Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izravna plaćanja
  • 17.09.2015. 09:30

Žurna isplata potpora za mjesec dana!

Zbog manjeg uroda zbog vremenskih nepogoda i financiranja sjetve Europska komisija ove je godine rok isplate potpora pomaknula na 16. listopada!

Foto: depositphotos.com, fotokostic
  • 4.595
  • 648
  • 0

Problem dotoka financijskih sredstava EU farmera riješit će se žurnom isplatom izravnih plaćanja u jesen. Najveća europska organizacija poljoprivrednika Copa Cogeca pozdravila je mjere pomoći koje su donijeli ministri poljoprivrede u EU, ali smatraju kako nisu dovoljne da riješe lošu situaciju nastalu na poljoprivrednom tržištu koja je rezultat ruskog embarga i nepoštene trgovačke prakse.

Predsjednik Copa-e, Albert Jan Maat rekao je kako je ovo pozitivan korak ka poboljšanju, ali još uvijek nedostatan za promjenu. Posebno je zadovoljan ranijom isplatom izravnih plaćanja poljoprivrednicima koja će ih spasiti dugova i blokada. Također pozdravlja osnivanje grupe koja će nadzirati pravila igre tržišnog natjecanja za proizvođače i kooperative. Važno je imati jaku izvoznu strategiju i osiguranje kod izvoza govedine, svinjetine i mlijeka iz EU. Trebalo bi dati prioritet ponovnom otvaranju tržišta mesa svinjetine s Rusijom, kažu iz ove organizacije.

Cijena mlijeka i dalje visi u zraku

Ističu i ozbiljan udarac koji je na farmere ostavio ruski embargo. Gubici se mjere u mijardama eura. Presudna je važnost kooperativa u pomaganju farmerima da bolje oglase svoje proizvode i da dobiju bolju povratnu informaciju. Vrijeme je za rješenja koja će uspostaviti red na tržištu i vratiti povjerenje farmera. Ipak, kako kažu, nedostaje konkretnih rješenja za sektor govedarstva i svinjogojstva. Iako je shema privatnog skladištenja za sir i svinjsko meso pozitivan korak, intervencija oko cijene mlijeka nije uzeta u obzir, a troškovi proizvodnje rastu. Pozivaju se ministru EU da povise interventnu cijenu mlijeka kako bi se smanjio pritisak na tržištu.

Prve isplate početkom listopada?

U rebalansu državnoga proračuna za 2015. stoji kako će početkom listopada biti realizirana dodatna isplata za izravna plaćanja u poljoprivredi u iznosu od 100 milijuna eura, a ta će sredstva Europska komisija u proračun RH uplatiti već u prosincu ove godine jer novac se iz državne blagajne zapravo samo posuđuje.

Baš u ovo doba prošle godine, Udruga OPGH Život je pozivajući se na praksu ostalih 27 članica Europske unije Vladi i Ministarstvu financija ponudila model isplate dijela potpora u jesenjem terminu. "Naš prijedlog ostao je bez odgovora, nitko nas nije htio ni saslušati, a ove godine ih dobivamo ranije?! Iako će novac dobro doći s obzirom na iznimno lošu godinu, taj detalj ne može isplahnuti težinu dvostrukih kriterija i licemjerja politike, jer novac na koji imamo zakonsko pravo dobit ćemo isključivo zbog parlamentarnih izbora, a ne radi lakše pripreme sjetve", ističe Kovač i podsjeća kako mnogima još nisu isplaćene potpore za 2012.

Foto: depositphotos.com, fotokostic


Tagovi

Izravna plaćanja Cijena mlijeka Privatno skladištenje Udruga Život Rebalans proračuna Interventna cijena Kooperativa Copa Cogeca Miroslav Kovač Ranija isplata Tržišno natjecanje Govedina Svinjetina Rusija Parlamentarni izbori Albert


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]