Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS Sjeme
  • 17.11.2014. 18:00

Zajedno protiv aflatoksina na hrvatskim farmama!

Biotech, regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije, i KWS Sjeme novim projektom kreću u borbu za budućnost bez aflatoksina!

  • 349
  • 15
  • 0

Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije i jedna od međunarodno najpriznatijih sjemenskih tvrtki, njemačka KWS Grupa (KWS Sjeme d.o.o.), pokrenuli su višegodišnji projekt znanstveno - poslovne suradnje na području preventivnog djelovanja protiv aflatoksina na hrvatskim farmama.

Nekada aflatoksini nisu predstavljali značajan problem u Republici Hrvatskoj nego su se više javljali u tropskim krajevima, no zbog klimatskih promjena na našem području posljednjih godina sve češće se u medijima pojavljuje tematika aflatoksina zbog kojih su već mnoge hrvatske farme koje se bave ratarskom i stočarskom proizvodnjom pretrpjele znatne gubitke. Prema riječima stručnjaka, aflatoksini su proizvod metabolizma plijesni Aspergillus i, kod domaćih životinja i ljudi, uslijed dulje izloženosti, čak i u izrazito malim količinama, mogu biti jako štetni za zdravlje odnosno kancerogeni. Domaće životinje ovu vrstu mikotoksina u organizam najčešće unose konzumacijom kukuruznog zrna ili silaže, a najosjetljivija je perad, dok kod krava prilično velika količina aflatoksina iz krvotoka dospije u mlijeko te na taj način ponekad završi i u prehrani ljudi.

Suradnjom do prevencije aflatoksina i kvalitetnije hrane za životinje

Kako bi se u budućnosti smanjila mogućnost značajnije pojave aflatoksina, Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije i njemačka sjemenska tvrtka KWS, posredovanjem tvrtke Igman d.o.o. i gospodina Mate Mrkalj, odlučili su ujediniti znanje i iskustvo iz područja selekcije kukuruza i toksikološke analitike te uz podršku najmodernije laboratorijske tehnike pomoći hrvatskim poljoprivrednicima da djeluju preventivno kroz cijeli spektar raznih mjera.

Direktor tvrtke KWS, Darko Babić

'Mnogi naši poljoprivredni proizvođači ne shvaćaju da na njihovim farmama problem s aflatoksinima obično počinje već pri samoj sjetvi kad izaberu nepogodan odnosno hibrid kukuruza prekasne FAO grupe, zatim tijekom vegetacije neadekvatnom ili preskromnom ishranom i njegom usjeva dodatno pogoduju razvoju plijesni na biljnim dijelovima i zrnu, a berbom u zakašnjelom roku, i na kraju neprikladnim skladištenjem, zapečate lošu kvalitetu hrane za svoje životinje koje uslijed visoke razine aflatoksina puno više oboljevaju, imaju slabiji prirast ili daju mlijeko koje ne udovoljava toksikološkim kriterijima' kaže selekcioner i direktor tvrtke KWS, dr. sc. Darko Babić, dipl. ing. agr., te dalje ističe da je namjera stručnjaka KWS-a da na cijelom području RH na temelju uzorkovanja zaliha kukuruza u zrnu ili silaži, detektiraju žarišna područja gdje se aflatoksini najviše pojavljuju te na temelju rezultata toksikoloških analiza ukažu na postojanje problema te educiraju proizvođače kako da bolje uravnoteže danas zaista nužne uzgojne mjere s dosadašnjim, ponekad i nešto lošijim proizvodnim navikama, u skladu s novonastalim klimatskim prilikama.

Marko Šimić, direktor Biotech centra

Direktor Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije, Marko Šimić, dipl. iur., istaknuo je kako je izrazito zadovoljan suradnjom sa tvrtkom KWS Sjeme d.o.o. i ugovorom koji potpisuju jer navedeni Ugovor otvara nove mogućnosti Centru i čini ga društveno korisnim te pojašnjava kako su ugovorom osigurana sredstva za nabavku uređaja za analizu mikotoksina, posebice aflatoksina B1 i G1 u kukuruzu u zrnu i silaži, kao i u drugim poljoprivrednim proizvodima.

Analiza mikotoksina za poljoprivrednike dostupnija !

Poljoprivrednici našega kraja dobit će mogućnost napraviti analizu u neovisnome laboratoriju i za to neće morati put Zagreba. S tom će potvrdom kvalitete svoga proizvoda naši poljoprivredni proizvođači biti konkurentni na tržištu i postići će bolju cijenu za svoj poljoprivredni proizvod. Osim kvalitete poljoprivrednih proizvoda, postići će se i veća kvaliteta proizvoda hrane, a samim time i kvaliteta života stanovnika ovoga kraja.


Tagovi

KWS Sjeme Darko Babić Igman d.o.o. Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Aspergillus Aflatoksini Životinjska hrana Klimatske promjene Mate Mrkalj FAO kukuruz Silaža Prevencija aflatoksina


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr