mladih znanstvenih novaka, koja će svoja znanja prenositi budućim generacijama", naglasio je Perica.

Koliko je taj Institut bitan i na koji način sudjeluje u unapređenju dalmatinskog agrara, govori nam Perica. "Institut je javna ustanova koja nastoji surađivati sa ministarstvima poljoprivrede i gospodarstva, sa proizvođačima, bilo manjima ili većima, sa zadrugama, udrugama, većim gospodarstvenicima i tvrtkama, pa konačno i s pojedincima, koliko je to moguće. Naši ljudi su skloni tradicionalizmu i da rade na pouzdan i prokušan način. Inovacije se teško prihvaćaju. Nije to uvijek u pitanju karakter našega čovjeka, već i nepovjerenje. Mnogi im prilaze i nude različita rješenja s vrlo uskim interesima, stručno obrazlažući korisnost određenog proizvoda, a što se kasnije pokaže potpuni promašaj. U takvoj šumi glasova, teško je razabrati pravu stvar pa se naši težaci zatvaraju i gube povjerenje. U posljednje vrijeme dosta inovacija prodire na teren i proizvodnju, ali još uvijek nedovoljno", kaže dr. Slavko.

Istraživanjima do inovacija u proizvodnji

Danas Institut djeluje kao javni znanstveni institut u državnom vlasništvu, a njegova znanstveno-istraživačka djelatnost je izravno vezana za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Ima pedesetak uposlenih od kojih 35 visoko obrazovanih znanstvenika iz pojedinih oblasti agrara. Istraživačke djelatnosti su: vinogradarstvo i vinarstvo, voćarstvo i maslinarstvo, povrćarstvo, prerada voća i povrća, kultura biljnog tkiva, istraživanje tla i ishrana bilja, zaštita bilja, šumarstvo i ekonomika poljoprivrede i sociologija sela.

Tekući istraživački projekti obuhvaćaju interdisciplinarnu podrška razvoju mediteranske poljoprivrede u Hrvatskoj, socijalno ekonomske značajke OPG na mediteranskom području, značaj šumske vegetacije na kršu u zaštiti tla od erozije, razvoj tehnoloških sustava u suvremenoj stakleničkoj proizvodnji, navodnjavanje masline zaslanjenom vodom, organska proizvodnja u maslinicma srednje Dalmacije i ekološki prihvatljivi sustavi proizvodnje povrća na kršu.

Od posebnog značaja je vršenje analiza tla prije podizanja većih nasada. Često puta zbog neizvršene analize tla nemali broj poljoprivrednika gubi velike novce i nenadoknadivo vrijeme utrošeno na podizanju određenih nasada na neodgovarajućem tlu. Sreća je što se sve veći broj poljoprivrednika odlučuje donijeti na analizu uzorke tla i na taj način bez straha mogu podizati nasade voća, maslinika ili vinograda.


Tagovi

Institut za jadranske kulture Slavko Perica Split Poljodjelstvo Unapređenje agrara Inovacije Organska poljoprivreda Šumska vegetacija Krš Navodnjavanje Povrće Staklenici Analiza tla


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.