Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 06.11.2014. 08:30

Bez paprike nema ni kulena!

Paprika je u nekim područjima podbacila zbog kišne godine. Kako su kupci uglavnom proizvođači slavonskog kulena, morat će se ove godine za pronalazak paprike, dobrano i potruditi.

  • 1.011
  • 175
  • 0

Osam godina se obitelj Vrbanjca Darka Marića bavi proizvodnjom paprike. Počeli su s jednim jutrom, a sada su dogurali do punih osam, i kolika je potražnja za njihovom proizvodnjom, mogli bi, a vjerojatno i hoće, paprikom zasaditi još nekoliko jutara. Iako, priznaju, ova godina nije bila najbolja za uzgoj i proizvodnju paprike. Jednostavno, vrijeme s previše vlage i malim brojem sunčanih dana, paprici nije godilo.

Gubici u proizvodnji paprike i do 60 %

"Godina je katastrofalna. Morali smo presijati tri jutra i tu je urod jako loš. Ostalo je jako puno zelene paprike, koja inače kasni mjesec dana. Nema sunca i ne vjerujem da će dozrijeti, a kao nedozrijelu je ne smijemo brati, već isključivo samo fiziološki zrelu", kaže Darko Marić, dodajući kako je ove godine očekivao urod od oko 3,5 tone, ali su gubici dosegnuli i 60 % uroda.

Naime, uslijed pretjerane vlage, paprika zna oboljeti te je podložna raznim bolestima poput plamenjače ili koncentrične ili crne pjegavosti. Papriku može napasti i smeđa pjegavost plodova. Uslijed te bolesti, na plodu dolazi do pojave crvenkasto smeđih pjega koje prelaze i na sjeme. Stručnjaci upozoravaju kako su najugroženije površine na kojima se uzgaja začinska paprika, a potom proizvodnja iz tzv. čupavog rasada, dok je najmanji rizik na onim površinama na kojima se uzgajaju hibridi i gdje je proizveden zdrav rasad. Na onim površinama na kojima je uočena zaraza, preporučuje se primjena preparata na bazi bakra (Neoram 3kg/ha ili 0.8%, Cuprocaffaro 3kg/ha ili 0.4% i drugi).

Hoće li i proizvođači kulena biti zakinuti za certifikate?

U berbi paprike, Marićevi su zaposlili 20 sezonskih radnika koji rade 12 sati, uz nadnicu od 18 kuna po satu, a posao nije nimalo lak. U sagnutom položaju valja provesi najveći dio dana, a posebice je teško izjutra, kada je rosa velika i beračima stvara probleme. Nakon što se pobere, paprika se pakira u vreće i vozi na pranje, a potom u sušaru na višednevno sušenje. Slijedi mljevenje i miješanje te pakiranje za tržište. Kupci su uglavnom proizvođači slavonskog kulena, koji bez slavonske paprike ne mogu dobiti certifikat za proizvodnju tog zaštićenog proizvoda. Cijena kilograma paprike Marićevih je 100 kuna, a pakira se u vrećice od 250 i 500 grama.

"Sve se ručno radi, tri puta se okopava i ručno bere, skidaju se peteljke. Kvaliteta se redovito kontrolira, uzorci paprike idu na analizu jer bez zadovoljavanja najstrožih parametara ne može u prodaju", navodi taj proizvođač koji iz godine u godinu ulaže u proizvodnju, a to mu se redovito i vraća dobrim urodom i zaradom. Ova godina je doduše u tome izuzetak, ali iduća, već je nova prilika za uzlet.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Paprika Uzgoj Branje Prerada Sušenje Bolesti Urod Sezonski Radnici Slavonski Kulen Vlaga Kiša Darko Marić Certifikat Zarada


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije