Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Život nastavlja borbu
  • 15.07.2014. 08:00

Vladi uputili otvoreno pismo!

Unatoč postignutim promjenama prvotnog prijedloga Reforme potpora putem izravnih plaćanja, Udruga OPG-a Život, ne odustaje od daljnje borbe za bolju budućnost hrvatske poljoprivrede. Prijedloge su poslali Vladi RH

Foto: depositphotos.com, Xalanx
  • 948
  • 197
  • 0

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život, uputila je Predsjedniku Vlade RH, Zoranu Milanoviću, otvoreno pismo sa zahtjevom na temu reforme potpora izravnih plaćanja u sklopu zajedničke poljoprivredne politike Europske unije.

U pismu su jasno upozorili na strukturno urušavanje poljoprivrede i njenih osnovnih nositelja, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Na ovo obraćanje Udrugu je potaknula činjenica da se u budućoj provedbi Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije ostavlja više prostora za rješavanje specifičnih nacionalnih problema, ali da se ključne ideje tih rješenja za šestogodišnje razdoblje do 2020.g. moraju podastrijeti Uniji do 1. kolovoza 2014. godine. Dakle, vrlo je važno što će se sada dogovoriti i potvrditi jer će to za Hrvatsku, kao članicu Europske unije vrijediti od 2015. do 2020. godine.

Udruga nudi hrvatski model potpora u obliku izravnih plaćanja koji bi pomogao proizvodnom regeneriranju hrvatskog sela, a kompatibilan je s osnovnim načelima ZPP-a EU, Zakonom o poljoprivredi RH te deklaracijom UN-a o OPG-ima.

Nadaju se da će Ministarstvo poljoprivrede:

  • Prihvatiti prijedlog Udruge "Život" o preraspodjeli omotnice ukupnih izravnih plaćanja za prve hektare.
  • Zadržati postojeća prava na plaćanje podijeljena 2011. i 2013. godine.
  • Jasnije argumentirati podjelu proizvodnih plaćanja.
  • Javno objaviti podatke na temelju kojih je izrađen prijedlog reforme izravnih plaćanja.
  • Javnosti i Udruzi omogućiti uvid u materijal koji će biti proslijeđen EK do 01.08.2014.

Udruga se planira obratiti Europskoj komisiji

Upravo je inicijativom Udruge došlo do značajnih izmjena prvotnog prijedloga Reforme potpora putem izravnih plaćanja, no kako tvrde, nije im omogućeno korištenje podataka za kvalitetnije analize te demokratska javna rasprava o predloženom modelu reforme. Iz tog se razloga planiraju obratiti i Europskoj komisiji za pomoć.

Ono što žele je ravnomjernija i pravednija podjela potpora čiju mogućnost nudi ZPP. Pri tome upozoravaju da Hrvatska ima najkoncentriraniji i najneravnomjerniji raspored izravnih plaćanja, što predstavlja prijetnju zamiranju svih aktivnosti u populaciji OPG-a. Prema njihovom prijedlogu, postignuto je da omotnica za izravna plaćanja ne iznosi 373 milijuna kako je prvotno predloženo, već 423 milijuna eura godišnje. Isto tako, iznos potpore za zelena plaćanja iznosit će 1.072 kuna po hektaru, a ne prelaganih 410 kuna po hektaru. No, ne smatraju da je to dovoljno. Nastavljaju borbu za svoje daljnje prijedloge koji su u službi poboljšanja hrvatske poljoprivrede.

Materijala za raspravu još ima

Ono što Udruga Život dalje predlaže za raspravu je preraspodjela plaćanja i to u iznosu od 25,5 posto za prvih 30 ha, a ne kako predlaže Ministarstvo poljoprivrede, 10 posto za prvih 20 ha. U Udruzi to smatraju ključnim te beskompromisnim. Inzistiraju i na potporama mladima i to bez uvjeta SSS u narednih 5 godina, do 50 ha i dva posto omotnice. Kvalitetnija preraspodjela proizvodnih plaćanja, mogućnost korištenja podataka te mogućnost simulacije na realnim OPG-ima, kako bi mogli izračunati svoje potpore ovisno o modelu, također su dio zahtjeva Udruge.

Foto: depositphotos.com, Xalanx


Tagovi

Udruga Život Zoran Milanović Otvoreno pismo Vlada RH Reforma poljoprivredne politike Zajednička poljoprivredna politika Izravna plaćanja Ministarstvo poljoprivrede Europska komisija Europska unija Javna rasprava Antun Laslo Podjela potpora

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Osijeku otvorena banka hrane

Danas je u Osijeku otvorena banka hrane. Osnovao ju je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, a čemu je prethodio projekt infrastrukturnog opremanja,...

Više [+]