Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetni kukci
  • 14.02.2016. 16:30

Gdje se skrivaju šturci i koje štete čine bilju?

Šturci su česti štetnici u biljnoj proizvodnji, najčešće napadaju rasade i mlade biljke u početnim fazama razvoja.

Foto: pixabay.com
  • 8.398
  • 89
  • 0

Šturci ili zrikavci su redoviti stanovnici naših povrtnjaka i voćnjaka gdje čine velike štete. Obično se misli da su to bezopasni kukci koji svojom pjesmom uljepšavaju ljetne večeri. Međutim, radi se o opasnim šttenicima koji već u proljeće čine velike gibitke, posebno pri uzgoju rasada povrća.

Na našem području naveće štete čine stepski Gryllus desertus (sinonim Acheta desertus ili Melanogryllus desertus) i poljski šturak Gryllus campestris. To su polifagni štetnici koji se hrane biljkama i drugim kukcima i njihovim larvama. Široko su rasprostranjeni, a stepski šturak najčešće naseljava područja uz rijeke, potoke, vlažna i skrovita područja (živice), parcele koje se navodnjavaju. Poljski šturak se susreće, do 1.700 metara nadmorske visine, na neobrađenim površinama, ali i na oranicama. Štete čine naj i larve i odrasli kukci.

Stepski šturak je sitniji, dužina tijela mu je 14 do 18 mm, a boja tijela je crna. Poljski šturak je krupniji, dužine tijela od 20 do 26mm. Boja tijela je crnosmeđa. Prezimljavaju u larvalnom stadiju u tlu pod većim količinama zemlje ili u komoricama koje naprave u tlu na dubini od 18 cm. Već krajem ožujka larve se pojavljuju i dopunski hrane. Krajem travnja i početkom svibnja pojavljuju se odrasli oblici.

Gdje sve šturci mogu izazvati štete?

Za obje vrste je karakteristično da su prezimljujuće larve vrlo proždrljive. Period dopunskog hranjenja traje od 20 do 30 dana što ovisi o temperaturi i vlazi. U tom dugom periodu čine velike štete jer im je potrebno mnogo hrane, a s druge strane su mlade biljke u početnim fazama razvoja. Najviše su aktivni tijekom noći. Grizu stabla mladih biljka, hrane se sočnim korijenjem ili plodovima, listovima. Čine štete na različitim biljnim vrstama, najčešće napadaju žitarice, povrće, repe, jagode. Od biljnih vrsta vole suncokret, lan, duhan, dinje, grah, grašak, mrkvu, ciklu, krumpir, kupus, rajčicu, papriku.

Štete od šturaka se uočavaju i u voćnjacima gdje se hrane plodovima jabuke, trešnje, jagode. Često se štete od šturaka mogu registrirati i u vinogradu gdje se osim plodovima, hrane i mladim korijenjem, što je najopasnije u mladom vinogradu. Ipak, najveće štete čine u povrtlarskoj proizvodnji gdje grizu mlade biljke, jedu kotiledone i mlade listove. Sve to dovodi do uništenja rasada ili velikih oštećenja. Na poljima žitarica, za prehranu mogu koristiti i nedozrela zrna u klasu. Za svoju prehranu koriste sve biljne dijelove koji su sočni. Jedan dio hrane nadoknađuju koristeći i larve drugih insekata.

Životni ciklus šturka

Za obje vrste je karakteristično da imaju jednu generaciju godišnje, ali to ne umanjuje njihov značaj. Ženka stepskog šturka može položiti i do 3.000 jaja, dok ženka poljskog šturka položi do 600 jaja. Ženka jaja polaže plitko (od 1 do 1,5cm) u skupinama od 3 do 5 komada u ispucano tlo, u zemlju ili ispod biljnih ostataka od prošle godine. Nakon polaganja jaja, ženka ugiba. Daljnji razvoj jaja je pod velikim utjecajem vlage i temperature. Optimalna temperatura je oko 33ºC pod uvjetom da je tlo dovoljno vlažno. Do embrionalnog razvoja će doći samo ako jaje uspije iz vlage tla udvostručiti svoj volumen.

Ako nastupi period suše, jaja propadaju, a ženke mogu prestati s odlaganjem jaja i nastaviti sa polaganjem poslije prve kiše. Embrionalni razvoj traje 15 do 20 dana. Larve prolaze kroz devet do 13 stupnjeva i prezimljuju larve posljednjih stupnjeva. Broj stupnjeva i vrijeme trajanja razvoja je povezan s vlagom u tlu i temperaturom. Prezimljujuće larve se pojavljuju u proljeće kada je temperatura tla na 15cm dubine 13ºC.

Mjere borbe protiv šturaka

U praksi se vrlo često susrećemo sa pojavom šturka u zemljištu koje je donijeto iz živica kako bi nam poslužilo za sadnju cvjetnica ili rasada povrća. Zbog osobine šturka da naseljava upravo ovakva tla, skrivena i sa dovoljno vlage, ovu praksu bi trebalo izbjegavati. Tijekom ranog proljeća prezimjele larve šturka se sporije kreću zbog nižih temperatura i tada se može pristupiti njihovom sakupljanju i mehaničkom uništavanju.

Oranje je još jedna mjera kojom se smanjuje brojnost prezimljujućih larvi, kao i dobra priprema površine tla. Šturci se skrivaju ispod većih količina zemlje. Najveći neprijatelji šturaka su ptice i ježevi i treba im omogućiti da se nastane u našim povrtnjacima i voćnjacima. Pred jesen se na komad platna može staviti biljni materijal od prošle godine. Ovakva skrovita mjesta šturci rado biraju za prezimljavanje. Kasnije je dovoljno platno sakupiti i odnijeti. Uništavanje se može izvršiti mehanički ili spaljivanjem. Tokom travnja i svibnja može se izvršiti i obilno navodnjavanje zemljišta. Šturci će napustiti prevlažno zemljište i otići gdje je suše.

Neki od mamaca za šturke

Od kuhanog zrna ječma, kukuruza, pšenice i malo ulja mogu se praviti mamci koji se postavljaju na skrovita mjesta ili u čašice od jogurta u koje je stavljeno i malo zemlje ili biljnog otpada da se šturak ima gdje sakriti. Potrebno je redovno pregledati ovakve mamce. Šturci se često skrivaju u jame ispunjene organskim gnojivom koje su pripremljene za hvatanje krtica.

Šturak ne voli ni insekticid koji se priprema od koprive ili duhana. Najbolje je kombinirati zalijevanje tla sa ova dva prirodna insekticida i jedan dan zalijevanje izvršiti sa insekticidom od koprive, a drugi dan od duhana. Također, šturak ne voli ni hladni preparat od bijelog luka.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Cvrčak Štetnik Voćnjak Povrtnjak


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije