Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Visoki prinosi
  • 24.11.2016. 08:45

Cijene povrća padaju i u Poljskoj

Veliki pad cijena je rezultat značajnog povećanja proizvodnje povrća.

Foto: bigstockphoto.com/Denis Pepin
  • 1.208
  • 125
  • 0

Na tržnicama u rujnu 2016. kod većine praćenih povrtnih vrsta zabilježene su niže ili slične cijene od onih u rujnu prošle godine. Jeftinije su bile mnoge lisnate vrste povrća: crveni radič, kupus, zelene salate, špinat i endivija.

Povrtne vrste koje su u rujnu pri kraju sezone proizvodnje na otvorenom također bilježe niže cijene: krastavac (salatni i kornišon), paprika te rajčica. Grah (bijeli i šareni), mrkva, zelene salate i luk crveni bilježe najniže prosječne cijene zabilježene u rujnu u proteklih pet godina.

U Poljskoj je također zabilježen pad cijena određenih vrsta povrća. Primjer je kupus. U listopadu mu je prosječna cijena pala za 63%.

Smanjenje cijena uslijed većih prinosa

Prema mišljenju analitičara poljoprivrednih tržišta, veliki pad cijene je rezultat značajnog povećanja proizvodnje povrća u Poljskoj. Ove godine, prema podacima Zavoda za statistiku, proizvodnja bijelog kupusa bila je veća za 17% nego u 2015. i dostigla je količinu veću od milijun tona.

Prosječna cijena crvenog luka u listopadu je bila 30% manja nego u rujnu. Kao razlog za pad cijene na tržištu Poljske navodi se povećana opskrba tržišta crvenim lukom s drugih tržišta. Procjenjuje se da će ovogodišnja proizvodnja crvenog luka biti za 15% veća nego lani.

Mrkva jeftinija više od pola u odnosu na 2015.

Slično je i sa cijenom mrkve koja se prodaje po cijeni koja je 50% niža također zbog povećanih prinosa. Također, pala je i cijena krumpira.

Foto: bigstockphoto.com/Denis Pepin


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Izvori

Fresh plaza


Tagovi

Cijene Kupus


Autorica

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.