Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja buča
  • 05.11.2015. 12:25

Buče osvajaju poljoprivrednike

Zbog povoljnih vremenskih uvjeta i dobrih omjera oborina, najbolji rezultati u uzgoju buče zabilježeni su u zapadnom dijelu zemlje.

  • 680
  • 109
  • 0

Nakon protekle tri loše godine, uzgajivači buča ni 2015. neće pamtiti po najboljim rezultatima. Proizvođači koji su se odlučili za raniju sjetvu, oko 15. travnja, ostvarili su prosječan urod od 1.200 do 1.500 kilograma sirovih sjemenki po hektaru.

Zbog povoljnih vremenskih uvjeta i dobrih omjera oborina, najbolji rezultati zabilježeni su u zapadnom dijelu zemlje. Uzgajivači iz istočne Hrvatske postigli su urod od 500 do 1.300 kilograma po hektaru.

Zbog nedostatka infrastrukture - gubici

"Zbog čestih oborina tek smo prije tjedan dana uspjeli završiti berbu buče golice. Ovogodišnja kvaliteta nije najbolja jer su plodovi bili dosta sitni, što se odrazilo i u prinosu sjemenki. Ostvarili smo urod od 1.100 kilograma po hektaru. Smatram kako će nam prinos biti dovoljan za potrebe hrvatskog tržišta te da će oko 20% završiti u prodaji izvan zemlje. Pamtim godine kada smo bez problema dobivali 1.500 kilograma sirovih sjemenki, no u posljednje vrijeme uz sve napore i prikupljena znanja ne uspijevamo ostvariti toliki prinos. Prošla godina je bila izrazito vlažna i kišna, dok je ova sušna. Problem je što nemamo razvijenu kanalsku mrežu za odvodnju, kao ni sustav navodnjavanja", istaknuo je Požežanin Ivan Grbić, proizvođač bučinih sjemenki i ulja.

Povećanje potpore za uzgoj buče

Obitelj Grbić uzgojem spomenute kulture bavi se od 2001. godine. Buče danas proizvode na 60 hektara zemljišta, no raspolažu i s plodovima svojih kooperanata uzgojenim na dodatnih 160 hektara.

"Ove godine površine pod bučom su u Hrvatskoj porasle od 10 do 15% i trenutačno ih domaći proizvođači uzgajaju na više od pet tisuća hektara. Jedan od razloga je povećanje potpora na 5.700 kuna po hektaru jer su buče registrirane u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi kao povrćarska kultura. Smatram da će sljedeće godine uzgajivači pokazati još veće zanimanje", rekao je Grbić.

Program proizvodnje bučinog ulja

Požeška obitelj 2004. godine pokrenula je program proizvodnje bučinog ulja, a danas je jedan od rijetkih hrvatskih proizvođača ulja vrhunske kvalitete pod nazivom "Premium". Riječ je o prvom ulju na domaćem tržištu s registriranim jamstvenim žigom, koji uključuje proizvodnju prema točno određenim uputama. "U Hrvatskoj nismo imali dorečen pravilnik o bučinom ulju stoga smo ga zaštitili znakom kvalitete kojim kupcu jamčimo da je sadržaj boce identičan deklaraciji", naglasio je naš sugovornik.

20% bučinog ulja cijene u drugim zemljama

Osim u Hrvatskoj, Grbić bučino ulje pronašlo je svoje mjesto na policama trgovačkih centara u Rusiji, Poljskoj i Njemačkoj. Vlasnik tvrtke nada se kako će proizvode u još većim količinama plasirati na arapsko i tržište drugih europskih zemalja.

S ciljem povećanja konkurentnosti i razvoja proizvodnje, obitelj Grbić provela je projekt "Sušenje bučinih sjemenki na biomasu" ukupne vrijednosti oko 180 tisuća eura. Zadovoljili su postavljene kriterije Europske unije te su kroz IPA program osigurali 84,3% bespovratnih sredstava. Uz pogon za sušenje sjemenki na biomasu, projekt obuhvaća i modernizaciju linija za pranje i čišćenje sjemenki te proizvodnju bučinog ulja koje omogućuju veću kvalitetu proizvoda.


Tagovi

Ivan Grbić Bučino ulje Bučine sjemenke Buče Požega Kanalska mreža Navodnjavanje Odvodnja APPRRR Pravilnik Kvaliteta Sušenje Biomasa IPA Jamstveni žig


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]