Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BZ Agrovladislavci
  • 17.11.2014. 07:00

Branitelji agro zadrugama daju novu vrijednost

Ratarstvo te proizvodnja ljekovitog bilja, kamilice i mente, primarna su okupacija branitelja okupljenih u poljoprivredne zadruge. Gdje su zadrugari, problema nema!

  • 467
  • 22
  • 0

Prije desetak godina pokrenuta je inicijativa o pokretanju braniteljskih zadruga, s prvenstvenim ciljem nalaska novog angažmana i realizacije vlastitih sposobnosti branitelja u društvu.

Danas su braniteljske zadruge respektabilan faktor na tržištu, a to potvrđuje i posjet diplomatskog zbora i 27 veleposlanika iz cijeloga svijeta braniteljskoj udruzi "Agrovladislavci" gdje im je prezentirano na koji način i što to proizvode ratni veterani, a danas uspješni poljoprivrednici.

Branitelji iz rata - hranitelji u miru

Ideju braniteljskih zadruga pozdravili su i lokalni, ali i internacionalni posjetitelji. Povezivanje zelene i plave Hrvatske, poljoprivrede i turizma, također je istaknuto kao cilj zadruga. "Ovakav način aktiviranja branitelja izvrstan je. Potencijali koji postoje između i inače odličnih odnosa NR Kine i Hrvatske, prezentacijom rada ovih zadruga još su veći i smatram da mogu rezultirati još kvalitetnijom suradnjom i ekonomskim napretkom", navodi Nj. E. Deng Ying, veleposlanica NR Kine u RH.

Agrovladislavci obrađuju 400 ha zemlje - a uzgajaju i kamilicu!

Savršen primjer poljoprivrednog udruživanja je BZ Agrovladislavci. Tihomir Šarkezi, predsjednik zadruge, navodi kako su od zastupljenih kultura najvažnije repa, kukuruz, pšenica, suncokret. Sami zadrugari još imaju i svoja gospodarstva koja obrađuju paralelno, a radi se o ekološkoj proizvodnji kamilice, višanja.

Imaju planove i za budućnost, tj. širenje proizvodnje. Agrovladislavci obrađuju 400 ha zemlje, a zadrugari još toliko, tako da je sveukupna površina obrađivane zemlje 800 ha. Stvoren je i strojni prsten, zbog odluke da se strojevi ne trebaju duplirati, tj. treba izbjegavati nepotrebna ulaganja. Tako su ulazni troškovi za mehanizaciju znatno smanjeni.

Branitelji pčelari na udaru vremenskih neprilika

Iskustva branitelja koji su se predali radu na zemlji, u pravilu su izuzetno pozitivna. "Bavimo se proizvodnjom povrća u zatvorenom i pčelarstvom. Ima nas 12, a proizvodnja je na tragu ekološke" kaže kroz smijeh Tomislav Galota iz braniteljske zadruge "Terra Vitae" iz Aljmaša. Minimalna primjena pesticida uvjet je da sljedeće godine dobiju i ekološki certifikat. Ljubav prema prirodi i životinjama razlog je zašto su krenuli u poljoprivredu, no kako kaže Tomislav, ne zna koliko će ih dugo još ta ljubav držati s obzirom na sve lošije proizvodne godine. Poteškoće u prehrani pčela su takve da su ih dovele na rub rentabilnosti.

Zadruge su i članovi LAG-a Vuka-Dunav koji je sufinanciran sredstvima IPARD programa, a koji potiče rad obiteljskih gospodarstava i zadružnih gospodarstava, kao i ruralnog razvoja. Preko 10.000 branitelja u Hrvatskoj je u zadrugama ovakvog tipa, a nadamo se da će ih u budućnosti biti još i više.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Braniteljska zadruga Agrovladislavci Snježana Španjol Poticanje zadruga Povrćarstvo Pčelarstvo Medena kuća Eko proizvodnja


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]