Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštira povrća
  • 03.08.2015. 14:00

Bolesti lišća korjenastog povrća!

Najkritičniji mjesec za epidemijski razvoj bolesti iz skupine pjegavosti i paleži lišća na korjenastom povrću, upravo je kolovoz!

  • 660
  • 34
  • 0

U drugoj polovici prošloga mjeseca u Međimurskoj županiji, pale su poprilične količine kiše, posljedica čega je i dugo zadržavanje vlage na lišću biljaka. Iz iskustva je, kažu stručnjaci Savjetodavne službe, poznato da je najkritičniji mjesec za epidemijski razvoj bolesti iz skupine pjegavosti i paleži lišća (Alternaria, Cercospora, Septoria) na korjenastom povrću, upravo kolovoz. Iako prognostičari slijedećih dana najavljuju porast dnevnih temperatura do 30°C, zbog zaliha vlage u tlu, još se mogu očekivati jutarnja rosa, a ponegdje i magla.

Mrkvu napada palež lišća, celer pjegavost, a peršin pepelnica

Kako je u posljednjem srpanjskom tjednu bilo nekoliko izuzetno vrućih dana, stotine hektara tržnih usjeva mrkve, celera i peršina, proizvođači su morali intenzivno navodnjavati. Na netretiranim biljkama je pak u posljednje vrijeme zabilježen jači razvoj već spomenute bolesti pjegavosti korijenastog povrća. Na mrkvi je dominantna palež lišća (Alternaria dauci), na celeru korijenašu se osim pjegavosti (Septoria) pojavljuje i siva pjegavost koju uzrokuje gljivica Cercospora apii, dok se na peršinu osim pjegavosti, pojavljuje (Septoria petroselini) i pepelnica (Erysiphe).

Lisna pjegavost celera onemogućuje prodaju njegova lišća kao začina

Rana i jača pojava bolesti lišća korjenastog povrća, uvelike smanjuje prinose. Prema razultatima mikro pokusa Savjetodavne službe, ponekad čak i do 70%, dok već i slabija pojava lisne pjegavosti celera, onemogućuje prodaju njegova lišća kao začinske namirnice. Snažnom razvoju ovih bolesti korijenastog povrća pogoduje noćno vlaženje lišća oborinama ili jutarnjom rosom te topli dani s temperaturama od 28 ili više ºC. Stoga su potrebne redovite višekratne preventivne mjere zaštite.

Tablica 1. Neki od fungicida za zaštitu mrkve od uzročnika bolesti lišća:

Fungicidi

Dithane DG Neotec

palež lišća, plamenjača

2,1 kg/ha

K=30 dana

Nativo WG

palež lišća, pepelnica, bijela trulež

0,3 kg/ha (3x) (minimalno 21 dan između pojedinih aplikacija!)

K=21 dan

Score 250 EC

pepelnica, palež lišća

0,3-0,5 lit./ha (3x) (najkraći razmak između prskanja 12-18 dana)

K=14 dana

Ortiva SC

palež lišća i pepelnica

0,8-1,0 lit./ha (2x) (razmak 10-14 dan)

K=14 dana

Difkor EC

palež lišća, smeđa pjegavost, pepelnica i hrđa

0,4-0,5 lit./ha

K = 14 dana

Signum DF

palež lišća, pepelnica

0,75-1 kg/ha (2x)

K = 14 dana

Ortiva Top SC

pepelnica, palež lišća, crna pjegavost korijena

0,8-1,0 lit./ha (2x)

K = 14 dana

Quadris SC

palež lišća mrkve

1,0 lit./ha (4x) (minimalni razmak između tretiranja 7 dana)

K=14 dana

Tablica 2. Neka sredstva za zaštitu celera od štetnih organizama:

Fungicidi

Dithane DG Neotec

siva pjegavost

2,1 kg/ha

K=30 dana

Polyram DF

pjegavost

1,8 kg/ha

K=21 dan

Score 250 EC

siva pjegavost

0,3-0,5 lit./ha (4x) (razmak između tretiranja 14 dana)

K=14 dana

Difkor EC

koncentrična pjegavost, pjegavosti, pepelnica, hrđa

0,4-0,5 lit./ha

K=14 dana

Ortiva SC

siva pjegavost

0,8-1,0 lit./ha

K=14 dana

Insekticidi

Vertimec EC

Kraft EC

grinje, tripsi, muhe lisni mineri

0,3-1,2 lit./ha (2x) (razmak između tretiranja 7-10 dana)

K=10 dana

Karate Zeon MC

Lisne uši i drugi insekti

0,15 lit./ha

K=3 dana

Tablica 3. Neka sredstva za zaštitu peršina pri suzbijanju uzročnika bolesti:

Fungicidi

Nativo WG

pjegavost lista

0,3 kg/ha (3x) (minimalni razmak između tretiranja 21 dan)

K=21 dan

Score 250 EC

palež lišća, siva pjegavost

0,5 lit./ha (4x)

K=21 dan

Polyram DF

siva pjegavost

1,8 kg/ha sa 600 lit./ha

K=14 dana

Proplant

plamenjača

3 lit./ha

Proizvođače celera korijenaša podsjećamo na mogućnost pojave koprivine grinje (Tetranychus urticae). Na nezaštićenim usjevima toga korjenastoga povrća, u posljednjem tjednu prošloga mjeseca, stučnjaci su zabilježili prekomjerno množenje fitofagne grinje. Dopuštenje za suzbijanje ovog nametnika, u našoj zemlji imaju pripravci Vertimec i Kraft EC.

Crna palež javlja se na poljima na kojima se često sadi mrkva

Jača i ranija pojava crne paleži lišća mrkve (Alternaria dauci), razvija se na lokalitetima blizu rijeka Drave i Mure, odnosno na poljima gdje se često uzgaja mrkva. Također, jača se pojava crne paleži lišća očekuje na usjevima mrkve koji se planiraju vaditi u jesen i skladištiti tijekom zime, dok na poljima, na kojima se mrkva vadi kao mladi usjev, uglavnom nije potrebna zaštita protiv ove bolesti. Isto vrijedi i za usjeve peršina i celera korijenaša. Pri mjerama aplikacije utrošite barem 350 litara škropiva po hektaru.

Zaštitna sredstva daju rezultate samo ako se pravilno upotrebljavaju

Budući da tokom ovoga mjeseca proizvođači korjenastoga kao što su mrkva, peršin i celer korjenaš, mogu očekivati bolesti na usjevima, savjetuje im se da redovito prate zdravstveno stanje povrća, posebno na poljima s kojih se urod namjerava skladištiti tokom zime. Uočite li simptome bolesti, počnite sa zaštitom povrća, upotrebom nekog od navedenih zaštitnih sredstava. Pripravke koristite prema uputama, treitranja evidentirajte, a praznu ambalažu propisno zbrinite. Podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su registrirana u RH, pogledajte u Fitosanitarnom informacijskom sustavu.


Povezane biljne vrste

Mrkva

Mrkva

Sinonim: - | Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Mrkva je dvogodišnja zeljasta povrćarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korjenasto povrće cijenjena je posebno zbog hranjivog i naročito vitaminskih i mineralnih... Više [+]

Celer korjenaš

Celer korjenaš

Sinonim: - | Engleski naziv: Celeriac | Latinski naziv: Apium graveolens L.

Celer korijenaš je dvogodišnja biljka, a za konzumaciju se koristi njegov zadebljali korijen i lišće. Listaš i rebraš (bjelaš) nemaju zadebljanja korijena. Liske su krupnije od... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Međimurska županija Korjenasto povrće Mrkva Celer korjenaš Peršin Navodnjavanje Palež lišća Siva pjegavost Pepelnica Lisna pjegavost Smanjenje prinosa Koprivina grinja Fitofagne grinje Crna palež lišća


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]