Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Zapadna Slavonija
  • 16.02.2016. 14:25

Za projekte ruralnog razvoja 1.249.000 eura

Ako njihova lokalna razvojna strategija koju pripremaju prođe na natječaju Mjere 19.2., LAG Zapadna Slavonija mogao bi ostvariti pravo na 1.249.000 eura za financiranje projekata Programa ruralnog razvoja.

Foto: grigvovan/bigstockphoto.com/Saša Cindrić
  • 1.703
  • 283
  • 0

Lokalna akcijska grupa (LAG) Zapadna Slavonija koja pokriva područje grada Nove Gradiške i devet općina, ovih dana održava sastanke na temu Procjena potreba, problema i potencijala u svrhu izrade lokalne razvojne strategije (LRS) do 2020. godine.

"Do sada smo obišli općine Rešetari, Stara Gradiška, Staro Petrovo Selo, Okučani, Gornji Bogićevci, Dragalić i Cernik. Naš zadatak je da do kraja ožujka napravimo lokalnu razvojnu strategiju (LRS) pa u suradnji s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtnicima, udrugama i jedinicama lokalne uprave i samouprave razgovaramo o njihovim planovima i razvojnim projektima koji bi se mogli sufinancirati putem mjera Programa ruralnog razvoja. Ovu izradu strategije provodimo uz financijsku potporu Mjere 19.1.", kaže Marijana Vidić Poletto, voditeljica LAG-a Zapadna Slavonija koju smo sa suradnicima Ivanom Trupina, Brigitom Dobriković i Sašom Cindrićem sreli na terenu.

LAG Cernik

"Sa tom strategijom javit ćemo se na natječaj za Mjeru 19.2. i ako ostvarimo pravo na predviđena sredstva moći ćemo kao LAG raspisivati natječaj za mjere iz Programa ruralnog razvoja pa bi zainteresirani i tim putem mogli povlačiti novac.

LAG-u Zapadna Slavonija maksimalno 1.249.000 eura

Iako je na početku pravilnikom bilo predviđeno da bi preko Mjere 19.2. LAG-ovi mogli ostvariti maksimalno do 3 milijuna eura, prema posljednjim izračunima Ministarstva poljoprivrede, a na temelju veličine naših jedinica lokalne uprave i samouprave i prema broju stanovnika, mi možemo dobiti maksimalno 1.249.000 eura, a najveći LAG u Hrvatskoj mogao bi maksimalno dobiti negdje oko 1.700.000 eura. Projekti koji će se financirati preko LAG-ova će biti od minimalno 500 eura do maksimalne vrijednosti 100 tisuća eura. Mi ne bi išli na maksimalne iznose, nego na manje", kaže voditeljica Vidić Poletto, nadajući se da bi tako veći broj korisnika mogao ostvariti sredstva za proširenje proizvodnje i poboljšanje uvjeta poslovanja.

Dodaje da su poljoprivrednici šireg novogradiškog područja najviše zainteresirani za Mjeru 4 i Mjeru 6. OPG-i koji već posluju, ulagali bi u nabavu mehanizacije i opremu, a ima i dosta OPG-a koji su na nekom početku, oni bi željeli povući sredstava do 15 tisuća eura. Predviđena su i sredstva za mlade poljoprivrednike od 18 do 39 godina koji su zainteresirani za iznose do 50 tisuća eura.

LAG Dragalić

"Inače, neovisno o Programu ruralnog razvoja, kod nas poljoprivrednici mogu doći i raspitati se i za druge izvore financiranja, naravno, ako imaju nekakve zanimljive projekte. Rado ćemo ih posavjetovati, ili ih uputiti na nekakve druge izvore financiranja".

Prvi pokušaj za Mjeru 4 završio neslavno

Željko Trnka iz Dragalića sa bratom i sinovima, na čijem je gospodarstvu je održan jedan od sastanaka sa članovima LAG-a, kaže da je prvi pokušaj njihovih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na natječaju za Mjeru 4 završio neslavno.

"Mi smo se javili prije godinu dana na Mjeru 4.1. za investiranje u mehanizaciju. Za potrebe naših OPG-ova treba nam novi kombajn, to je vrijednost oko milijun kuna, i tu nismo prošli, zato što igrali pošteno, ali to, izgleda, tako ne funkcionira. Priča se da će se taj sramotni natječaj poništiti, i trebalo bi, jer nije fer i korektno prema nama malima da većinu planiranih sredstava dobiju veliki. Onda se to i ne treba zvati Programom ruralnog razvoja", kaže Trnka, glava deseteročlane obitelji u Dragaliću koja obrađuje 150 hektara zemlje i bave se konjogojstvom.

Do sada su od te poljoprivrede živjele tri mlade obitelji Trnka - obitelj Željkovog brata Nikole i obitelji sinova Silvija i Kristijana. Pokušat će se opet natjecati za sredstva, ali poučeni iskustvima iz prvog sudjelovanja na natječaju, pomalo su skeptici.

LAG Staro Petrovo Selo

Svoj projekt povećanja dodane vrijednosti kandidirat će i Udruga voćara i vinogradara Cernik, doznajemo od njezina predsjednika Zvonka Živkovića

U suradnji sa LAG-om veće šanse za sredstva

Mladi uspješni vinogradar i vinar tridesettrogodišnji Ozren Kraljić, inženjer vinogradarstva i vinarstva iz Rešetara koji na 2,4 hektara proizvodi tri sorte grožđa i proizvodi kvalitetna vina, kaže da je optimist. Nada se da će upravo kroz suradnju sa LAG-om Zapadna Slavonija čiji je član, lakše ostvariti svoje investicijske planove. "Natjecat ću se za sredstva Programa ruralnog razvoja kojima bih sufinancirao proširenje i opremanje vinskog podruma, kušaonice vina i izgradnju vidikovca uz vinograd", kaže Ozren vjerujući da bi kroz veći broj manjih iznosa novca šansu imala i druga manja gospodarstva.

I tridesetosmogodišnji Dragan Radić iz Vrbove, čije obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ima nasad kupina površine oko 7.000 četvornih metara, smatra da ima veću šansu za sredstva Programa ruralnog razvoja ako se za njih bude kandidirao putem LAG-a Zapadna Slavonija.

"Kupinjak sam podigao prije osam godina, bavim se prodajom plodova u svježem stanju i proizvodnjom kupinova vina. Planiram proširiti nasad kupina i posaditi plantažu aronije, nabaviti sustav za navodnjavanje, a za te investicije računam i na sredstva iz Programa ruralnog razvoja, javit ću se na natječaj za Mjeru 6", kaže Dragan. Kao mlad čovjek šansu vidi i u prelasku na ekološku proizvodnju, a nada se da će mu u širenju proizvodnje i pronalaženju tržišta pomoći i Zadruga za etično financiranje iz Zagreba čiji je član.

Foto: grigvovan/bigstockphoto.com/Saša Cindrić


Tagovi

Lokalna akcijska grupa Zapadna Slavonija Dragalić Cernik Marijana Vidić Poletto Željko Trnka Zvonka Živkovića Ozren Kraljić Zadruga za etično financiranje.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]