Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne zadruge
  • 16.12.2015. 17:00

Zadruge nisu relikti prošlosti već dobri modeli!

U razvijenim europskim zemljama zadrugarstvo je uspješno u mnogim sektorima, okuplja male proizvođače koji kroz preradu i plasman putem zadruga osiguravaju održivost i konkurentnost svoga rada i proizvoda.

Foto: pixabay.com
  • 440
  • 104
  • 0

U razvijenim europskim zemljama zadrugarstvo je prevladavajuće i uspješno u mnogim sektorima, okuplja male proizvođače koji kroz preradu i plasman putem zadruga osiguravaju održivost i konkurentnost svoga rada, proizvoda, a time doprinose i utječu na razvoj lokalne zajednice, poručeno je u utorak sa savjetovanja "Zadruge kao nositelji razvoja lokalne zajednice".

Puno više mogu postići zajedno

"Došlo je vrijeme da ni u proizvodnji niti na tržištu više ne možete sami. Naše dosadašnje iskustvo pokazalo je da mali proizvođači, napose u poljoprivredi, mogu postići puno više udruženi nego nastupaju li pojedinačno", kazala je ravnateljica Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo Ilda Stanojević na savjetovanju održanom u Vukovaru.

Prema njenim riječima, u Hrvatskoj postoji oko 1.200 zadruga od kojih je tristotinjak više nego uspješno. Upravo te zadruge dobrim primjerom uspješnosti svjedoče kako zadrugarstvo ima budućnost, naglasila je Stanojević.

Dorada zakona pomogla bi razvoj zadruga

Osvrnuvši se na zakonski okvir za djelovanje zadruga, ocijenila je kako bi doradom postojećih zakonskih rješenja zadrugarstvo u Hrvatskoj vrlo brzo stalo uz bok europskom.

No, dodaje da zadrugarstvo ima niz posebnosti koje međutim nisu prepoznate u poreznim zakonima. "Rekla bih čak da su zadruge tu diskriminirane, jer unatoč zakonskoj obvezi da moraju reinvestirati 20% u vlastiti razvoj, zadruge moraju platiti dobit na to, što međutim ne moraju trgovačka društva", upozorila je.

U Europi zadrugarstvo uspješno u mnogim sektorima!

Stanojević smatra i kako ljude treba educirati i naučiti da su zadruge dobar oblik udruživanja, "da nije riječ o reliktu prošlosti već uspješnom modelu zajedničkog udruživanja gdje kapital nije na prvom mjestu već čovjekov rad i način raspodjele prema sudjelovanju u stvaranju dobiti".

Prema riječima Darka Pavičevića, upravitelja Mljekarsko-stočarske zadruge Proizvodi sela iz Zaprešića, koju je 2012. osnovalo 11 proizvođača mlijeka s područja Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te grada Zagreba, koji imaju 1.200 krava i dnevni kapacitet proizvodnje 12.000 litara mlijeka, ta zadruga danas uspješno posluje.

Projekt direktne prodaje - Proizvodi sela

"Dvije godine smo pripremali i napravili projekt direktne prodaje mlijeka putem mljekomata. Sada imamo i svoju siranu u kojoj proizvodimo više vrsta sira. Cilj nam je bio da naši mljekari putem direktne prodaje mlijeka na mljekomatu svakodnevno dođu do svježeg novca i u tome uspijevamo", kazao je Pavičević. Sudionicima savjetovanja, koje je organizirao Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo, predstavljen je i Program ruralnog razvoja 2014.-2020.

Foto: pixabay.com


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Poljoprivredne zadruge Ilda Stanojević Plasman Konkurentnost Darko Pavičević Proizvodi sela Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/