Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dostava na vrata
  • 04.09.2015. 11:35

Do domaćeg češnjaka telefonom ili mailom

I dok u našim trgovinama uglavnom nailazimo na češnjak iz Kine, bračni par Gostrec iz okolice Kutine, odlučio je zaobići posrednike i svoj domaći češnjak kupcima dostavljati doslovno na vrata. Tako će obje strane biti zadovoljne.

Foto: Urbani poljoprivrednik
  • 1.281
  • 274
  • 0

Katarina i Danijel Gostrec iz Kraljeve Velike, mjesta u općini Lipovljani, proizvode češnjak domaće autohtone sorte. Odlučili su zaobići trgovačke centre, kako bi potencijalnim kupcima prodavali domaće i zdravo.

Jer nije tajna, da se poneki kvalitetni hrvatski proizvodi, u velikim trgovinama utope u mnoštvu uvoznih, upitnih kvaliteta. Ovako će izbjeći i maržu, pa će kupcima češnjak biti i jeftiniji. Uzgajaju ga već drugu godinu na 1.500 kvadratnih metara zemlje Draženova oca.

Stara autohtona sorta češnjaka uskoro će biti zaštićena

Prilično dugo, Dražen je tragao za izvornom sortom, tražio savjete od starijih poljoprivrednika, pa kada ju je napokon našao, planira je i zaštititi u ministarstvu. Iako je ovu proizvodnu godinu obilježilo čudljivo vrijeme, češnjaku nije smetalo i 600 kg uroda spremno je za prodaju. Bračni par Gostrec, uglavnom ga plete u vjenčiće, kako bi prilikom transporta bio što manje oštećen te kako bi se lakše čuvao. I dok je rok trajanja većine uvoznih sorti na koje nailazimo na policama trgovina nekoliko mjeseci, ovaj domaći može stajati neupotrebljen i do godine dana, bez bojazni da će istrunuti ili izgubiti okus.

Vjenčići češnjaka su spremni

Planiraju ga isporučivati kupcima na području Zagreba, budući da je i zemlja na kojoj raste, u okolici glavnoga grada. Tako da od polja do stola, ne bi smjelo proći više od sat do sat i pol vremena. Stoga, želite li u svojoj kuhinji domaći češnjak ove mlade poljoprivredne obitelji, kontaktirajte ih na broj mobitela: 098/9980-703 ili na e mail: gostrecdanijel24@yahoo.com i vjenčić će dostavom doći na vaša vrata.

Foto: Urbani poljoprivrednik


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Katarina Gostrec Danijel Gostrec Kraljeva Velika Lipovljani Češnjak Autohtona sorta Trgovački centri Domaće i zdravo Marža Izvorna sorta Zaštita Vjenčići češnjaka Područje Zagreba Domaći češnjak Dostava


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.