Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita ravnopravnosti
  • 20.02.2015. 07:35

Više od pola potpora otišlo u ovrhe?

Udruga OPGH "Život" i Udruga "Blokirani" traže od Vlade i institucija da se od blokada hitno izuzmu isplate poticaja te da se vlasnici OPG-ova tretiraju ravnopravno kao i ostali građani, odnosno da im se dopusti otvaranje zaštićenih računa.

Foto: PIXSELL
  • 4.175
  • 615
  • 0

S velikim zakašnjenjem u odnosu na većinu članica EU, u Hrvatskoj se ovih dana započelo sa isplatom potpora dohotku u poljoprivredi (stečenih prava), odnosno novčane naknade za već obavljenu poljoprivrednu proizvodnju.

Budući da se veliki broj Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava nalazi u blokadi i da nositelji OPG-ova nemaju mogućnost otvaranja zaštićenih računa, novac od potpora neće završiti za poticanje proizvodnje u poljoprivredi, nego će se s jednog državnog računa sliti na drugi državni račun ili račune banaka i njihovih inozemnih vlasnika.

Proljetna sjetva na dug

U poticanju domaće poljoprivrede završit će premalo novca da bi se zaustavio trend uvoza hrane.

Hrvatska je za deset mjeseci prošle godine ostvarila negativan saldo između uvoza i izvoza hrane u iznosu od 1,2 milijarde dolara.

U Hrvatskoj se potpore ne isplaćuju kad i u većini drugih članica EU, a danas su cijene repromaterijala za sjetvu i proljetne radove barem 10-15 % više. Ako tome još dodamo činjenicu da će više od pola potpora otići izravno u ovrhe kroz blokade, postaje jasno da se proljetna sjetva opet može odvijati isključivo na dug, što će dovesti do novih ovrha i blokada.

Neophodna zaštita vlasnika OPG-ova

Sve to su razlozi zbog kojih Udruga OPGH Život ponavlja svoje zahtjeve Vladi i Saboru. Još jednom podsjećaju na činjenicu da je OPG čvrsto vezan uz vlasnika poljoprivrednog imanja, što dokazuje i zajedničkim OIB-om. "OPG, dakle, nije drugi pravni subjekt s drugim OIB-om. Međutim, kada nositelje OPG-a treba tretirati kao i sve druge fizičke osobe, odnosno potrošače u RH, tada se ova sasvim jasna činjenica zaobilazi i vlasnicima računa OPG-ova se ne dopušta mogućnost da kao i svi drugi potrošači mogu otvoriti zaštićeni račun", navode iz Udruge.

Kako je pojasnio član Izvršnog odbora Udruge OPG-ova "Život" i predstavnik Udruge "Blokirani" Slavimir Brkić, kada netko osnuje poduzeće, ono dobije drugi OIB i privatni računi ne blokiraju se zbog duga poduzeća.

"Potpore su namjenska sredstva predviđena za ulaganja u poljoprivredu, one nisu dohodak. Kad OPG državi plaća porez, potpora se računa kao dohodak. No, kad tražimo da se po toj osnovi i vlasnicima OPG-a prizna pravo na zaštićeni račun, Porezna uprava tvrdi da potpora nije dohodak", navodi Robert Hadžić iz Udruge Život.

Izmjena odredaba Ovršnog zakona

Udruga OPGH Život uputila je Vladi i Hrvatskom saboru zahtjev za izmjenu odredaba Ovršnog zakona koji reguliraju položaj nositelja OPG-a u slučaju ovrhe na novčanim primanjima.

Nositelji OPG-ova u neravnopravnom su položaju u odnosu na sve druge građane, a to će u konačnici za posljedicu imati daljnji pad domaće poljoprivredne proizvodnje, odnosno povećanje uvoza hrane.

"Kad bi se vratilo stanje koje je važilo do 2012., onda bi dio novca s računa odlazio za plaćanje dugova, a dio bi ostajao za obradu zemlje, dodatnu zaradu i mogućnost daljnjeg vraćanja dugova. Ovako su u blokadi svi, i dužnici i vjerovnici", rekao je Brkić.

Jedna trećina prihoda na ovrhu?

Predstavnici udruga stoga traže da se ovrhe provode tako da vlasnicima OPG-ova na ovrhu odlazi 1/3 prihoda, kao što odlazi i svim drugim građanima u Hrvatskoj koji mogu otvoriti zaštićeni račun.

Blokirani računi generiraju zatezne bankarske kamate u poljoprivredi od 12% do 17% čime se ove obitelji stavljaju u praktično dužničko ropstvo.

"U nemogućnosti daljnjeg rada zbog obustave repromaterijala od dobavljača onemogućuje se poslovanje, u potpunosti se obustavlja proizvodnja te kroz ovrhe na zemljištu, ovrhe na pokretnine i nekretnine te njihove prodaje po niskim cijenama ugrožava se egzistencija svih OPG-ova i njihovih obitelji", rekao je Krunoslav Weinpert iz osječkog ORAH-a. Predlaže se hitna uredba kojom se svim OPG-ovima i obrtima omogućuje otvaranje zaštićenog računa nakon dobivanja rješenja o ovrsi. Ovom odlukom, objašnjavaju, omogućiti će se zaštita minimalnih financijskih iznosa potrebnih za život tih ljudi i njihovih obitelji te će se omogućiti nastavak procesa proizvodnje poljoprivrednih proizvoda na njihovim gospodarstvima.

Jakovina obmanjuje javnost - blokirano 70% OPG-ova

Prozvali su ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da obmanjuje javnost i iznosi netočne podatke o broju blokiranih OPG-ova. Jakovina je, kažu, iznio podatak da je lani bilo blokirano 1.130 OPG-ova s dugom od 398,3 milijuna kuna. Pitaju kako je to moguće kada je, prema podacima koje je iznio Jakovina, u Hrvatskoj više od 184.511 registriranih OPG-ova, a Porezna uprava je 2014., prema njegovim riječima, radila nagodbu o prijeboju dugovanja s više od 12.000 OPG-ova.

Prosvjedi zadnji adut

Iz Udruga procjenjuju da je u Hrvatskoj u blokadi oko 70 % OPG-ova, od njih 95 tisuća koji su u sustavu poticaja. Iz udruga stoga traže od Vlade da naredi Fina-i sređivanje evidencije blokiranih OPG-ova te sistematiziranje podataka o osnovama na kojima su OPG-ovi blokirani.

Na novinarsko pitanje jesu li spremni na prosvjede ukoliko se ne riješe njihovi zahtjevi, odgovorili su kako je mogućnost prosvjeda otvorena, no kako je to krajnja mjera. "Prosvjedi su zadnji adut, ne želimo ih, ali ne isključujemo tu mogućnosti", poručuju predstavnici udruga.

Foto: PIXSELL


Dokumenti


Tagovi

Potpora Uvoz hrane Negativan soldo Poljoprivredna proizvodnja Isplata potpora OPG Udruga Život Zaštićeni računi Udruga Blokirani Udruga Život OIB Slavimir Brkić Privatni računi Fizičke osobe Ovršni zakon Povećanje uvoza Dužničko ropstvo


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]