Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićeni računi
  • 30.04.2015. 17:35

Zaštićeni računi - mrtvo slovo na papiru?

Početak isplate drugog dijela izravnih plaćanja u iznosu od 1,5 milijardi kuna, očekuje se najkasnije za dva tjedna. Ostalo je jako malo vremena, za rješenje važnog problema.

Foto: depositphotos.com,
  • 2.017
  • 405
  • 0

Isplata izravnih plaćanja na poslovne račune OPG-ovaca najavljena je za idući mjesec, a iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju još nisu izašli s jasnim uputama OPG-ovcima za primjenu računa zaštićenih od ovrhe. Od ovrhe se može zaštiti 50.000 kuna, prema Zakonu o poljoprivredi.

Međutim ta zakonska mogućnost u trenutnim uvjetima je samo mrtvo slovo na papiru, sve dok FINA i nadležna ministarstva ne usklade papirologiju. "U uvjetima hrvatskog maćehinskog odnosa prema obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, ne bi bilo veliko iznenađenje da se izravna plaćanja uplate, vjerovnici putem ovrhe pokupe vrhnje, a tek se nakon toga se izađe s uputama za OPG". Nastalu situaciju komentira tajnik OPG-a Hrvatske, Život Miroslav Kovač.

Problem nezaštićenih računa

"Mi kao Udruga već duže vrijeme upućujemo na problem nezaštićenih računa. Tražili smo da se putem Zakona o poljoprivredi zaštiti dvije trećine računa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. OPG je ovdje u izuzetno podređenom položaju. Ono se vodi na jednom OIB-u, a na kojem se vodi i poslovni žiro račun.

OPG stoga nema mogućnost zaštititi bilo što od imovine od ovrhe ili zaštititi samo dio računa da bi mogli dostojno živjeti i proizvoditi, a time i preživjeti.

U kategoriji građanskih računa - dvije trećine je moguće zaštititi, a kod trgovačkih društava OIB je drugačiji od OIB-a vlasnika kao fizičke osobe. Na taj način, prethodne dvije spomenute kategorije imaju mogućnost zaštite dijela sredstava koja su im neophodno potrebna za život i funkcioniranje - a koju OPG nema", pojašnjava Kovač te ulazi u srž aktualnog problema:

"Kroz Udrugu Život smo uspjeli tijekom javne rasprave i rasprave u Hrvatskom saboru, utjecati da se Zakonom o poljoprivredi, kada to nije moguće kroz neke druge zakone, zaštiti barem dio od 50.000 kuna s čime, naglašavamo, nismo zadovoljni. Naši zahtjevi su išli ka zaštiti dvije trećine žiro računa OPG-a. Međutim, sada nastaje problem.

Još uvijek nema uputa za otvaranje zaštićenih računa

Nigdje izričito i nedvosmisleno ne stoji u Zakonu da OPG može otvoriti novi žiro račun koji će biti zaštićen. Ne postoji mjera, instrument, da OPG-ovi dobiju mogućnost otvaranja građanskog računa na koji će im Agencija isplaćivati sredstva iz mjera poljoprivredne politike. U trenutnoj situaciji, bez konkretnih uputa i pravilnika, to što piše u zakonu je mrtvo slovo na papiru."

Kovač potvrđuje da uistinu može nastati situacija u kojoj Agencija uplati sredstva na račun OPG-u, koja zatim vjerovnici ovrše i bio bi zadovoljan iznad svega da griješi u procjeni.

Nezavidna situacija u kojoj se, prema nekim grubim procjenama nalazi i do 70% hrvatskih OPG-ovaca. Početak isplate drugog dijela izravnih plaćanja u iznosu od 1,5 milijardi kuna, očekuje se najkasnije za dva tjedna. Ostalo je jako malo vremena, za rješenje važnog problema. Bez obzira hoće li spasonosno rješenje za mnoge biti poznato već idući tjedan, stječe se dojam kako se država opasno igra sa živcima hrvatskih poljoprivrednika koji drže klimave noge domaće primarne proizvodnje.

Foto: depositphotos.com, @vision.si


Tagovi

Zaštićeni račun Miroslav Kovač Građanski računi Ovrhe Trgovačka društva Udruga OPGH Život OIB Žiro račun APPRRR


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰