Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlji krastavac
  • 23.12.2015. 13:30

Divlji krastavac udomaćiti na hrvatskim poljima

Liječenje prirodnim pripravcima sve više dobiva na važnosti pa se tako kod nas (po)kreće i uzgoj novih kultura. Povrtnice s južnoameričkog kontinenta već neko vrijeme prednjače kod hrvatskih poljoprivrednika. Jedna od njih koja bi mogla zaživjeti na hrvatskim poljima je i divlji krastavac.

  • 2.916
  • 288
  • 0

Divlji je krastavac povrtnica s južnoameričkog kontinenta, malih je svjetlozelenih plodova koji se koriste kao povrće, a konzumirati mu se može lišće i mladi izboji.

Liječenje prirodnim pripravcima sve više dobiva na važnosti pa se nekako u skladu s tim kod nas (po)kreće i uzgoj novih kultura. Povrtnice s južnoameričkog kontinenta poput andskog krumpira i slično, već neko vrijeme prednjače kod hrvatskih poljoprivrednika. Jedna od njih koja ubuduće može dobiti veći uzgojni značaj i zaživjeti na hrvatskim poljima je(st) i divlji krastavac (Cyclanthera pedata L), ljekovito povrće sa antioksidativnim svojstvima.

Plodovi divljeg krastavca

U visinu naraste i do pet metara

Razgranata suptropska penjačica u svijetu poznata kao Caigua, Achocha, Stuffing Cucumber i drugo, sa svojim vriježama naraste u visinu i do pet metara, a porijeklom je iz Bolivije, Meksika i Perua. Divlji krastavac je malih svijetlozelenih plodova koji se koriste kao povrće, (upotrebljivi su i mladi izboji i lišće), a preporučen je i kao ljekovita uzgojna biljka zbog značajne količine fitonutrijenata. To su ponajprije aminokiseline, fenoli, peptini, lipoproteini, flavonoidi, vitamini, minerali.

Zbog spomenutog, valjalo bi ga udomaćiti na našim prostorima, smatraju stručnjaci, ponajprije umirovljeni prof. dr. Bruno Novak sa Zavoda za povrćarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. On ističe da je ta biljka najučinkovitji upijač masti iz organizma, a posebice kod problema s celulitom.

Uzgaja se iz sjemena i presadnica

Kaže kako se divlji krastavac uzgaja iz sjemena i iz presadnica, a sadnja mu je predviđena za polovicu svibnja, kada prestanu opasnosti od kasnih proljetnih mrazova. Kako se radi o biljci iz porodice tikvenjača, poželjna je jača organska gnojidba kod tzv. primarne pripreme tla. Za bolji prinos valja nakon gnojidbe postaviti crnu malč foliju i armaturu, odnosno plastičnu mrežu za krastavce.

Tako se biljka brže razvija, a bolja je i preglednost prilikom branja plodova. Divlji se krastavac sadi na razmak od 1m, bere se sredinom lipnja, a berba traje sve do listopada. U tom se razdoblju može očekivati od 0,5 do 3 kg plodova po biljci. Osim u svježem stanju, plodovi se biljke mogu kuhati kao varivo, spravljati kao sok, a može se i smrznuti. Divlji se krastavac i suši, melje u prah, odnosno kiseli kao domaći krastavci.

Preporučena dnevna doza je do tri grama praha

Preporučena je dnevna doza konzumacije praha do tri grama, a on se može kaže prof. Novak koristiti kao začin juhama, varivima, jogurtu. Mlado lišće i izboji biljke mogu se (s)kuhati, odnosno pripremati kao čaj. Prof. Novak ističe kako je glavno ljekovito djelovanje divljeg krastavca da smanjuje loš kolesterol (LDL), povećava dobar (HDL), odnosno smanjuje visoki krvni tlak i stabilizira ga (u tretmanu se koriste posušene i samljevene sjemneke biljke). Također, čisti arterije i poboljšava cirkulatorni sustav. Odličan je diuretik, a tijelu omogućava izbacivanje mnogih toksina. Divlji krastavac pozitivno djeluje kod probavnih problema (crijevni paraziti), odnosno preporučena je hrana dijabetičarima jer regulira stanje šećera u krvi.


Tagovi

Divlji krastavac Alternativne kulture Uzgoj


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024