Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništeni nasadi povrća
  • 10.02.2017. 15:00

Cijene povrća rast će od 25 do 40%

Loši uvjeti za sadnju će utjecati na cijene povrća kroz 2017. godinu koje će se prema nekim procjenama popeti od 25 do 40%.

  • 4.505
  • 572
  • 0

Hladnu zimu sa iznimno niskim temperaturama već smo osjetili u padu ponude svježeg povrća i očekivanom porastu cijena dostupnih količina.

Za sada prošlogodišnju cijenu drže povrtne vrste čijih količina ima na skladištu, dok se cijene svih vrsta salata, a posebno blitve penju u nebo. Niske temperature povećale su troškove plasteničke proizvodnje i uništile znatne kolićine.

Problemi u Španjolskoj i Italiji

Utjecaj niskih temperatura na ponudu hrane istražio je i svjetski poznati BBC koji prognozira porast cijena povrća u cijeloj Europi. Niske temperature nisu toliko neuobičajene u Hrvatskoj, posebno u kontinentalnom dijelu zemlje.

Nakon hladne zime udar na džepove!

Problem je što se hladna fronta probila od Italije i Španjolske s katastrofalnim posljedicama što ćemo svi mi osjetiti na porastu cijena u našoj potrošačkoj košarici. Kombinacija poplava u Španjolskoj regiji Murcia i hladnog vremena u Italiji, rezultirala je groznim uvjetima za sadnju povrća poput brokule, salate, paprike ili patlidžana čiji su prvi nasadi uništeni.

Pojačan uvoz iz SAD

Posljedice su vidljive već sada. Za vrijeme zimskih mjeseci, regija Murcia opskrbljuje 80% Europe svježim povrćem, ali ne i ove godine. Najveći prosjek oborina koji je pogodio Murciu u posljednjih 30 godina je doveo do toga da su neki proizvođači povrća bili prisiljeni naručiti povrće iz SAD-a kako bi mogli opskrbiti svoje kupce. Isto se događa i u Italiji, koja inače također opskrbljuje Europu za vrijeme hladnijih mjeseci. Ove godine je središnja Italija pod snijegom i bilo kakva proizvodnja je u tim regijama nemoguća.

Loši uvjeti za sadnju će utjecati na cijene povrća kroz 2017. godinu koje će se prema nekim procjenama popeti od 25 do 40%. U razgovoru s poljoprivrednicima, došlo se do informacija kako će zasigurno porasti cijena tikvica i salate, dok će se za ostale proizvode znati uskoro.


Tagovi

Zima Povrće Porast cijena Španjolska regija Murcia Italija


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.