Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Josip Grabar
  • 30.09.2016. 09:00

Ekonomistica kojoj je draža poljoprivreda!

25-godišnja Martina Grabar naslijedila je dva jutra poljoprivrednih površina pa se uz pomoć roditelja odlučila i sama baviti poljoprivredom.

  • 7.915
  • 1.305
  • 0

S obzirom na to da je zahvaljujući marljivim djedovim rukama dvadesetpetogodišnja Martina Grabar - studentica ekonomije, naslijedila dva jutra poljoprivredno obradivih površina, odlučila se uz pomoć roditelja i sama baviti poljoprivredom, otvoriti obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo te tako doprinijeti razvoju najvažnije gospodarske djelatnosti Slavonije i Baranje.

"Zbog neimaštine i visokih cijena povrća u trgovačkim lancima čija je kvaliteta upitna, otvorili smo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Josip Grabar Darda na kojemu proizvodimo papriku, patlidžan, rajčicu, luk i kukuruz", kazala je Martina Grabar čije peteročlano gospodarstvo unatoč malim površinama posluje već četiri godine.

Idu na sigurno, sprečavaju potencijalni rizik

Uzimajući u obzir male površine zbog kojih Grabari nisu u mogućnosti prihvatiti rizik od suše, postavili su navodnjavanje kap po kap, a s obzirom na to da redovito provode zaštitu, ne susreću se ni s problemima glede bolesti i štetnika.

Ajvarom i salatama do stalnih kupaca

Uz pomoć prabakine i bakine tradicije, Martina proizvodi ajvar, pinđure, lovačke salate, a zahvaljujući dobrom gospodarenju, uvodi inovacije u proizvodnju te će tako iduće godine domaće tržište obogatiti i lješnjakom.

Prabakin recept za ajvar prava je delicija

"Da bi proizveli Grabar ajvar prvo morate ispeći papriku i patlidžan, potom ručnim guljenjem odstraniti kožicu. Nakon toga sameljete, kuhate i začinite po izboru. Okus našeg ajvara je fenomenalan i neusporediv sa bilo čim. Možete ga mazati na kruh, ali i koristiti kao dodatak roštilj mesu. Osim ajvara proizvodimo i ljute marmelade koje su zbog ekstra ljutine pogodne za fiš i čobanac", dodala je.

Usprkos maloj ponudi, zadovoljni profitom

"Budući da cijene ajvara u trgovačkim lancima dosežu cijenu od 25 kn, potrošači se rado odlučuju za naš ajvar od 18 kn koji obiluje zdravim sastojcima", kazala je Martina Grabar koja bi bila zadovoljnija malo većoj posjećenosti sajmova Slavonije i Baranje. Do kupaca dolazi i putem e-marketinga za koji se sama pobrinula zahvaljujući vlastoručnoj izradi WEB stranice. S obzirom na to da Grabari nisu korisnici poticaja, poslu prilaze s aspekta srca te se kao i brojni drugi nadaju boljim vremenima hrvatske poljoprivrede.


Fotoprilog


Tagovi

Martina Grabar Obiteljsko poljoprivredno gospodartsvo Josip Grabar Darda Ajvar Proizvodnja ajvara Tržište Potražnja


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]