Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba šparoga
  • 03.06.2015. 06:30

Diljem Hrvatske beru se šparoge!

Uzgoj šparoga mukotrpan je posao, ali onima koji se u njega upuste šparoga vrati višestruko

  • 1.689
  • 254
  • 0

Dok je sjetva kukuruza na istoku Hrvatske završila prije manje od mjesec dana, jedna povrtlarska kultura sazrijeva upravo u ovo vrijeme, u mjesecu svibnju. Šparoga, iznimno cijenjena povrtnica u nas je još uvijek nedovoljno zastupljena.

Šparoga svoj maksimalan urod dostiže nakon sedam do osam godina, a razlikuju se divlje, odnosno samonikle te bijele i zelene šparoge.

U nas najzastupljenija zelena šparoga

Klikni ovdje i saznaj više o uzgoju šparoga!

"Bijelu šparogu sade ponajviše u Njemačkoj, ona se sadi pod zemljom, u pjeskovitom tlu. U nas je najviše zastupljena zelena šparoga, koja raste nadzemno. Iako postoje dvojbe, neki smatraju da je ipak zelena šparoga bolja od bijele, vjerojatno zbog sposobnosti vezanja sunčeve svjetlosti", pojašnjava Marija Andrijanić s OPG-a Horvat.

Sortiranje šparoga

Divlja šparoga pak najviše raste u Istri, nešto je tanja od zelene i raste samoniklo. Nikako ne bi trebalo dozvoliti da u nasadu zelene šparoge nastanu korovi, već je potrebno redovno plijeviti, frezati, ali i gnojiti. Riječ je o kulturi koja svakako zahtijeva posvećenost i rad.

Berba se šparoga odvija ručno, nakon čega slijedi rezidba i sortiranje. Sortiranje se na nekim našim gospodarstvima još uvijek radi ručno uz pomoć kalupa, na OPG-u Cerančević za rezidbu na točno određenu dužinu koriste mehanizaciju.

Dvije godine do prvog roda

"Točno je određena mjera na kojoj se režu šparoge. Posao nije težak, ali je malo pipkav", pojašnjavaju. Krajevi šparoga su nejestivi i tvrdi i on se režu, a plodovi se dijele u klase. Najčešće se uzima pola kilograma ploda i veže u vezice. Šparoge u vezicama stavljaju se u kašete na vlažnu spužvu kako bi upile još malo vlage radi svježine.

Vezanje šparoga u vezice

Šparoga je nadaleko poznata kao afrodizijak, a mnogi hvale njezina ljekovita svojstva, posebice utjecaj na probavni i mokraćni sustav. Iznimno je cijenjena kulinarska namirnica, no od sjetve sjemena pa do prve berbe dug je i mukotrpan dvogodišnji posao.

Domaći ratari i dalje se drže tradicionalnih kultura

"Uzgoj šparoga je zahtjevan i mukotrpan posao, ali ako su vremenske prilike dobre šparoga će se pokazati itekako profitabilnim. Nažalost, i dalje su rijetki oni koji ju sade. Bilo bi jako dobro da naša Slavonija zaživi i protiv pozitivne konkurencije nemamo ništa, a kada bismo imali više površina, mogli bismo i izvoziti. Za sada šparogu plasiramo samo na domaćem tržištu", pojašnjavaju na OPG Cerančević.


Tagovi

Šparoge Berba Povrćarstvo Ratarstvo Zelena šparoga Bijela šparoga Divlja šparoga OPG Cerančević OPG Horvat Afrodizijak Sortiranje šparoga


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com