Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tretiranje komaraca
  • 29.06.2016. 17:30

Zabranjeni biocid nabavljen legalno

Osijek je ostao bez obrane od komaraca, a tvrtki Pestrid zabranjen je rad na 90 dana zbog korištenja nedopuštenog biocidnog proizvoda Ti-Bi-24 proizvođača Duochem iz Srbije.

Foto: kutleša os/Grad Osijek/Facebook
  • 1.918
  • 90
  • 0

Zbog korištenja nedopuštenog biocidnog proizvoda Ti-Bi-24 proizvođača Duochem iz Srbije, kao i zbog toga što je taj preparat zatečen bez deklaracije na hrvatskom jeziku, Ministarstvo zdravlja zabranilo je na 90 dana rad tvrtki Pestrid. To ujedno znači i da Osijek ostaje bez obrane od komaraca s obzirom da je riječ o ugovornom izvođaču radova na uništavanju odraslih komaraca.

No kako je zabranjeni biocid došao u Osijek? Kako piše glas-slavonije, neslužbeno su dobili informaciju kako je sredstvo Ti-Bi-24, proizvođača tvrtke Duochem iz Srbije legalno uvezla tvrtka Mount trade d.o.o. iz Garešnice. U Mount tradeu su im potvrdili te informacije, kao i to da je Pestrid bio njihov kupac spornog preparata.

Ti-Bi-24 bio je na tržištu do 1. listopada 2013.

Inače, prema uredbi Europskog parlamenta, kako se navodi u rješenju Ministarstva zdravlja, sredstvo s aktivnom tvari lambda-cihalotrin, dakle Ti-Bi-24, bilo je na tržištu do 1. listopada 2013. godine, dok je prijelazni rok za njegovu uporabu bio do najkasnije 1. listopada 2014. godine, nakon čega je njegova uporaba zabranjena.

U gradskoj upravi, pak, zatražili su pisano očitovanje ugovornog pružatelja usluga i nadležnog ministarstva te traže mogućnosti nastavka adulticidnog tretiranja komaraca sukladno važećim ugovorima. U tijeku je, rekli su im, postupak javne nabave, odnosno natječaj za izbor izvoditelja radova za adulticidne tretmane za 2017. i 2018. godinu i novi ugovor se ne može očekivati u skoro vrijeme. No, postoji mogućnost angažiranja trećeg izvođača za završetak započetih poslova.

Foto: kutleša os/Grad Osijek/Facebook


Tagovi

Osijek Komarci Nedopušteni biocid Pestrid Ministarstvo zdravlja Zabrana rada


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]