Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadruga Domaće blago
  • 28.08.2015. 07:10

Grah je ove godine tražena roba

Domaće blago osnovano je prije nešto manje od dvije godine, a već ima gotovo 200 kooperanata, koji proizvode različito povrće. Imaju ugovorenu proizvodnju s velikim tvrtkama, a u planu je gradnja pogona za preradu te hladnjače.

Foto: pixabay.com
  • 853
  • 135
  • 0

Kako bi malim i srednjim poljoprivrednicima pomogli u rješavanju jednog od najvećih problema, a to je nesiguran plasman proizvoda, u prosincu 2013. godine u Jakšiću nedaleko od Požege, osnovana je Zadruga za proizvodnju, skladištenje i promet voća i povrća Domaće blago. Interes je bio velik pa je sedmero osnivača, odmah u startu imalo 50 kooperanata. Danas ih je čak 157, a njihovih proizvoda ima na gotovo cijelom domaćem tržištu.

Javljaju se i kooperanti iz središnje i sjeverne Hrvatske

"Najviše kooperanata je s područja naše Požeško-slavonske županije, no sve se više širimo i na Vukovarsko-srijemsku, Osječko-baranjsku te Brodsko-posavsku. U proteklom razdoblju, uspjeli smo sklopiti ugovore s nekoliko velikih otkupljivača kao što su Podravka, PIK Vinkovci i zagrebačka Beroda, pa je plasman proizvoda osiguran. Sada nam se žele pridružiti i kooperanti iz Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, Varaždinske i Zagrebačke županije", kaže upravitelj zadruge Dragutin Dukić, a prenosi portal pozega.eu

Mogli bi prodati puno više graha no što ga proizvedemo

Kooperanti Domaćeg blaga proizvode krastavce, papriku, feferone, patlidžane, cvjetaču, kupus, a najviše grah. Od ukupno 450 hektara, s koliko kooperanti zadruge raspolažu, pod grahom je čak 350 hektara. Potražnja je velika pa su, kaže upravitelj Dukić, Slovenci ovih dana bili zainteresirani za kupnju čak 500 tona. Zbog toga sljedeće godine grahom planiraju zasijati 1.000 hektara.

Zadruga svoje kooperante kreditira sa sjemenom i zaštitnim sredstvima, a novac za predane proizvode isplaćuje u razdoblju između 30 i 60 dana. I građani mogu nabaviti proizvode kooperanata Domaćeg blaga i to u Kuzmici nedaleko Pleternice, gdje se u međuvremenu preselilo sjedište zadruge.

Dogovorite se i naručite naše povrće, mi ćemo vam ga dostaviti

"Mi ćemo im i dostaviti narudžbu no, ne smije biti manja od 50 kilograma. To ljudi rješavaju na način da se susjedi međusobno dogovore i zajednički naruče što trebaju, a mi im dovezemo", pojašnjava Dukić. Još u vrijeme njezina osnivanja, zadrugari su planirali s vremenom izgraditi i pogon za prijem, sortiranje, preradu i pakiranje proizvoda te hladnjaču i ti su planovi sada pred realizacijom.

Za proširenje zadruge koristi se i novac iz EU fondova

"Prvi pogon će se graditi u Kuzmici, a vrijednost će mu biti 12 milijuna kuna. Novac je europski, osiguran preko Europskog regionalnog fonda za ruralni razvoj, od kojega ćemo dobiti 75% potrebnih sredstava, dok će ostatak osigurati zadruga, putem kredita HABOR-a. Nakon toga je u planu gradnja hladnjače za koju se već rade projekti. I taj ćemo novac pokušati dobiti preko EU fondova, a trebat će nam 5 milijuna kuna. Pri tome imamo veliku potporu Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva poduzetništva i obrta", kazao je na kraju Dragutin Dukić. U zadruzi Domaće blago trenutno je zaposleno pet radnika, a do kraja godine planiraju zaposliti još dvadesetak.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Zadruga Domaće blago Jakšić Siguran plasman Kooperanti Domaće tržište Požeško-slavonska županija Vukovarsko-srijemska županija Osječko-baranjska županija Brodsko-posavska županija Podravka PIK Vinkovici Beroda Zagreb Dragutin Dukić Grah Kra


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]