Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gordana Knezić
  • 14.02.2016. 13:30

Batat veže Zagorje i Dominikansku Republiku

Gordana Knezić imala je priliku posjetiti egzotičnu Dominikansku Republiku i upoznati se s njihovim poljoprivrednim kulturama i načinom proizvodnje. Posjetila je plantaže kikirikija, avokada, polja riže i tamošnje fakultetsko dobro oplemenjeno bujnim raslinjem, stokom na slobodnoj ispaši i slikovitim paunima.

  • 1.410
  • 326
  • 0

"Plavo je gore, plavo je dolje, a u sredini ti. Čovjek, mali - sićušan". Tako je Gordana Knezić iz zagorske Lepe vesi ukratko opisala svoj put u Dominikansku Republiku i prekooceanski let u čistu egzotiku.

"Trinaestosatni boravak u nebeskim visinama na minus 60 navede te na to da se zapitaš tko si, kakvu i koliku to snagu ima čovjek u odnosu na tako moćnu prirodu, posebice kada zrakoplov u velikom luku (za)obilazi bermudski trokut", priča nam Gordana, vlasnica OPG-a Knezić nedaleko Donje Stubice. Bilo je to 2013. godine kada se iz bregovitog i hladnog Zagorja zaputila kod svoje prijateljice Danice u dominikansku Cabrerru na obalama Atlantika.

Kokosove palme, plavo-žute kuće, zvuci reggae-a, ples i osmijesi

Bujno zelenilo, kokosove palme, kuće živih plavo-žutih odnosno roza-žutih boja, zvuci reggae-a, ples i osmijesi gotovo na svakom koraku dočekali su multikulturalnosti otvorenu Zagorku. Za razliku od hrvatske siječanjske zime, slijetanje u Porto Plate grijalo je tridesetak stupnjeva koji se zbog drukčijih parametara klime, doznajemo- tamo bolje podnosi. Boravila je Gordana mjesec dana kod svoje prijateljice Danice s kojom se upoznala preko batat krumpira (prijateljica joj je bila kupac), a koji je ponajprije, kao i razmjena iskustava bio i povod egzotičnom putovanju.

U Dominikanskoj Republici monografija Donje Stubice, staro sjeme rajčice, paprike, azuki graha, bijelog kukuruza.

Posjetila je ona zahvaljujući prijateljičinim kontaktima tamošnji Agronomski fakultet čijem je dekanu darovala monografiju Donje Stubice, kao i sjemenje starih sorti rajčice mostarca, odnosno paprike zlatice, azuki graha, jama, bijelog kukuruza. Na njihovom se poljoprivrednom dobru upoznala s florom i faunom pa je uživala gledajući tamošnje crne bikove i sivo-crne odnosno crvenkaste krave na slobodnoj ispaši.

Kušala je i njihov glasoviti sir. "Ne mogu točno opisati tu aromu sira, punomasnog, fino slanog, zrnaste strukture, poput masla, ali nedokučivog mi okusa", prisjeća se Gordana dominikanske mljekarske delicije uobičajeno pohranjene u svojevrsnim košuljicama. ž

Fakultet je, opisuje nam, bujnog zelenila, nemalo s egzotičnim drvećem velikih listova odnosno onog s kojeg se do poda protežu lijane. Uokolo šeću pauni pojačani kricima ptica koje podsjećaju na naše galebove. Gošću iz Hrvatske domaćini su srdačno dočekali i upoznali je s tamošnjim nacionalnim poljoprivrednim kulturama.

Kakaovac, kokos, šećerna trska i riža nacionalne kulture

Pa je tako kakaovac njihov nacionalni zaštitni znak odnosno uzgoj šećerne trske, kokosa, a broje i nepregledna polja riže koju i pored domaće proizvodnje uvoze. Pšenicu ne uzgajaju, ali napretek imaju ananasa, tapioce (dobiva se iz korijena biljke manioke), aloa vere, kao i njama. To je korjenasta biljka izgledom slična slonovskoj nozi s izdancima sitnih dlačica. Ona im u pravilu služi kao nama kruh, kaže Gordana dodajući da se "njam suši, a potom riba, odnosno od njega prave svojevrsne mlince i pogačice koje su zapravo njihov kruh".

Dominikanci ne koriste plodored, a navodnjavaju sve površine.

U bregovitoj a nerijetko i maglovitoj pokrajini Costanca koju je također posjetila, najviše uzgajaju mrkvu, zelje i češnjak, kojeg im uvelike napadaju štetnici. Iskusnom oku radišne Zagorke nije promaklo da se to događa zbog toga što Dominikanci ne koriste plodored, već godinama na istoj, poroznoj zemlji sade istu kulturu.

Na svakih nekoliko kilometara pumpne stanice

Oduševilo ju je kaže što na svakih nekoliko kilometara imaju pumpne stanice s vodom - a prskalice su im na poljoprivrednim površinama uključene 24 sata. Vode uključujući i slatke rijeke, imaju u izobilju, kao i plasteničke proizvodnje mirisnih, specijalnih ruža za parfeme. Flora te države uvelike se čuva pa tako nema sječe drveća, čak ni u vlastitom dvorištu, a da bi se to učinilo potrebne su mnoge dozvole ako se dobiju nakon rigoroznih kontrola.

Baza kuhinje salate, povrće, riba i pletina

Baza kuhinje i općenito prehrane su im salate i izobilje povrća kuhanog ili s roštilja: patlidžana, paprike, batata, zelja ali i tamošnjih, jedne od vrsta banana koje nisu slatke. One se uvriježeno koriste kao prilog glavnom jelu, popržene na ulju i malo posoljene. Beru se doznajemo zelene i nerijetko peku poput čipsa za grickanje. Konzumiraju Dominikanci dosta i guandolu odnosno graškovo drvo, koje tako i raste, a omiljen im je njegov umak.

Cvjeta i plastenička proizvodnja, a neobrađena zemlja gotovo i ne postoji.

Uz ribu pečene banane s kivijem

Nemalo jedu piletinu, teletinu odnosno ribu uz koju služe pečene banane u kombinaciji s kivijem. Egzotičnog voća tamo ima na svakom koraku, kaže Gordana pa se ona uvelike gostila voćnim salatama s papajom, mangom, gorkim narančama, ananasom, marakujom, karambolom, avokadom, lubenicama koje su im kaže bljedunjave, ali slađe od naših. Našu se sugovornicu nije dojmilo što koriste puno šećera pa im voće koje imaju nikada nije dovoljno slatko.

Skupo nedomicilno voće: orasi, jabuke, grožđe, kruške, lješnjaci

Skupi su im orasi, jabuke, lješnjaci, grožđe, kruške jer nisu domicilne kulture. Na glasu im je ljekovito drvo Moringa oleifera čija su pokusna polja ustrojili (ima ih i na obližnjem im Haitiju) pa u suradnji s Japanskim partnerima proučavaju ljekovitost te biljke.

Osim protutumorskog djelovanja, Dominikancima je ona važna jer je učinkovit prirodni pročišćivač vode. Naraste oko dva metra, a kada cvate dobiva mahunu sa sjemenom odnosno ima korijen s tobolcem. Pažnju doznajemo privlače i nasadi avokada, marakuje, a nemalo i plantaže onižeg grmolikog kikirikija. Svega spomenutog ima i na živopisnim i ponudom bogatim im tržnicama, uključujuči i životinje gdje se primjerice perad prodaje živa ili na licu mjesta ide pod nož. Hrane i jestivih obroka ima na svakom koraku, a uz cestu se u svojevrsnim koritima (roštiljima) sa užarenim ugljenom nabodeni na štapove, prodaju omiljeni im pečeni pilići.

Velika razlika između bogatih i siromašnih.

Ponuda voća i povrća uz pomoć razglasa

Ponuda povrća i voća obavlja se pomoću otvorenih džipova koji prolaze ulicama i na razglasu obznanjuju koju robu trgovci imaju toga dana. Ceste su im široke, kaže Gordana ističući da je u prometu pravilo da - pravila nema, kao što nema ni neobrađene zemlje bilo traktorom ili plugom. Kada je kupovala suvenire iznenadila se lutkama bez lica, mulatkinjama lijepo odjećom urešenima, ali bez vidljivih crta očiju, nosa, usta.

Haićani i danas s predznakom roblja

To je, objasnili su joj, zbog žalosti odnosno u spomen na afričko roblje, čiji predznak i danas tamo nose Haićani. Njih Dominikanci smatraju siromašnijim(a), a naša je sugovornica žalosno ustvrdila da je na jednom od posjeda koji je posjetila, svjedočila gotovo takvom odnosu nadzornika spram radnika koji rade za ništavne novce.

Veliki je jaz primijetila je, između bogatih i siromašnih pa se tako pored raskošnih vila s uređenim vrtovima, travnjacima i cvjetnjacima, kao suprotnost nalaze kuće pokrivene trstikom i palminim lišćem. Začudilo je Zagorku što nemaju proizvodnju sjemena, a razveselilo to što su se Dominikanci koje je posjetila, oduševili zagorskim štruklima koje im je napravila, kao i zimnicom poput kisele paprike.

Dominikasni batat ni blizu hrvatskom!

Ukiseljeno povrće Dominikancima nepoznato

Ukiseljeno povrće Dominikancima nije poznato, ali im jest ispijanje ruma posluženog u polovicama kokosovih oraha. Uživaju nemalo i u čaju posebice od jedne vrste hibiskusa odnosno u blagodatima glasovite tamošnje tikvice Zabranjena ljubav. U njenom se lišću kupaju ili masiraju, a koriste je i kod skidanja vrućice. U ponudi imaju i mnogo začina od cimeta, zvjezdastog anisa do njihovog originalnog, imena silantro. Iako dosta uzgajaju batat krumpir, dominikanski doznajemo nije kvalitete kao naš, jer ga previše navodnjavaju, a i onaj kojeg konzumiraju puno je tvrđi od postojećih sorti u Hrvatskoj.

Mjerodavne institucije nezainteresirane za suradnju

Sve impresije iz egzotične Dominikane, a ponajprije ideje koje su joj se rodile, Gordana je pokušala predstaviti mjerodavnim institucijama, pozvala ih je na osmišljavanje suradnje dvaju zemalja, ali kaže- nije naišla na veću zainteresiranost.

Zahvalna je, dodaje, općini Donja Stubica za potporu koju je od njih dobila. Iako podrške nije bilo na višoj razini, Gordana će postojeća prekooceanska poznanstva njegovati i širiti, a uvijek željna znanja pomalo i španjolski učiti. Umnogome je zahvalna građevinskom poduzetniku Paulu, našem čovjeku porijeklom iz Orašja, koji je kaže odradio veliki dio posla kao prevoditelj sa španjolskog (engleski im nije zastupljen), a bio je i zahvalna spona sa domaćim stanovništvom i plantažerimaa.


Povezane biljne vrste

Batat

Batat

Sinonim: Batato, slatki krumpir | Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je... Više [+]

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Dominikanska Republika OPG Knezić Knezić Gordana Posjet Egzotično voće Monografija Donje Stubice Plantaže Avokado Kikiriki Cabrrea Pokrajina Constanca Haićani Roblje Batat Stare sorte Poklon Paprika Rajčica Fakultet Pečene Banane


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/