Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođačka organizacija Dika
  • 24.02.2015. 10:40

Dika postaje snaga i na tržištu i u tehnologiji!

Osnivanjem proizvođačke organizacije, slavonski voćari postaju konkurentniji uvoznicima. Sada proizvođačima jabuka treba ta nova organizacija, koja sudeći prema odlučnosti vodstva i članova ide snažno naprijed i u organizaciji proizvodnje, a posebice tržišta.

  • 617
  • 141
  • 0

"Proizvođači su suočeni s preprekama vezanim uz ulazak na tržište zbog nedostatka kvalitete, kao i potrebitih certifikata". Rekao je to Krunoslav Dugalić s Poljoprivrednog instituta u Osijeku u svom obraćanju članovima Dike.

A Dika je otada nova Proizvođačka organizacija za proizvode iz sektora voća i povrća. Ime Dika je svojevrsni nastavak dosadašnje Udruge koja je odradila svoje na promociji, organiziranju i okupljanju proizvođača. Sada proizvođačima jabuka treba ta nova organizacija koja, sudeći prema odlučnosti vodstva i članova, ide snažno naprijed i u organizaciji proizvodnje, a posebice tržišta.

Proizvođači nemaju naviku suradnje

Dika mora predstavljati to nešto čega do sada nije bilo. Proizvođači, kako je rekao Dugalić, nemaju naviku zajedničke suradnje i korištenja prednosti umrežavanja - što se treba promijeniti. Vjerojatno su razlog i negativna iskustva koja su imali u prijeratnom zadrugarstvu. No, izostankom suradnje i samostalnog rada izostaje i pomoć stručnjaka.

Osnivačka skupština PO Dika

A cilj svega je konkurentnost i kako doista to i biti. Dugalić je istaknuo neke najvažnije razloge koji dovode do toga da slavonska jabuka, a time i jabuka članova Dike budu konkurentni. To su prije svega agroekološki uvjeti proizvodnog prostora jer ima mnogo primjera da se voćnjaci nalaze na mjestima gdje im nije mjesto. A tamo se rezultati ne mogu postići.

"Druga stavka je svakako sortiment, a nakon toga rodnost tih istih odabranih sorata. Odabir voćnog materijala, pa nakon toga i tehnologija proizvodnje, zatim siguran kapital, a na kraju mora biti osigurano skladištenje, pakiranje i trženje. Bez ni jedne od tih stavki ne ide", rekao je Dugalić pričajući i o primjeru Poljske koja je najveći proizvođač jabuka u Europi. Ispričao je kako su se Poljaci pripremili za embargo prema Rusiji i kako mogu konkurirati na novim tržištima. I upravo su sve te stavke bile važne. A istaknuo je da su voćari u Slavoniji i Baranji jako uznapredovali i da mi možemo sve što mogu i oni u Poljskoj ili pak Italiji, o čijim je iskustvima također govorio.

Što donosi proizvođačima, članovima, Proizvođačka organizacija Dika?

Bolja pregovaračka pozicija, osiguranje likvidnosti, te definiranje razvojnih planova i strategije. No, i uređivanje strukture proizvodnje, povezivanje primarne proizvodnje preradom i tržištem, te brendiranje i certificiranje proizvoda pod imenom Dika. I na kraju donosi svima zajednički marketing, rečeno je na ovoj osnivačkoj skupštini koja je upriličena u pomalo neuobičajenom mjestu, Županijskoj vijećnici Osječko baranjske županije.

Inicijativni odbor za osnivanje PO

No, i tu se može zaključiti kolika je odlučnost u pitanju jer podršku je dalo kompletno vodstvo Županije. Tako je skupštini prisustvovao i Župan Vladimir Šišljagić, a potpuno se aktivno u rad Dike uključio i dožupan Željko Kraljićak. Svi zajedno svjesni su kojih mi imamo problema s konkurencijom. Jer mi imamo, kako je rekao Stjepan Zorić, predsjednik Klastera Dika, veliki i porez na dodanu vrijednost. Naime, zemlje koje su nam i na našem tržištu konkurencija imaju daleko manji PDV na jabuke, a neke ga čak i nemaju. Domagoj Škobić u kratkom izlaganju upoznao je okupljene s aktivnostima Klastera Dika prošle godine. Naime, bili su što kao izlagači, što kao posjetitelji na svim voćarskim manifestacijama u zemlji, ali i u BiH, Italiji, Turskoj, Subotici, Sandomerijskoj regiji u Poljskoj.

Proizvesti i zaraditi

Ovo udruživanje trebao bi biti samo početak jednog pravog procesa koji će dati dodatnu snagu našim proizvođačima. Jer, kako je istaknuto i u županijskoj vijećnici, kod nas nije dovoljno da znamo proizvesti. Mora se i prodati. No, kaže Dugalić da nije ni dovoljno prodati. Mora se i naplatiti. A ni to nije dovoljno. Na kraju se mora na jabuci zaraditi, a to je, kada se sve podvuče - jako teško.

"Neki u svojim voćnjacima imaju sve kao i oni u Bolzanu, ali nisu zaradili", slikovito se izrazio Dugalić misleći kako ćemo mi proizvesti istom tehnologijom istu kvalitetnu jabuku, ali nećemo ni izbliza zaraditi kao proizvođači u Italiji.

A ne možemo tražiti visoku cijenu koštanja, a moramo imati i količinu, a moramo gledati i održivost i naš odnos naspram zaštite okoliša. I kako je rečeno već, pali su mnogi već na agroekologiji jer su voćnjake smjestili tamo gdje oni ne trebaju biti. I na kraju nema zarade. "Nema druge, moramo i grane koje režemo znati iskoristiti", istaknuo je jedan od govornika.

Željko Kraljičak, Krunoslav Dugalić, Stjepan Zorić, Domagoj Škobić, Ivana Jurić, Mirta Bašić, Ivan Zelić i Renato Kovač članovi su Inicijativnog odbora za osnivanje Proizvođačke organizacije za proizvode iz sektora voća i povrća pod nazivom Dika i oni su ti koji su izabrani da nam svima dokažu da mogu


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Dika Jabuka Klaster Dugalić Krunoslav PDV Mirta Bašić Renata Kovač Vladimir Šišljagić Stjepan Zorić Domagoj Škobić Bolzano Poljoprivredni institut Umrežavanje Sortiment Rodnost Proizvođačka organizacija Pregovaračka pozicija


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.