Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konferencija o poljoprivredi
  • 06.03.2015. 16:00

ZPP je uspjeh koji traje duže od 50 godina!

"Od 2010. nestalo je 45 tisuća OPG-a, od preostalih neki se bore s kreditima u švicarcima, a većini je nepoštena trgovačka praksa kamen oko vrata. Ovršni zakon poljoprivrednicima ne omogućava zaštićeni račun, a sve je to dokaz nebrige aktualne vlasti za hrvatsko selo" kazala je Petir u Osijeku.

Foto: PIXSELL
  • 587
  • 76
  • 0

"Članstvo u EU omogućuje Hrvatskoj i našim poljoprivrednicima pristup tržištu s 500 milijuna potrošača, bolju poziciju u međunarodnoj trgovini poljoprivrednim proizvodima dodatno šireći broj potencijalnih potrošača. Nudi konkurentnost i nudi stabilnost veću od one koju smo do sada poznavali", istaknula je zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, otvarajući konferenciju Provedba zajedničke poljoprivredne politike u Republici Hrvatskoj koja se održava u Osijeku.

Petir je istaknula da se Zajedničku poljoprivrednu politiku opisuje kao partnerstvo između poljoprivrede i društva te između Europe i njezinih poljoprivrednika i da to partnerstvo uspješno funkcionira od 1962. godine. Ciljevi kojima se sustavno teži su poboljšanje poljoprivredne proizvodnje kako bi potrošači mogli kupovati kvalitetnu hranu po prihvatljivoj cijeni, te ujedno osiguranje prihoda poljoprivrednicima u EU dostatnih za pristojan život.

Marijana Petir, Krunoslav Zmaić, Josip Juračak

i gosti iz Bavarske - Albert Dess i Gunther Felssner

"Danas u Europskoj uniji 12 milijuna poljoprivrednika proizvodi zdravu i kvalitetnu hranu, a kroz zajedničku poljoprivrednu politiku posebno se vodi briga o ruralnom prostoru, da bi ga se održalo živim, te se upravo tom politikom u drugim zemljama EU omogućava zadovoljavajuća kvaliteta života na selu i stabilnost obiteljskim gospodarstvima", rekla je Petir i upozorila na to da Hrvatska u vrlo kratkom razdoblju mora dostići ono što Europa radi posljednjih pedesetak godina.

Da bi se učinkovito koristila izdašna sredstava EU, dodala je, prije svega je potrebno imati učinkovitu administraciju koja će stvoriti preduvjete za njihovo povlačenje, međutim, zbog izostanka poduzimanja strateških i državničkih poteza u sektoru poljoprivrede posljednjih godina, hrvatsko selo je dovedeno na rub propasti.

"Od 2010. nestalo je 45 tisuća OPG-a, od preostalih neki se bore s kreditima u švicarcima, a većini je nepoštena trgovačka praksa kamen oko vrata. Ovršni zakon poljoprivrednicima ne omogućava zaštićeni račun na koji bi se isplaćivale potpore a sve je to dokaz diskriminacije i nebrige aktualne vlasti za hrvatsko selo. Ako svemu tome dodamo i ozbiljno kašnjenje toliko očekivanog Programa ruralnog razvoja koji je Europska komisija pet puta vraćala na doradu, onda je svima jasno da oni koji vode resor poljoprivrede u Hrvatskoj nisu odradili domaću zadaću.

Malim OPG-ima i mladim poljoprivrednicima treba omogućiti kupovinu poljoprivrednog zemljišta, uvjete na tržištu treba prilagoditi uvjetima koji vladaju u EU, a s bankama je potrebno dogovoriti povoljnije uvjete kreditiranja te je nužno ukinuti nepoštenu trgovačku praksu i provoditi potrebne kontrole jer samodostatnost u proizvodnji hrane treba biti strateški nacionalni interes", zaključila je Petir uvodni dio konferencije.

Ravnateljica ureda u Zagrebu Zaklade Hanns Seidel, Aleksandra Markić Boban, rekla je da je Grad Osijek pravo mjesto za održavanje ovakve konferencije jer je u njemu održana i prva konferencija Zaklade te je istaknula da je glavna zadaća Zaklade pomoći Republici Hrvatskoj u prevladavanju poteškoća ulaska u veliku europsku obitelj.

Velik interes za Konferenciju u Osijeku

Zastupnik u Europskom parlamentu Albert Dess upravo je započeo govor te je na početku pohvalio rad zastupnice Petir rekavši da je ona veliko obogaćenje za Europski parlament.

Zastupnica Marijana Petir konferenciju "Provedba Zajedničke poljoprivredne politike u Republici Hrvatskoj" organizira u suradnji s njemačkom Zakladom Hanns Seidel u dvorani Županijske komore Osijek, Europske avenije 13, Osijek kako bi potaknula raspravu o mogućnostima i prilikama koje članstvo u EU daje Republici Hrvatskoj u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, o čemu će danas govoriti Albert Dess, zastupnik u Europskom parlamentu i koordinator EPP grupe u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj, Günther Felssner, potpredsjednik Bavarskog seljačkog saveza i predsjednik Bavarskog mljekarskog saveza, Josip Juračak s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Krunoslav Zmaić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Zaklada Hanns Seidel je njemačka, bavarska, politička zaklada osnovana 1967. s osnovnim ciljem poticanja međunarodnog dijaloga i razumijevanja, europskog ujedinjenja, te demokratskog i građanskog obrazovanja na kršćanskim temeljima. Otvorila je urede u preko 60 zemalja svijeta, bliska je njemačkoj stranci CSU a sjedište joj je u Münchenu. Od 1997. djeluje u Hrvatskoj, s uredom u Zagrebu.

Foto: PIXSELL


Tagovi

500 milijuna potrošača Marijana Petir Provedba zajedničke poljoprivredne politike Osijek Pristojan život Zdrava i kvalitetna hrana Život na selu Izdašna sredstva EU Nestalo 45 tisuća OPG-a Kreditima u švicarcima Kamen oko vrata Ovršni zakon


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]