Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjet za poljoprivredu i gospodarski razvoj
  • 24.08.2016. 10:30

Veća potpora "pravim" proizvođačima hrane!

Poljoprivreda ne bi trebala biti samo gospodarska grana, prepuštena tržišnim i ekonomskim načelima, nego ju se treba podržati kao temeljnu granu koja stvara nove vrijednosti, povećava zaposlenost, podiže razinu kvalitete života i standarda.

  • 2.140
  • 310
  • 0

"Stanje je neodrživo u poljoprivredi i gospodarstvu, iako postoje naznake da ide ka boljem", poručio je okupljenima na sastanku županijskog Savjeta za poljoprivredu i gospodarski razvoj te Savjeta za razvoj kontinentalnog turizma osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Zajedno sa svojim zamjenikom Željkom Kraljičkom za istim su stolom okupili predstavnike relevantnih institucija, ali i gospodarstvenike kako bi analizirali stanje u navednim sektorima te se pripremili za tematsku skupštinu najavljenu za kraj kolovoza.

Zajednički vratiti prioritet OPG-ima

"Iako postoje određeni pomaci, stopa nezaposlenosti od 24%, nizak udio prehrambeno-prerađivačke industrije u ukupnom dohotku gospodarstva Županije i narušeno tržište poljoprivredno-prehrambenih proizvoda zahtjevaju promjene odnosno odlučne i sustavne mjere agrarne i gospodarske politike na državnoj razini", poručili su putem priopćenja nakon sastanka.

A s ciljem poboljšanja i razvoja gospodarstva, složili su se, nužno je promijeniti zemljišnu politiku, vratiti prioritet OPG-ovima kod dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta, u što se moraju uključiti gradovi i općine te ih izjednačiti u pogledu cijena zakupa s trgovačkim društvima.

Poticati samo one koji proizvode hranu

"Predizborno je vrijeme, ali ovo nije u funkciji izbora jer su vijećnici svih političkih stranaka bili za ovakvu vrstu rasprave", objasnio je župan Šišljagić.

Na sastanku su predložene izmjene zakona koje će proizvođačima omogućiti kupnju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države do 50 hektara, ali i smanjenje PDV-a na hranu te inputa u poljoprivredi. Sudionici su se složili i kako bi se u poljoprivredi trebali poticati samo oni koji proizvode hranu i imaju trošak u proizvodnji, ali istovremeno omogućiti i legalizaciju poljoprivrednih objekata za jednu kunu te odrediti najnižu cijenu prehrambenih proizvoda koji jamče profitabilnost proizvodnje poljoprivirednim proizvođačima kao i razumnu cijenu potrošačima.

Poljoprivreda u funkciji temelja gospodarstva

"Poljoprivreda ne bi trebala biti samo gospodarska grana, prepuštena tržišnim i ekonomskim načelima, nego ju se treba podržati kao temeljnu granu koja stvara nove vrijednosti, povećava zaposlenost, podiže razinu kvalitete života i standarda. Agrarna politika u središte interesa treba staviti OPG-ove, proizvođačke organizacije, kao infrastrukturne i distribucijske kanale, snažnu prerađivačku industriju, a sve to na uređenom tržištu gdje će se vrednovati hrvatski prehrambeni proizvod", rekao je zamjenik župana Željko Kraljičak govoreći o prijedlozima mjera za unapređenje poljoprivrede.

Zaštitna cijena proizvoda

Naglasio je i kako je u cilju zaštite hrvatskog prehrambenog proizvoda potrebno utvrditi najnižu cijenu koštanja proizvoda kao zaštitnu ispod koje se taj proizvod ne može prodavati na hrvatskom tržištu. Smatra kako poljoprivredno-prehrambeni proizvodi ne mogu biti marketinška kategorija i prodavati se ispod proizvodne ili nabavne cijene, što je, kako je istaknuto, i porezni prekršaj.

Zajednički nastup na tržištu

"Moramo stvoriti proizvođačke organizacije jer zajednički nastup na tržištu jamči održivost proizvodnje", dodao je on.

Zaključeno je kako se Slavonija i Baranja trebaju pozicionirati kako enogastronomska destinacija koja će se upotpuniti s ostalim turističkim sadržajima te da je kontinentalni turizam u stalnom porastu po broju noćenja i posjeta u Osječko-baranjskoj, ali bi trebao imati snažniju financijsku podršku Ministarstva turizma kako bi se ostvarili potencijali s kojima raspolaže taj sektor.


Tagovi

Osječko-baranjska županija Željko Kraljičak Vladimir Šišljagić Sastanak Savjet za poljoprivredu i gospodarski razvoj Savjet za razvoj kontinentalnog turizma Prehrambeno-prerađivačka industrija Gospodarstvo


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]