Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europsko tržište krumpira
  • 20.05.2016. 07:30

Cijena krumpira ograničava izvoz

Cijene trenutno nisu loše, ali proizvođači očekuju dodatno povećanje s obzirom na hladan travanj i da je sadnja bila otežana. Vrijeme će pokazati jesu li u pravu, kaže Jurgen Duthoo iz Barts Potato Company.

Foto: Hayaain/Pixabay
  • 1.416
  • 69
  • 0

S obzirom da se bliži kraj sezone krumpira - proizvođači diljem Europe sve su nestrpljiviji. Prošlogodišnji završetak sezone bio je dobar kada je u pitanju cijena te se, kako piše freshplaza, nadaju da će se isti scenarij ponoviti i ove godine.

Čekaju povećanje cijena

"Mnogi se zato još uvijek drže proizvodnje krumpira", kaže Jurgen Duthoo iz kompanije Bartov krumpir (Bart's Potato Company) dodajući da nakon prošlogodišnjih niskih cijena te kasnog oporavka tržišta, proizvođači ovaj put ne žele propustiti svoju priliku.

"Cijene trenutno nisu loše, ali proizvođači očekuju dodatno povećanje. S obzirom na hladan travanj, sadnja je bila otežana, a vrijeme će pokazati jesu li u pravu. Moramo svakako biti oprezni jer imamo iskustva da je priroda nadoknadila propušteno u sezoni", navodi Jurgen.

Neznatna razlika u cijeni mladog krumpira

Prema njemu, razočaravajuće je zanimanje za izvozom te povrtne kulture. Nekoliko kamiona, kaže, odlazi, ali ih "ometa" mladi krumpir iz drugih zemalja. Dobavljači iz Španjolske, Grčke i Italije već izvoze pristojne količine u Istočnu Europu. Mnogi potrošači više vole mladi krumpir, no razlika cijene između starog i mladog je neznatna.

"Drugačije bi bilo da je veća razlika u cijeni jer trenutna razina cijene starog krumpira ograničava mogućnosti izvoza. Teško ga je prodati i smanjuje se zanimanje za stari krumpir. Prije dva mjeseca je započelo vađenje krumpira u Belgiji te ćemo morati pričekati i vidjeti što će se događati u međuvremenu", zaključuje Jurgen.

Foto: Hayaain/Pixabay


Tagovi

Cijena krumpira Izvoz krumpira


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]