Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj domaće proizvodnje rajčica
  • 07.07.2014. 12:00

EU nam prodaje znanje, a mi njoj vlastiti proizvod!

Speciijalne vrste rajčice već dugo hrvatski proizvod!

  • 497
  • 79
  • 0

Na nedavnom okruglom stolu Poslovnog dnevnika o voću i povrću, a u sklopu projekta Snaga hrvatske hrane, na osnovu Zelenog izvješća MP, iznosi se niz podataka i usporedbi, uglavnom o stalnom padu proizvodnje i povećanju uvoza.

Rajčice - domaći proizvod

Naravno, ti se podaci mogu okretati s raznih strana i tumačiti sa mnogo ali i sugestija za rješavanje s mnogo "kad bi, da bi i trebalo bi", ali ostaje gorki dojam da na državnoj razini nismo mentalno i materijalno iskreno opredijeljeni za razvoj domaće proizvodnje. Od činovnika, koji se ponašaju kao pismoznanci (farizeji), do potrošača, koji ne znaju ni pročitati (ako je zbog sitna pisma i vide) obaveznu deklaraciju. Zato je u "uho upala" firma Zarja, kojoj je "uvozno" samo ime, što na slovenskom znači zora, jer je Zvonimiru Beliću poslovni kompić Slovenac (i tehnolog) Janko Bestele iz obližnjeg Čateža.

Dakako, oprema i reprodukcijski materijal je iz Nizozemske kojoj ne možemo tehnološki, ali ekološki i geografski možemo konkurirati, proizvodnja je dakle hrvatska s kerestinačkih i svetonedeljskih ledina, gdje oko najvećih staklenika te vrste u RH lijepo bujaju i šarene se razni korovi, a unutar "sanatorija" sitnoplodne grozdaste (delikatesne) rajčice pakiraju se poput finih bombonijera.

Umjesto insekticida, insekti predatori!

Manje je znano da to nisu nikakve genetski novokomponirane sorte, nego odavno poznate (trešnjolike) pa i u našim krajevima, kako doznajemo od povrćara prof.dr.sc. Zdravka Matotana, koji je sjeme nekoliko kultivara donio i iz Mostara gdje predaje studentima.

Karakteristika ove vrste je čvrst i razgranat korijen koji može opskrbljivati vrlo dugačku rodnu stabljiku. U narodu je poznat kao vrlo ukusan i dobroga balansa voćnih kiselina i slada, pa ga je trebalo "čuvati od djece". Za suvremenu stakleničku proizvodnju na hidroponima, sadnice se nacjepljuju na podloge s još jačim korijenom i na petnaestak, dvadeset metara, cime u nas rađaju od ožujka do kraja godine, a obrana stabljika u podnožju omotava se poput užeta.

Prvi i najveći hidroponski proizvođači

Za znalce, ali i za "znalce", nema špricanja i zaštite insekticidima, nego se nastanjuju insekti predatori, primjerice za bijelu muhu, bemisiju Encarsia formosa, a za lisnog minera Dacnusa sibirica i Diglyphus isaea. Gljivične bolesti nije potrebno liječiti jer ih sprečava strogo kontrolirana klima, odnos vlage, topline, izmjene zraka.

Jedan euro po komadu

Da nema hraniva na bazi mineralnih gnojiva, jezikom tržnice mogli bismo reći da se radi o ekološkoj proizvodnji. Faktički, ono što smo vidjeli, osim genetike i biologije, da izvrsnost daje, vrhunska je i tehnologija te postupci radnika od uzgoja do luksuznog pakiranja. Primjerice, kada smo pitali što je u sporednoj paleti, na odgovor da je to škart, začudili smo se jer prostim okom ništa nije bilo vidljivo.

"Počeli smo 2000. godine, kao prvi hidroponski proizvođači u RH, sada smo s tri ha staklenika najveći, a lani smo u Berlinu uvršteni na spisak 50 najznačajnijih proizvođača, većina su nam sherry i cocktail sorte", kaže suvlasnik i direktor Zvonimir Belić ističući da s firma u početku zvala Eko-plod.

"Nadležni činovnici nemaju veze s realnošću, poticaji su krivo usmjereni, male proizvođače na treba spašavati nego voditi, sudove oko zemljišta ubrzati, građevinare, urbaniste.. zar nema tko izračunati statiku krova staklenika", puno je odrješitiji i kraći od cime sherrya, polivalentni poslovnjak Belić, čije "bombonijerice" iz pakirnice prema trgovačkim lancima odlaze za oko jedan euro po komadu.


Tagovi

Snaga hrvatske hrane Pad proizvodnje Povećanje uvoza Zdravko Matotan Janko Bestele Zvonimir Delić Rajčice Zarja Staklenička proizvodnja Hidropon Gljivične bolesti Ekološka proizvodnja Staklenik Poticaji Cocktail sorte Sjeme Sadnice Minera


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt