Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 20.11.2014. 18:00

Vrijeme je za promjene - mladima treba zemljište!

Mladi iz Udruge OPGH Život u svojim su prijedlozima jasni. Ukoliko zemlja ne dođe u ruke mladih poljoprivrednika, s proizvodnjom se mogu pozdraviti.

Foto: depositphotos.com
  • 1.157
  • 366
  • 0

Znate li što piše u hrvatskom Zakonu za poljoprivredno zemljište? Slijedom centralistički nastrojenog Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Uredbe o obrascu i načinu vrednovanja i korištenja poljoprivrednog zemljišta i vlasništvu, mladi iz Udruge OPG Hrvatske – Život samostalno su izradili prijedlog i analizu Gospodarskog programa za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta te predlažu raspravu o kvaliteti Gospodarskog programa za zakup.

Većina članova ove udruge, kao i mnogi drugi poljoprivrednici koji još ne shvaćaju važnost zajedničkog djelovanja i informiranja, bez zemljišta bi, ako se nastavi provođenje ovakvog zakona - mogli ostati, a tome će kumovati i sveopća ravnodušnost. A tko će nam onda sijati pšenicu? Poljoprivreda, kažu, umire zadnja.

Taj Program drže jednim od gorućih problema Zakona o poljoprivrednom zemljištu i glavnom preprekom da poljoprivredno zemljište bude dostupno mladim poljoprivrednicima i njihovim obiteljima kad se raspiše natječaj za dodjelu zemlje u zakup. Njihova zadaća je, kažu, promijeniti stanje nabolje za nove generacije poljoprivrednika. Prijedlog je odaslan na mnoge ključne adrese (Ivo Josipović, predsjednik Republike, Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora, Zoran Milanović, predsjednik Vlade RH, Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede, javnost).

Temeljem rasprava na radionici održanoj u Đakovačkoj Satnici (12.08.2014.) predlažu da se određene sastavnice Programa promijene na način izložen u tablici 1. Osnovno stajalište mladih iz Udruge Život jest da poljoprivredno zemljište u vlasništvu države prioritetno treba doći na korištenje:

  • domicilnom stanovništvu
  • obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i obrtima
  • mladima

i to uz ograničavanje broja hektara po korisniku.

Zemlja je problem broj jedan!

Tablica 1. Prikaz prijedloga mladih iz Udruge Život na postojeći Zakon i Uredbu vezanu uz gospodarski program za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Sastavnica
UREDBE
Postojeći Zakonski okvir
(Zakon o zemljištu – NN 39/2013)
UREDBA (NN 29.05.2013.)
Prijedlog mladih iz udruge Život
(rujan 2014.)
Predložene IZMJENE
Sastavnica 1
Držanje stoke bez odgovarajućeg zemljišta
Uredbom ministarstvo predlaže maksimalan broj bodova u gospodarskom programu (20 bodova) za gospodarstva koje imaju više od 4 uvjetna grla po ha.
Taj kriterij jednostavno ne ide u korist manjim i srednjim gospodarstvima, već je očito ciljano za usku skupinu interesenata.
Iskustvo govori da velika većina populacije ljudi koji se bave stočarstvom u Hrvatskoj nikako ne mogu spasti pod ovu kategoriju.
PRIJEDLOG UDRUGE ŽIVOT: Kao najrealniju donju granicu za dodjelu maksimalnog broja bodova stočarskim gospodarstvima s manjkom zemlje utvrditi 1,5 UG po ha. Ovime se prednost daje gospodarstvima koja imaju npr. 150 UG na 50 ha zemlje ispred gospodarstava koja imaju 100 UG na 100 ha).
20 bodova
Sastavnica 5
Ratarstvo i ostalo
Ratarom se smatra gospodarstvo koje ima skladišne kapacitete, preradu i doradu, te mu daje maksimalan broj bodova 10.
Ratarom se smatra gospodarstvo koje ima skladišne kapacitete za minimalno 50 000 kg žitarica, a to se dokazuje preslikom legalizacijske dozvole – 13 bodova.
Važno je definirati što se u zakonskom okviru smatra pod preradom i doradom!?
Sastavnica 7
Novozaposleni
Novozaposleni radnici: Maksimalan broj bodova ostvaruje gospodarstvo koje je u protekloj godini zaposlilo vise od 5 radnika, te planira nova zapošljavanja. 2 boda
Treba brisati tu sastavnicu jer ne postoji OPG ili obrt koji je u protekloj godini zaposlio više od 5 radnika, te planira nova zapošljavanja.
0 bodova
Sastavnica 8
Posjedovanje potrebne mehanizacije
Postojeća mehanizacija: Gospodarstvo koje u svome vlasništvu ima traktor dobiva maksimalan broj bodova ili 1,5 bodova ukoliko planira kupovinu. 3 boda
Maksimalan broj bodova ostvaruju gospodarstva koja imaju iznajmljenu mehanizaciju i vlastitu mehanizaciju, jer se leasing smatra kao posudba, dok se ne isplati,
3 boda
Zanima nas kriterij dokazivanja plana kupovine nove mehanizacije?! Shodno zakonskom prijeldogu.
Sastavnica 9
Tehničko tehnološka cjelina (objekti ili zemljište)
Maksimalan broj bodova ostvaruje gospodarstvo koje ima udaljeno zemljište ili objekt do 1 km od sjedišta.
- Objekti 6 bodova,
- Neposredno zemljište 4 boda
Prednost gospodarstvima od 0 do 2km - 6 bodova, od 2 - 5km - 3 boda, od 5 do 10km - 1 bod, vise od 10 km - 0 bodova. Ovim dajemo prednost domicilnom stanovništvu.
Objekti 6 bodova, neposredno zemljište 3 boda
Sastavnica 10
Registrirano sjedište ili objekt na području JLS za koju se raspisuje javni poziv, ili susjedne JLS
Gospodarstvo koje je registrirano duže od 5 godina ostvaruje maksimalan broj bodova - 4 boda
Gospodarstvo koje je registrirano duže od 2 godine na području JLS ili je nositelj mlađi od 40 godina ostvaruje maksimalan broj bodova, a gospodarstvo koje je registrirano u susjednoj JLS duže od 2 godine – 2 boda.
Sastavnica 13
Stručna sprema (poljoprivredna)
Najviše se vrednuju oni ponuditelji kod kojih nositelj ili član OPG-a, odnosno vlasnik obrta ili djelatnik obrta, ili odgovorna osoba/tehnolog imaju titulu dr. sc. iz polja poljoprivrede s 4 boda
Izjednačiti dr.sc., mr.sc. s mag.ing.agr u broju bodova. OPG gotovo da nema dr.sc. i mr.sc što unaprijed OPG uskraćuje značajan broj bodova. Predlažemo izjednačavanje s maksimalnih 3 boda.
Problem je što korporacijama i velikim tvrtkama dovoljan 1 doktor znanosti kako bi ostvarili maksimalan broj bodova u čemu su oni u neprirodnoj prednosti.
Sastavnica 14
Ekonomski pokazatelji
Boduju se ostvarena dobit, zatim ostvarena operativna dobit (EBIT), te pozitivan (EBITDA). Pri čemu EBIT predstavlja operativnu dobit, odnosno dobit prije oporezivanja kamata, dok EBITDA predstavlja operativnu dobit prije amortizacije. 4 boda
Predlažemo da zbroj posljednje 3 godine poslovanja gospodarstva u pozitivi ostvaruje bodove, ukoliko je u minusu ne ostvaruje bodove, nula se smatra kao dobit.
3 boda

Na natječajima uz postojeća pravila - mladi ne mogu konkurirati! Zašto?

Dodatno predlažu dopunu Gospodarskog programa uz sljedeće sastavnice.

16. sastavnica – Nositelj OPG-a/Obrta
Maksimalan broj bodova dobiva gospodarstvo čiji je nositelj mlađi od 40 godina, a manje bodova čiji je nositelj stariji od 40 godina, a ima prijavljenog člana koji je mlađi od 4 godina. Maksimalan broj bodova 3.

17. sastavnica – Prvi natječaj za OPG ili obrt
Bodove dobivaju samo ona gospodarstva koja se po prvi puta pojavljuju na natječaju za dobivanje državne zemlje, te se tu ne boduje ako je gospodarstvo prepisano s oca na sina, a sin se prvi puta pojavljuje na natječaju. Broj bodova 2.

18. sastavnica – Uzgoj autohtonih pasmina/sorata
Bodove dobivaju ona gospodarstva koja uzgajaju autohtone pasmine životinja ili vrste i sorte biljaka. Broj bodova 2.

Gospodarstva u mirnom posjedu

Predlažu da se u Ugovoru o privremenom korištenju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH izmjeni članak br. 11. na način da se otvori mogućnost gospodarstvima, koja su trenutno u mirnom posjedu, prednost za predmetnu zemlju na natječajima za dugogodišnji Zakup. Mogućnost dobivanja 20 bodova.


Foto: depositphotos.com


Dokumenti


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Udruga OPGH Život Zakup zemljišta Zakon o zemljištu Mladi poljoprivrednici Broj bodova Tihomir Jakovina Zoran Milanović Ivo Josipović Josip Leko


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!